Clasificarea excavatoarelor – alegerea modelului necesar

Clasificarea excavatoarelor – alegerea modelului necesar

0 Shares
0
0
0

Utilajele pentru constructii sunt folosite in multe domenii, in constructii, in domeniul industrial, forestier sau agricol. O mare parte a lucrarilor din aceste domenii se bazeaza pe aceste utilaje. Acestea pot fi diverse excavatoare compacte, dar si mai mari, buldozere, autobasculante, macarale sau alte utilaje de acest gen.

Utilajele sunt foarte utile, fiind manuite sa faca totul bine si calitativ.

Un excavator compact este numit si mini-excavator, deoarece are o greutate mai mica de operare. Acesta este compus din cabina excavatorului, grupul de lucru si calea de rulare care poate fi pe senile sau roti. Grupul de lucru este compus din bratul excavatorului, cupa si mecanisme de ridicare si de manevrare a bratului utilajului.

Excavatoarele sunt clasificate dupa numeroase criterii, in consecinta exista mai multe tipuri de asemenea utilaje de constructii. Daca le clasificam dupa numarul de cupe ale unui excavator, acestea pot fi cu o singura cupa, care sunt numite si masini cu actiune cilindrica, sau cu mai multe cupe, excavatoarele care au denumirea de masini cu actiune continua. Excavatoarele este bine sa fie achizitionate in functie de lucrari.

Daca aveti de facut o lucrare mica sunt suficiente cele cu o singura cupa. La lucrarile mai mari sunt indicate excavatoarele mai mari care au mai multe cupe, deoarece acestea sunt mult mai productive.

Daca vom face o clasificare a excavatoarelor cu cupa, aceasta se face in primul rand dupa modul de actiune al echipamentului de lucru. Exista doua tipuri de excavatoare dupa aceasta clasificare: excavatoare hidraulice si excavatoare mecanice. Cele hidraulice folosesc cilindrii hidraulici, iar cele mecanice folosesc transmisia cu cabluri.

Daca vorbim de echipamentul de lucru exista mai multe tipuri de excavatoare: cele cu cupa dreapta, cele cu cupa inversa, cele cu brat telescopic si cele cu draglina. Excavatoarele cu cupa dreapta se folosesc de aceasta pentru a sapa pamantul si a-l scoate, dupa care, prin rotire duc cupa cu pamant in locul dorit.

Cele cu cupa inversa sunt acele excavatoare care sapa in mod normal sub nivelul de sprijin al utilajului. Un astfel de excavator este format din mai multe componente, si anume: sistem de deplasare, platforma de rotire, brat, maner, cupa si mecanisme de manevrare.

Excavatoarele cu draglina, functioneaza dupa urmatorul principiu: cupa excavatorului este infipta in pamant fiind ajutata de propria-i greutate. Aceste excavatoare sunt folosite doar la pamanturi slabe si la extragerea balastului din albia unui rau, deoarece saparea se face prin tragerea cupei.

Marele avantaj al acestui tip de excavator este faptul ca se pot executa numeroase lucrari de sapare sub nivelul apei. Excavatoarele de acest tip sunt mai mari decat cele obisnuite si sunt folosite in special la balastierele de pe rauri.

Deci cand vreti sa va achizitionati un excavator, ganditi-va bine la necesitatile pe care le aveti si alegeti modelul potrivit in functie de nevoile pe care le aveti si in functie de ceea ce doriti sa faceti cu acel excavator. Cu siguranta veti gasi modelul care trebuie folosit in oricare dintre domeniile in care excavatoarele sunt piese de baza.

0 Shares
You May Also Like