Termeni specifici designului in moda

Termeni specifici designului in moda

0 Shares
0
0
0

Un designer de moda concepe combinatii de imbracaminte de linie, proportie, culoare si textura. In timp ce abilitatile de coasere si de modelare sunt benefice, ele nereprezentand o conditie prealabila a designului de moda de succes. Majoritatea designerilor de moda sunt instruiti sau ucenici in mod oficial. Acestia produc atat rochii elegante cat si alte tipuri de tinute.

Un designer tehnic colaboreaza cu echipa de proiectare si fabricile din strainatate pentru a asigura o constructie corecta a articolelor de imbracaminte, alegerile potrivite pentru tesaturi si o potrivire adecvata. Designerul tehnic  potriveste esantioanele de imbracaminte pe un model  si decide ce modificari de constructie trebuie facute inainte de producerea in masa a imbracamintei.

Un producator de modele  schiteaza formele si dimensiunile pieselor de imbracaminte. Acest lucru se poate face manual cu instrumente de hartie si de masurare sau prin utilizarea unui program de calculator CAD. O alta metoda este de a drape tesatura direct pe o forma de imbracaminte.

Piesele de model rezultate pot fi construite pentru a produce designul dorit al imbracamintei si marimea necesara. Formarea formala este de obicei necesara pentru a lucra ca marker de model.

Un croitor personalizeaza imbrcamintea  in functie de client; costume in special (haina si pantalonii, jacheta si fusta, si asa mai departe). Croitorii sunt, de obicei, supusi unei ucenicii.

Un designer de textile proiecteaza tesaturi si amprente pentru imbracaminte si mobilier. Majoritatea designerilor din domeniul textilului sunt formati in mod oficial ca ucenici si in scoala.

Un stilist coordoneaza hainele, bijuteriile si accesoriile folosite in fotografiile de moda si prezentarile de  pe podium. Un stilist poate lucra, de asemenea, cu un client individual pentru a proiecta o serie de articole de imbracaminte. Multi stilisti sunt instruiti in designul de moda, in istoria moda si in costumele istorice, si au un nivel ridicat de expertiza in actuala piata de moda si pe tendintele viitoare ale pietei. Cu toate acestea, unii au pur si simplu un simt estetic puternic pentru a crea modele minunate.

Un cumparator de moda selecteaza si cumpara amestecul de imbracaminte disponibil in magazinele cu amanuntul, magazinele universale si magazinele de lant. Majoritatea cumparatorilor de moda sunt instruiti in studii de afaceri si / sau de moda.

Un croitor de imbracaminte in masa realizata manual sau cu o masina de cusut, fie intr-un magazin de imbracaminte, fie ca operator de masina de cusut intr-o fabrica, poate sa nu aiba abilitatile de a face (proiectarea si taierea) articolele de imbracaminte sau de a le potrivi pe un model.

Un profesor de design de moda invata arta sitehnicile de design de moda in scoala de arta sau de moda.

Un ilustrator deseneaza si vopseste modele de imbracaminte pentru uz comercial.

Un forecaster de moda sugereaza ce culori, stiluri si forme vor fi populare (“on-trend”) inainte ca articolele de imbracaminte sa fie vandute in magazine.

Un model poarta si afiseaza haine la show-uri de moda si in fotografii.

Un jurnalist de moda scrie articole de moda care descriu articolele de imbracaminte prezentate sau tendintele modei, pentru reviste sau ziare.

Un specialist in modificari (alterationist) ajusteaza confectionarea articolelor de imbracaminte finisate. Un consultant de imagine, consultant de garderoba sau consultant de moda recomanda stiluri si culori care sunt plcute de client.

0 Shares
You May Also Like