Oamenii sunt din ce in ce mai constienti de importanta consumului de produse ecologice, iar din acest motiv exista din ce in ce mai multi producatori agricoli care se axeaza pe produsele bio. Aceasta agricultura apare cu necesitatea de a reduce si elimina problemele ridicate de agricultura traditionala, si vine la pachet cu o multime de avantaje. Cateva dintre acestea va sunt prezentate in continuare.
Conservarea fertilitatii solului
Deoarece eroziunea acestuia apare, trebuie sa stiti ca este influentata de doi factori: cauze naturale si cauze umane. In al doilea caz, subliniem lipsa de odihna a solului, exploatarea acestuia si, mai presus de toate, utilizarea excesiva a ingrasamintelor chimice.
Asigura rotatia culturilor
Monoculturile promoveaza aparitia daunatorilor si scaderea nutrientilor naturali din sol. Astfel, agricultura ecologica sau bio, se angajeaza sa roteasca culturile pre-planificate strict, protejand calitatea solului si a alimentelor.
Beneficiile rotatiei culturilor:
- Diversificarea productiei vegetale.
- Cresterea continutului de materie organica din sol.
- Cresterea fertilitatii solului si continutului sau de nutrienti disponibili pentru plante.
- Reducerea eroziunii apei si a vantului.
- Adaptarea sporita a agriculturii de conservare.
- Cresterea drenajului, aerarea solului, dimensiunea si stabilitatea agregatelor solului.
- Incidenta buruienilor, insectelor si bolilor in culturi este redusa.
- Mentinerea unui control al tamaniilor, prin utilizarea speciilor de culturi sufocante sau acoperirea culturilor care sunt utilizate ca ingrasamant.
- Distributie mai sofisticata a nutrientilor in profilul solului (culturile de radacini mai profunde extrage nutrienti mai adanc).
- Scaderea riscurilor economice, in cazul in care exista vreo eventualitate care afecteaza oricare dintre culturi.
- Acesta compenseaza productia de deseuri: puteti alterna culturile care produc putine deseuri cu altele care genereaza o multime de deseuri.
Agricultura ecologica scade poluarea
Agricultura traditionala degradeaza semnificativ mediul prin utilizarea si acumularea deseurilor chimice. Cu toate acestea, agricultura ecologica elimina aceasta utilizare a ingrasamintelor, evitand poluarea solului, a apei si a aerului.
Pastreaza calitatea produselor
Aceasta forma de cultivare acopera calitatea nutritiva a alimentelor, datorita unui nivel ridicat de proteine si vitamina valoare.
Reduce costurile cu energia
Datorita utilizarii acestei tehnici, obtinem economii economice si de resurse semnificative. Scaderea raportului dintre energia obtinuta si energia utilizata in productia sa.
Dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus, agricultura ecologica vine la pachet cu o multime de beneficii. Trebuie facuta insa precizarea ca, produsele bio pe care le intalnim in supermarketuri sau in piete, au preturi piperate.
In aceste conditii, cu siguranta este o idee buna sa va ocupati personal de cultivarea produselor bio in propria gradina (sau daca nu detineti una, puteti cumpara o gradina nu foarte mare, sa cultivati doar pentru propriul consum).
Probabil veti considera ca este greu sa va ocupati de agricultura, de pregatirea solului si de alte cele. Ei bine, lucrurile nu mai sunt ca acum 20 de ani nici in agricultura. Puteti alege de pe https://www.rabota.ro un motocultor, pe care sa il folositi pentru pregatirea solului in vederea cultivarii legumelor sau a cerealelor preferate.
Pentru o gradina de mici dimensiuni, un motocultor RABOTA K70-100Q poate reprezenta cea mai potrivita alegere. Acesta este un utilaj care are are un motor euro 5 in dotare, si 7 CP.
Utilajul este usor de intretinut, si nici macar nu este necesar sa aveti cunostinte tehnice avansate pentru a-l utiliza si pentru a-l intretine. In plus, puteti alege de la Rabota si accesoriile compatibile acestuia, si o remorca agricola.
Remorca este deosebit de utila pentru a transporta produsele agricole pe care le-ati cultivat, indiferent ca doriti sa cultivati rosii, ardei, castraveti sau alte cele.
Asadar, daca aveti o mica gradina, alegeti un motocultor si accesoriile compatibile, si cultivati propriile produse bio. Veti economisi bani, si veti avea siguranta faptului ca mancati alimente 100% bio.