Acronimul LED provine din engleza si semnifica light emitting diode care se traduce “dioda emitatoare de lumina”. Aceasta tehnologie semiconductoare emite lumina prin intermediul polarizarii directe a joctiunii p-n.
Efectul final este reprezentat de forma de electroluminiscenta. De asemenea, pentru a putea schimba tipul sau culoarea luminii puteti utiliza un proiector led.
Ce tipuri de becuri led exista pe piata? Acestea se clasifica in functie de tipul de lumina pe care o emit. Asadar exista becuri albastre, ultraviolete, cu lumina calda sau rece. Cele ai utilizate sunt LED-urile albastre care prezinta la baza un gol format din banda semiconductoare care este creata din nitrura de galiu, dar si din indiu nitrura de galiu.
Acestea pot fi combinate cu diferite LED-uri precum ar fi cele verzi sau rosii pentru a produce lumina alba. Modulele ce combina cele trei tipuri de culori sunt folosite adesea in ecranele video mari care folosesc led-urile RGB.
Primele LED-uri albastre create au fost cele produse in anul 1971. Noile dispozitive emanau prea putina lumina pentru a fi utile, iar cercetarea dispozitivelor pe baza de nitrura de galiu a incetinit. In luna august a anului 1989, compania Creed a creat un mic gol dintr-o banda semicodcutoare realizat indirect cu ajutorul carburei de siliciu. Astfel a rezultat primul bec LED disponibil pe piata.
De asemenea, LED-urile formate din carbura de siliciu au avut si ele o eficienta destul de scazuta, insa emiteau lumina.
La inceputul anilor ’90 s-au facut preodese majore atat in cresterea epitaxiala xat si in doparea purtatorilor de tipul nitrurei de galiu. Acest fapt a condus la lansarea prototipurilor optoelectronice care sunt bazate pe nitrura de galiu. Pornind de la aceste studii, in anul 1993 au fost create primele LED-uri albastre cu o luminozitate ridicata.
La inceputul anilor 2000, LED-urile albastre au devenit destul de disponibile pe piata. Ele prezinta regiuni active ce constau in mai multe goluri cuantiece, unde se afla numeroase straturi de nitrura de galiu.
Prin intermediul acestei varietati a raportului de Galiu si Indiu, emisia de lumina poate fi, din punc t de vedere teoretic, nuantata de la violat la chihlimbat. Numeroase raporturi intre Aluminiu si Galiu pot fi utilizate pentru fabricarea straturilor cunatice pentru becurile LED ultraviolete, insa aceste prototipuri nu au atins un nivel de eficienta foarte ridicat.
Cele mai cunoscute tipuri de LED-uri sunt cele cu lumina alba. Asadar exista doua moduri prin care diodele emitatoare de lumina de inalta intensitate pot fi produse. Un prim mod este acela de a utiliza LED-uri individuale ce emit culorile primare, adica rosu, albastru si verde.
Ulterior se amesteca toate culorile pentru formarea luminii albe. Ce de-al doilea mod consta in foosirea unui material pe baza de fosfor pentru a crea conversia luminii monocromatice. In aceasta categorie se incearca trecerea de la albastru sau lumina ultravioleta la lumina alba prin intermediul unui spectru larg asemanator felului in care functioneaza si tuburile fluorescente.
In cazul in care nu stiti ce sa alegeti pentru incaperile dumneavoastra, indicat ar fi sa va uitati pe etichetele produselor ce urmeaza a fi achizitionate deoarece piata ofera o gama variate de produse.