Ce este turbo?

Ce este turbo?

0 Shares
0
0
0

Cu totii am auzit despre motoarele turbo, dar cat de multe stiti despre cum functioneaza? In acest ghid, analizam punctele de plecare ale turbocompresoarelor, de la beneficiile si dezavantajele acestora la modul in care acestea difera de motoarele aspirate normal.

Ce este un turbocompresor?

Un turbocompresor este o componenta compusa dintr-o turbosuflanta si un compresor de aer care este utilizat pentru a utiliza gazele de evacuare reziduale emise de la un motor. Forteaza mai mult aer in cilindri, ajutand motorul sa produca mai multa putere.

Cum functioneaza?

Turbo-urile sunt compuse dintr-un ax cu o roata de turbina pe un capat si o roata de compresor pe celalalt. Acestea sunt acoperite de o carcasa in forma de melc care prezinta un orificiu de intrare, in care gazele de esapament pierdute intra la o presiune ridicata.

Pe masura ce aerul trece prin turbina, turbina se invarte si compresorul se intoarce cu ea, atragand cantitati vaste de aer care sunt comprimate si trecute din portul de iesire.

O teava alimenteaza acest aer comprimat inapoi in cilindri printr-un intercooler, care raceste aerul inainte de a ajunge la cilindri. Deoarece turbo ruleaza cu viteze atat de mari, de obicei are un sistem de racire cu ulei pentru a va asigura ca nu se incalzeste prea tare.

Majoritatea sistemelor contin de asemenea, o supapa cunoscuta sub denumirea de „canal de deseuri”, care este utilizata pentru a devia excesul de gaz departe de turbocompresor atunci cand motorul produce prea mult impuls, prevenind deteriorarea turbinei prin limitarea vitezei de rotatie.

Motoarele turboalimentate difera de motoarele standard, prin faptul ca folosesc gazele de evacuare pierdute pentru a trage mai mult aer in supapa de admisie. In timp ce motoarele aspirate natural se bazeaza pe presiunea naturala a aerului pentru a atrage aer in motor, turbo-urile accelereaza acest proces, producand mai multa putere economica.

Care sunt avantajele Turbo?

Turbocompresoarele ofera o serie de avantaje, de aceea si acum sunt atat de populare pe masinile moderne.

Putere

Turbo produce mai multa putere in motorul de aceeasi dimensiune. Asta pentru ca fiecare cursa a pistonului genereaza mai multa putere decat in ​​motoarele aspirate natural. Aceasta inseamna ca acum mai multe masini sunt echipate cu motoare mai mici turbo, care inlocuiesc unitatile mai mari si mai putin economice.

Economie

Deoarece turbocompresoarele pot produce aceeasi putere de putere ca si motoarele mai mari, aspirate natural, acest lucru deschide calea pentru utilizarea motoarelor mai mici, mai usoare si mai economice. Acum, toate automobilele diesel moderne sunt echipate cu un turbocompresor, imbunatatind economia de combustibil si reducand emisiile.

Cuplu si performanta

Chiar si pe cele mai mici motoare, turbocompresoarele produc un cuplu mai mare, in special mai mic in intervalul de tur. Aceasta inseamna ca masinile beneficiaza de performante puternice, care sunt superbe in oras si ajuta motorul sa se simta mai rafinat la viteze mai mari pe autostrazi. La viteze mici, motoarele mici cu turbocompresie pot depasi masinile echipate cu motoare mai mari, aspirate natural, din cauza cuplului pe care il produc.

Motoare linistite

Pe masura ce aerul dintr-un motor turbocompresat este filtrat prin mai multe conducte si componente, zgomotul de admisie si evacuare este redus si rafinat, ceea ce creste un zgomot mai linistit si mai lin – poate unul dintre cele mai neasteptate beneficii ale unui motor turbo.

Masinile turbo dupa cum se poate observa din randurile de mai sus, au o multime de avantaje de oferit soferilor. Vestea mai putin placuta insa este ca, daca se intampla ca turbosuflanta sau turbocompresorul sa se defecteze, proprietarii masinilor vor avea de suportat cheltuieli mari, indiferent ca vor opta pentru reconditionarea turbo, sau pentru un turbo second hand.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like