Se stie faptul ca Spania este una dintre tarile in care traiesc cei mai multi romani. De fapt, dupa Italia, Spania este tara preferata a romanilor (conform statisticilor, traiesc peste 675.000 de romani in aceasta tara).
Daca locuiti in Spania, si doamne fereste va moare un membru al familiei in aceasta tara, iata cum trebuie sa procedati:
In caz de moarte
- Apelati politia (Policía Municipal). Tel: 092;
- Contactati un medic (daca politia nu face acest lucru) care va certifica cauza decesului si va elibera un certificat de deces;
- Un salon funerar (tanatorio) va fi contactat pentru a scoate cadavrul (identificarea trebuie sa insoteasca corpul pentru a putea fi mutat);
- Inregistrati decesul in termen de 24 de ore la Registrul Civil (Registro Civil), care se afla in Primaria locala;
- In majoritatea regiunilor din Spania, un corp trebuie ingropat sau incinerat in termen de 24 pana la 48 de ore de la moarte;
- Daca decesul are loc intr-un spital, autoritatile administrative vor gestiona procesul;
- Intreprinderile (pompas fúnebres) sunt autorizate sa gestioneze aranjamentele funerare si inmormantarea sau incinerarea unui corp. Vor putea ajuta cu mare parte din proces.
Certificatul de deces
In caz de deces, ultimul medic care a tratat persoana decedata (sau cel care confirma decesul si identificarea cadavrului) elibereaza certificatul de deces. Acest document atesta decesul unei persoane. Daca decesul s-a produs in circumstante suspecte sau implica o ancheta, se poate emite un ordin din partea autoritatii judiciare pentru confirmarea decesului.
Certificatul de deces (certificado de defunción) va fi emis de oficiul Registrului Civil. Se pot solicita mai multe copii, dar acestea pot fi costisitoare, uneori depasind e80 fiecare.
Inregistrarea unui deces
In termen de 24 de ore de la deces, certificatul de deces trebuie dus la Registrul civil pentru a inregistra oficial decesul. Inregistrarea include data, ora si locul decesului.
Oricine are cunostinta de deces este eligibil sa faca inregistrarea, desi acest lucru este facut in mod normal de un membru al familiei, un prieten sau un vecin al decedatului. In cele mai multe cazuri, decesul trebuie inregistrat la oficiul Registrului Civil al zonei in care s-a produs. Pentru a face inregistrarea, trebuie sa fie prezentat certificatul de deces care sa ateste cauza mortii.
Continutul inregistrarii
Inregistrarea formularului de deces este gratuita. Acesta trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- Numele si prenumele decedatului;
- Numele parintilor decedatului;
- Starea civila;
- Nationalitate;
- Data si locul nasterii;
- Detalii de inregistrare a nasterilor;
- Ultimul loc de resedinta cunoscut;
- Data, ora si locatia decesului (asa cum este documentat in certificatul de deces);
Locul inmormantarii sau incineratiei, daca este indicat pe certificatul de deces sau certificarea de la autoritatea sau functionarul public responsabil cu cimitirul;
Cand inregistrarea decesului a fost finalizata, se elibereaza o licenta de inmormantare si poate avea loc o inmormantare oficiala.
Funerare in Spania
Inmormantarea sau incinerarea ar trebui sa aiba loc in 24 pana la 48 de ore. Daca decedatul a facut aranjamente specifice pentru o slujba religioasa, inmormantarea sau incinerarea dorintelor lor trebuie sa fie respectate. Daca defunctul sau urmatorul grad de rudenie solicita o cremare, aceasta trebuie sa i se aduca la cunostinta medicului responsabil de certificarea decesului, asa cum va fi notat in certificat.
Inmormantare
Fiecare municipalitate are un cimitir. Cimitirele spaniole au un sistem in care un sicriu este introdus intr-o groapa sau o nisa (nicho) (mai degraba decat ingropat in pamant). O nisa poate fi inchiriata pentru un numar de ani prestabilit. Resturile sunt introduse in nisa si odata ce expira perioada, corpul este mutat intr-un loc de inmormantare comun. Fiecare cimitir are proceduri, perioade disponibile si preturi diferite.
Incinerare
Cremarea este practicata pe scara larga in Spania datorita populatiei imigrante, si are loc in mod normal in 24 de ore de la inregistrarea decesului. Preturile variaza in functie de locatie, dar 4.500 de ar fi o medie buna si, in mod normal, este platita in momentul decesului si inainte sau in momentul incineratiei catre directorul Funeratiei.
Un director funerar are puterea in Spania sa inghete conturile bancare si activele, daca factura nu este platita. Costurile de crematare in Spania cresc cu o rata anuala de 10% pe an.
Repatrierea unui corp
In cazul in care persoana decedata sau urmatorul sau rude solicita sa fie repatriat cadavrul in tara de origine, acest lucru trebuie sa fie comunicat si medicului curant atunci cand certificatul de deces este completat.
Daca un corp trebuie sa fie repatriat, pasaportul mortuar trebuie pastrat impreuna cu corpul, acesta nu poate trece frontierele internationale si nu poate zbura fara el, insa acest lucru il va afla familia greu incercata cand va accesa www.repatriere-romania.ro si va lua legatura cu cei care se ocupa de repatrieri decedati.
Un corp poate fi incinerat in Spania si cenusa aruncata spre tara de origine. Cenusa trebuie sa fie insotita de un „certificat albastru”. Ambasadele si consulatele pot oferi consultanta, dar nu asistenta financiara cu privire la repatriere.
Cele mai multe informatii despre repatriere, le vor afla membrii familiei greu incercate, atunci cand vor accesa www.repatriere-romania.ro, si vor lua legatura cu reprezentantii firmei de servicii funerare.