Ce este pompa de apa?

Ce este pompa de apa?

0 Shares
0
0
0

Pompele de apa sunt masini care au fost create pentru miscarea apei, si pe care le puteti gasi si pe https://www.regalfermierul.ro.  Ele joaca un rol fundamental in agricultura, intrucat muta apa de la sursa sa in campuri si culturi. Pompele de apa pot fi utilizate cu multe forme de irigare , cum ar fi picurare, stropitoare sau cu un furtun. Exista o gama larga de pompe de apa disponibile, de la simple pompe manuale, pana la cele alimentate cu combustibili fosili sau electricitate.

Cum functioneaza pompele de apa?

Pompele de apa pot functiona in cateva moduri diferite, dar in termeni mai simpli, pompele de apa sunt formate din trei parti principale: o intrare, un sistem de pompare si o iesire.

Apa este atrasa in pompa, desi partea de intrare atunci cand se face o diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare, apa vrea sa se mute dintr-o zona de inalta presiune intr-o zona de presiune scazuta. Acest lucru este utilizat pentru a muta apa prin pompa in partea de iesire, intr-un furtun si spre ferma sau rezervorul de apa.

Exista doua tipuri principale de pompe de apa si sunt clasificate in modul in care creeaza diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare. Aceste tipuri sunt:

Pompe de apa cu deplasare pozitiva – creeaza o diferenta de presiune modificand spatiul (volumul) disponibil din sistemul de pompare. Utilizarea de componente precum; pistoane, camere inchise si supape, duce la presiunea scazuta pe partea de intrare care atrage apa in pompa. Apoi, presiunea este crescuta fortand (deplasand) apa prin partea de iesire a sistemului de pompare.

Pompe de apa centrifugale – foloseste lame rotative, cunoscute sub numele de rotori, care trec energia din rotatiea in fluxul de apa pentru a conduce apa prin sistemul de pompare.

Ceva in comun cu aceste pompe este ca au nevoie de energie pentru a functiona, aceasta energie poate proveni din combustibil sau electricitate, sau cu un pic de efort, de la mutarea manuala a pieselor pompei cu o parghie.

Ce pompe de apa diferite exista pentru fermierii mici?

Exista multe tipuri diferite de pompe de apa disponibile si poate deveni confuz care sunt optiunile cele mai bune si cele mai potrivite pentru ferma dvs. Bugetul, dimensiunea fermei, sursa de apa, cantitatea de apa necesara si sursa de energie trebuie luate in considerare la alegerea unei pompe de apa.

Sursa dvs. de apa va juca un rol important in care pompele de apa sunt potrivite pentru dvs. Daca aveti o sursa de apa la suprafata, cum ar fi un rau, lac, o tigaie, un rezervor sau chiar un put foarte putin adanc sau un foraj cu un nivel de apa intre 0 la 7m (0 si 23ft), atunci o pompa de apa de suprafata va fi potrivita.

Daca sursa de apa este mai adanca decat aceasta, veti avea nevoie de o pompa de apa submersibila. Acest lucru se datoreaza faptului ca pompele care sunt asezate la suprafata nu pot ridica fizic apa de la mai mult de 7m mai jos.

Pompele de apa de suprafata sunt pompe asezate pe sol, in afara apei cu un furtun din partea de intrare a pompei de apa introduse in apa. Aceste pompe aspira apa pana la sistemul de pompe si apoi imping apa la ferma ta.

Pompele de apa submersibile sunt coborate in apa. Au cabluri de alimentare si furtunul de iesire atasat la pompa sub apa, astfel incat aceste sisteme de pompare trebuie sa fie etanse pentru a functiona. Aceste pompe imping apa pana la adancimea pompei pana la ferma ta.

Cantitatea de apa pompata, cunoscuta sub numele de debit, va varia in functie de tipul de pompa si sursa de alimentare.

In general, cu cat este mai mare distanta de apa necesara pentru a fi ridicata (un cap mai mare), cu atat va fi mai mic debitul, cu cat este necesara mai multa energie pentru a muta apa. Deci, daca adaugati aceeasi energie fiecaruia, pomparea apei cu pompe submersibile de la adancimi mai mari (cap mare) va produce mai putina apa decat o pompa de apa de suprafata din surse superficiale (capul scazut).

Acest lucru functioneaza la fel cu sursa de alimentare, cu atat mai multa putere cu cat pompa este mai mare.

Cum ar trebui alimentata pompa de apa?

Dupa cum am spus mai sus, toate pompele de apa au nevoie de energie pentru a functiona … Pompele de apa si motorina raman populare, deoarece pot parea cea mai ieftina optiune din magazin. Cu toate acestea, exista multe costuri permanente pentru aceste pompe, care isi reduc pretul pe parcursul vietii pompei.

Pompele cu combustibil fosil au tendinta de viata scurta, care necesita intretinere regulata de la un mecanic si va trebui sa continuati sa cumparati combustibil. In plus, acestea sunt foarte poluante, reducand calitatea aerului din ferma si produc dioxid de carbon, ceea ce contribuie la schimbarile climatice care s-au dovedit a influenta regularitatea anotimpurilor uscate / umede.

O alta optiune sunt pompele manuale de apa, cum ar fi pompa de rulare. Acestea necesita sa pompezi manual pompa, adesea cu picioarele. Cu toate acestea, aceste tipuri de pompe de apa, in timp ce sunt accesibile, necesita mult timp si forta de munca.

In schimb, daca aveti o pompa de apa solara , panourile solare vor furniza energie gratuita si curata pentru pompa dvs., deoarece energia solara este disponibila peste tot, toata ziua gratuit! Aceasta inseamna ca nu trebuie sa fiti conectat la reteaua electrica sau sa calatoriti pentru a cumpara mai mult combustibil.

In plus, singurul serviciu pe care trebuie sa-l faceti este sa oferiti panourilor o stergere de fiecare data pentru a indeparta murdaria si praful si sunteti bine sa mergeti. Acesta este motivul pentru care credem cu adevarat ca energia solara regenerabila este cea mai buna metoda pentru un fermier mic de a-si alimenta pompele de apa.

  • Prin alimentarea pompei de apa cu energie solara, veti:
  • Economisi bani, deoarece nu este necesar sa cumparati combustibil;
  • Avea mai mult timp pentru a face alte lucruri, deoarece nu este nevoie de forta de munca pentru a pompa apa;
  • Fi capabil sa va mentineti singur pompa de apa;
  • Putea iriga intr-un mod ecologic si durabil.
0 Shares
You May Also Like