V-ati intrebat vreodata cum se sarbatoreste Craciunul in diferite parti ale lumii? In urmatoarele randuri vom incerca sa va vorbim despre asta.
Craciunul in diferite parti ale lumii: China
In China, doar aproximativ un procent din oameni sunt crestini, deci majoritatea oamenilor stiu doar cateva lucruri despre Craciun. Din acest motiv, Craciunul este adesea sarbatorit in orase mari. In aceste orase mari exista brazi de Craciun, lumini si alte decoratiuni. Strazile si magazinele sunt, de asemenea, decorate.
Mos Craciun este numit “Shen Dan Lao Ren”. In Craciun fericit este “Sheng Dan Kuai Le” in Mandarina “Seng Dan Fai Lok “ in cantoneza..
In China, Santa Claus este cunoscuta sub numele de “Sheng dan lao ren” si inseamna Mos Craciun.
Doar cativa oameni au un brad de Craciun. Daca oamenii au un brad, acesta este in mod normal unul din plastic si ar putea fi decorat cu lanturi, flori, si felinare din hartie. De asemenea, Craciunul nu este celebrul in zonele rurale din China.
Lucrul ciudat este ca majoritatea brazilor artificiali de Craciun si decoratiunile din lume sunt fabricate in China, dar oamenii care le fac s-ar putea sa nu stie pentru ce sunt confectionate.
Craciunul in diferite parti ale lumii: oferitul merelor!
O traditie care este populara, in ajunul Craciunului, este oferitul merelor. Multe magazine au mere de vanzare care sunt impachetate in hartie colorata. Oamenii dau mere in Ajunul Craciunului, deoarece Ajunul Craciunului chinezesc se numeste “Ping’an Ye” adica seara linistita, care a fost tradusa din “Silent Night”.
Cuvantul pentru mar in Mandarina este “píngguǒ” care suna precum cuvantul pace. Unii copii merg cu colindul din casa in casa, desi multi oameni nu inteleg sau stiu despre detalii despre acest obicei.
Craciunul in diferite parti ale lumii: Romania
In Romania, sezonul Craciunului dureaza intre 20 decembrie si 7 ianuarie. In mod traditional, romanii taie porcul in Ajunul Craciunului, iar carnea este folosita pentru mancare.
Ziua Sfantului Nicolae este sarbatorita pe 6 decembrie. In seara zilei de 5 decembrie, copiii isi curata pantofii sau cizmele si le lasa langa usa in speranta ca Sfantul Nicolae le va lasa cadouri! Sfantul Nicolae este denumit si “Mos Nicolae” si, desi este sarbatorit in decembrie, nu face parte din sarbatorile de Craciun! O traditie spune ca, daca ninge pe 6 decembrie, Sfantul Nicolae si-a scuturat barba pentru a incepe iarna.
Sarbatorile de Craciun incep cu adevarat in Ajunul Craciunului, 24 decembrie, cand este timpul sa decorati bradul de Craciun. Multi romani aleg brazi naturali, dar se poate alege si un brad artificial de la BraziCraciun.net.
Colindatul este, de asemenea, o practica foarte populara in Romania. In ajunul Craciunului, copiii pleaca din casa in casa, si canta. Acestia primesc dulciuri, fructe, prajituri traditionale si cozonac. Uneori, se dau si bani pentru grupurile care au cantat bine.
Un colind roman traditional este “Steaua sus rasare”. Steaua este realizata din hartie colorata si adesea decorata cu panglica, folie de argint si uneori cu clopote.
Aceasta este pusa pe un bat mare decorat cu panglici sau beteala. In centrul stelei este o usa o icoana care ilustreaza nasterea lui Iisus. Colindatorii iau cu ei steaua si merg din casa in casa. Alte colinde populare includ: “Oh, ce veste minunata” si “Trei Crai de la rasarit”, “Astazi s-a nascut Hristos”.
V-am prezentat in acest articol cateva aspecte din complexa poveste intitulata Craciunul in diferite parti ale lumii.