Doriti sa va asigurati ca aerul conditionat al autovehiculului dumneavoastra da nastere aerului rece toata vara? Iata un sfat simplu si accesibil pentru intretinere: Inlocuiti in mod regulat filtrul de polen, sau filtrul de habitaclu dupa cum mai este acesta cunoscut.
Aflandu-se sub capota, acest filtru habitaclu joaca un rol important in sistemul de climatizare al autovehiculului (A / C). Aerul care trece prin filtru trebuie deasemenea, sa circule peste evaporatorul A/C, care functioneaza la temperaturi de inghet, pentru a preveni formarea de gheata.
Daca aerul se opreste, gheata se clateste, iar A/C opreste racirea. In interiorul masinii veti observa ca aerul din aerisire este mai putin aerisit, iar aerul pe care il simtiti nu va fi la fel de rece.
In continuare, veti putea sa descoperiti alte cateva motive pentru care este indicat sa schimbati cu regularitate filtrul de habitaclu al masinii.
Poluare
Poluarea este motivul cel mai frecvent citat pentru schimbarea regulata a filtrului de habitaclu. Deoarece filtrul este in esenta tot ceea ce se afla intre aerul exterior al drumului si aerul interior al masinii dvs., filtrul blocheaza o multime de mirosuri si de gaze de evacuare murdare eliberate de alte vehicule de pe sosea sa patrunda in masina dvs. Schimbarea regulata a filtrului de aer va ajuta sa va asigurati ca acesti poluanti nedoriti nu isi gasesc drumul in cabina masinii.
Resturi
Este putin probabil sa gasiti crengi si frunze in interiorul filtrului de aer din cabina – acestea sunt obiecte mai mari pe care multi le presupun ca nu ar fi suflate in filtru. Cu toate acestea, multi soferi isi gasesc filtrele de aer infundate cu frunze, crengi, ghinda si alte resturi naturale, mai ales daca parcheaza in zone cu arbori sau arbusti.
Acestea pot avea un efect enorm asupra eficacitatii sistemului dvs. de aer si trebuie eliminate. Tocmai de aceea, daca va lasati masina parcata in zone cu arbori sau arbusti, trebuie sa schimbati regulat filtrul de habitaclu.
Alergenii
Pe langa doar poluantii si resturile nedorite, filtrele de aer din cabina ajuta de asemenea la reducerea drastica a cantitatii de alergeni care pot aparea in vehiculul dvs. Polenul poate intra cu usurinta in vehiculul dvs. fara filtrul de aer si cu cat mai des va schimbati filtrul, cu atat va creste mai mult polenul.
Indiferent de zona in care locuiti, este important sa va schimbati filtrul de aer, astfel incat sa nu aveti de a face cu alergenii care intra in vehiculul dumneavoastra.
Eficacitate redusa
Cand filtrul de aer din cabina este infundat, aparatul de aer conditionat trebuie sa lucreze mai mult pentru a impinge aerul rece prin filtru. Acest lucru poate duce la un sistem de aer conditionat prea zgomotos sau ineficient.
Acest lucru poate fi o problema uriasa in timpul lunilor calde de vara – daca filtrul dvs. de aer este plin de resturi si murdarie, va dura mult mai mult pentru ca cabina sa se raceasca.
Tensiunea motorului
Deoarece aparatul de aer conditionat sau incalzitorul trebuie sa lucreze mai mult pentru racirea sau incalzirea cabinei masinii, motorul dvs. trebuie sa lucreze mai mult pentru alimentarea acestor sisteme. In mod surprinzator, daca aveti un filtru infundat, puteti influenta eficienta combustibilului, deoarece motorul dvs. trebuie sa scoata mai multa energie decat ar trebui.
In mod ideal, ar trebui sa va schimbati filtrul de aer din cabina la fiecare 10 000 pana la 15 000 de kilometri, insa este o idee buna sa consultati manualul. Puteti deasemenea sa optati pentru inlocuirea tuturor filtrelor atunci cand mergeti cu masina in service pentru schimbul de ulei.