Ce este liposuctia?

0 Shares
0
0
0

Liposuctia este o procedura chirurgicala care foloseste o tehnica de aspiratie pentru a indeparta grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, soldurile, coapsele, fesele, bratele sau gatul. Liposuctia modeleaza (contururi) aceste zone. Alte denumiri pentru procedura liposuctie abdominala includ lipoplastia si conturul corpului.

Liposuctia nu este de obicei considerata o metoda generala de pierdere in greutate sau o alternativa de pierdere in greutate. Daca sunteti supraponderali, este posibil sa pierdeti mai multa greutate prin alimentatie si exercitii fizice sau prin proceduri bariatrice – cum ar fi chirurgia de bypass gastric – decat in ​​cazul liposuctiei. Puteti fi candidat la liposuctie daca aveti prea multa grasime corporala in anumite pete, dar altfel aveti o greutate corporala stabila.

Liposuctia este folosita pentru a elimina grasimea din zonele corpului care nu au raspuns la dieta si exercitii fizice, cum ar fi:

  • Abdomen;
  • Bratele superioare;
  • Fund;
  • Genunghi si glezne;
  • Piept si spate;
  • Solduri si coapse;
  • Gat.

In plus, liposuctia poate fi uneori folosita pentru reducerea sanului sau pentru tratamentul ginecomastiei. Cand cresti in greutate, celulele grase cresc in dimensiune si volum. La randul sau, liposuctia reduce numarul de celule grase dintr-o anumita zona. Cantitatea de grasime eliminata depinde de aspectul zonei si de volumul de grasime. Schimbarile de contur rezultate, sunt in general permanente atata timp cat greutatea ta ramane stabila.

Dupa liposuctie, pielea se modeleaza la noile contururi ale zonelor tratate. Daca aveti un ton si o elasticitate buna a pielii, este posibil sa apara pielea neteda. Daca pielea este subtire cu o elasticitate slaba, cu toate acestea, pielea din zonele tratate poate parea desfacuta. Liposuctia nu imbunatateste intunecarea celulitei sau alte nereguli ale suprafetei pielii. De asemenea, liposuctia nu inlatura vergeturile.

Pentru a fi candidat la liposuctie, trebuie sa fiti intr-o stare de sanatate buna, fara conditii care ar putea complica operatia – cum ar fi fluxul sanguin restrans, boala coronariana, diabetul sau un sistem imunitar slab.

Care sunt riscurile pe care le implica procedura liposuctie abdominala?

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, liposuctia prezinta riscuri, cum ar fi sangerarea si reactia la anestezie. Posibile complicatii specifice liposuctiei includ:

  • Nereguli de contur. Pielea ta poate parea umflata, ondulata sau ofilita datorita indepartarii neuniforme a grasimii, elasticitatii slabe a pielii si vindecarii neobisnuite. Aceste modificari pot fi permanente. Deteriorarea sub piele de la tubul subtire (canula) care este utilizat in timpul liposuctiei poate oferi pielii un aspect reperat permanent.
  • Acumularea de lichide. Sub piele se pot forma buzunare temporare de lichide (seroame). Este posibil ca acest fluid sa fie drenat cu un ac.
  • Amorteala. Este posibil sa simtiti o amorteala temporara sau permanenta in zona afectata. Iritarea nervoasa temporara este de asemenea posibila.
  • Infectie. Infectiile cutanate sunt rare, dar posibile. O infectie severa a pielii poate pune viata in pericol.
  • Punctie interna. Rar, o canula care patrunde prea adanc poate perfora un organ intern. Aceasta poate necesita reparatii chirurgicale de urgenta.
  • Embolie grasa. Bucatile de grasime slabita se pot rupe si devin prinse intr-un vas de sange si se aduna in plamani sau se pot deplasa catre creier. O embolie grasa este o urgenta medicala.
  • Rinichi si probleme cardiace. Schimbarile nivelurilor de lichide pe masura ce lichidele sunt injectate si aspirate pot cauza probleme cu rinichii, inima si plamanii care pot pune viata in pericol.
  • Toxicitate cu lidocaina. Lidocaina este un anestezic adesea administrat cu lichide injectate in timpul liposuctiei pentru a ajuta la gestionarea durerii. Desi in general in conditii de siguranta, in cazuri rare, poate aparea toxicitate pentru lidocaina, cauzand grave probleme cardiace si ale sistemului nervos central.

Riscul de complicatii creste daca chirurgul lucreaza pe suprafete mai mari ale corpului dvs. sau daca faceti mai multe proceduri in timpul aceleiasi operatii. Vorbeste cu chirurgul despre cum se aplica aceste riscuri pentru tine.

Cum te pregatesti

Alimente si medicamente

Inainte de procedura, discutati cu chirurgul dvs. la ce va puteti astepta de la operatie. Chirurgul va va examina istoricul medical si va va intreba despre orice afectiuni medicale pe care le puteti avea si orice medicamente, suplimente sau plante pe care le puteti lua.

Chirurgul dumneavoastra va va recomanda sa incetati sa luati anumite medicamente, cum ar fi diluatori de sange sau AINS, cu cel putin trei saptamani Alte precautii

Daca procedura dvs. necesita eliminarea unei cantitati mici de grasime, operatia se poate face intr-un birou. Daca se va elimina o cantitate mare de grasime – sau daca intentionati sa faceti alte proceduri in acelasi timp – operatia poate avea loc intr-un spital, urmata de o sedere peste noapte.

In ambele cazuri, aranjati ca cineva sa va conduca acasa si sa ramana cu voi cel putin in prima noapte dupa procedura. De asemenea, poate fi necesar sa efectuati anumite teste de laborator inainte de procedura dvs.

Inainte de procedura

Inainte de procedura de liposuctie, chirurgul poate marca cercuri si linii pe zonele corpului dumneavoastra care urmeaza sa fie tratate. De asemenea, fotografiile pot fi facute astfel incat imaginile inainte si dupa pot fi comparate.

Cum se face procedura de liposuctie depinde de tehnica specifica folosita. Chirurgul tau va selecta tehnica adecvata in functie de obiectivele tale de tratament, zona corpului tau care urmeaza sa fie tratat si daca ai avut alte proceduri de liposuctie in trecut.

In timpul procedurii

Unele proceduri de liposuctie pot necesita doar anestezie locala sau regionala – anestezie limitata la o anumita zona a corpului. Alte proceduri pot necesita anestezie generala, ceea ce induce o stare de inconstienta temporara. Vi se poate administra un sedativ, de obicei printr-o injectie IV, pentru a va ajuta sa ramaneti calm si relaxat.

Echipa chirurgicala va va monitoriza ritmul cardiac, tensiunea arteriala si nivelul de oxigen din sange pe toata durata procedurii. Daca vi se administreaza anestezie locala si simtiti durere in timpul procedurii, spuneti chirurgului. Medicatia sau miscarile pot avea nevoie de ajustare.

Procedura poate dura pana la cateva ore, in functie de gradul de eliminare a grasimilor. Daca ati avut anestezie generala, va veti trezi intr-o camera de recuperare.

De obicei, veti petrece cel putin cateva ore in spital sau clinica, astfel incat personalul medical sa va poata monitoriza recuperarea. Daca sunteti intr-un spital, este posibil sa ramaneti peste noapte pentru a va asigura ca nu sunteti deshidratat sau in stare de soc din cauza pierderilor de lichide.

Dupa procedura

Asteptati-va la durere, umflare si vanatai dupa procedura. Chirurgul dumneavoastra va poate prescrie medicamente care sa ajute la controlul durerii si la antibiotice pentru a reduce riscul de infectie. Dupa procedura, chirurgul iti poate lasa inciziile deschise si poate plasa drenuri temporare pentru a favoriza drenarea fluidelor. De obicei, trebuie sa purtati haine de compresie stranse, care ajuta la reducerea umflaturii, timp de cateva saptamani.

Este posibil sa fie nevoie sa asteptati cateva zile inainte de a reveni la serviciu si cateva saptamani inainte de a relua activitatile normale – inclusiv exercitiile fizice. In acest timp, asteptati-va la unele nereguli de contur pe masura ce grasimea ramasa se aseaza in pozitie.

Rezultate

Dupa liposuctie, umflarea scade de obicei in cateva saptamani. Pana in acest moment, zona tratata ar trebui sa arate mai putin voluminoasa. In cateva luni, asteptati-va ca zona tratata va avea un aspect mai slab.

Este normal ca pielea sa piarda o anumita fermitate odata cu inaintarea in varsta, dar rezultatele liposuctiei sunt, in general, de lunga durata, atat timp cat iti mentii greutatea. Daca cresti in greutate dupa liposuctie, distributia de grasimi se poate schimba. De exemplu, este posibil sa acumulati grasime in jurul abdomenului, indiferent de zonele care au fost tratate initial.

0 Shares
You May Also Like