Apple a comis-o din nou anul acesta! Noul iPhone se afla inaintea tuturor competitorilor in testele de performanta, iar noul handset se poate compara cu un Retina MacBook in benchmark-uri.
Performanta crescuta a noului iPhone 6 nu este ceva neasteptat, considerand faptul ca si celelalte iPhone-uri atunci cand au fost lansate, erau cel putin la fel de bune ca alti competitori cu Android.
Cum a reusit Apple anul acesta? Compania are un chip A9 mult mai puternic si mai eficient, 2Gb din noul standard LPDDR4 Ram si un GPU foarte nou, aflat la o distanta lunga inaintea competitiei.
Dar mai exista o piesa “secreta” in noul iPhone, responsabila pentru noul spor de performanta, despre care nimeni nu vorbeste cu adevarat si este o piesa pe care competitia nici macar nu o are.
In timp ce este mult mai usor sa dezbatem daca 1GB sau 2GB de RAM vor fi de ajuns pentru anul urmator, majoritatea fanilor probabil va ignora ceea ce se numeste un controller NAND custom pentru iPhone.
Aceasta componenta, in mod particular, se ocupa de managementul memoriei precum si al vitezelor de scriere si citire, iar Apple in mod surprinzator, au dezvoltat-o pentru iPhone 6S. De fapt, asa cum spune si Anandtech, nu doar ca Apple au conceput designul, dar este exact aceeasi componenta ce poate fi gasita si in noile MacBook-uri.
Asta inseamna ca Apple este pregatita sa ofere vitezele de SSD de pe MacBook, pe noile iPhone 6.
Performanta NAND este foarte mare, in special in modurile de scriere secventiala, dupa un studiu al performantei transferului de date. Apple a integrat practic o solutie, care nu exista inca pe nici un device asemanator al competitiei.
Multumita acestei componente, noul iPhone poate citi si scrie datele mai rapid decat toate device-urile competitiei, facand acest chip responsabil si pentru extra speed-ul handset-ului.
Desigur, procesorul imbunatatit, procesorul video si memoria RAM in plus, ajuta de asemenea si probabil si-au adus contributia semnificativ, la sporul de performanta prezentat de iPhone 6S. Apple s-a orientat catre procesul de tehnologie cpu tip FinFET de la TSMC sau Samsung, pentru chipul lor A9.
De asemenea, o data cu acest model, au fost lansate si noi facilitati asa cum ar fi 3Dtouch-ul si o camera de 12 mega pixeli ce suporta video recording in rezolutie 4k.
In benchmark-ul 3Dmark de exemplu, putem vedea o continuare a trendului de cursa lunga in testele physics, unde principalul determinant al performantei este viteza de clock (ceas) si performanta memoriei. Totusi, in termeni de performanta ai graficii, observam o imbunatatire enorma, se poate constata cu usurinta ca noul GPU A9Power VR al iPhone 6, intrece in performanta semnificativ iPad Air’s GXA6850 si anume GPU-ul de pe iPad.
Asadar Apple a reusit sa introduca un GPU in noul iPhone 6, care este mai performant ca cel de pe iPad Air 2 in testele OpenGL ES, acest lucru fiind posibil datorita noului proces tehnologic de fabricatie. Pentru cele mai bune piese iPhone, puteti accesa cu incredere AccesoriiGsm.ro.