Traditiile de Craciun romanesti

Traditiile de Craciun romanesti

0 Shares
0
0
0

Desi oamenii au fost nevoiti sa renunte la multe traditii in timpul comunismului, Craciunul din Romania de astazi este o sarbatoare cu numeroase obiceiuri. Craciunul se numeste „Craciun” in limba romana si este cea mai importanta sarbatoare a anului. Craciunul in Romania este o sarbatoare petrecuta de obicei in  familie si toata lumea se reuneste pentru a sarbatori. Craciunul incepe in ajunul Craciunului cand pomul de Craciun este impodobit, dar marile cadouri sunt de obicei desfacute doar in dimineata zilei de 25 decembrie.

O parte importanta a Craciunului romanesc sunt colindatorii (copii care canta), care merg din casa in casa cu cateva zile inainte de Craciun, cantand cantece traditionale romanesti, recitand poezii si urandu-le tot binele oamenilor, pentru Craciun si Anul Nou. Temperaturile de iarna nu ii opresc. In schimb, cantaretii sunt recompensati cu dulciuri, covrigi, fructe si uneori bani. In Maramures, copiii poarta si haine traditionale. De asemenea, este obisnuit ca o persoana sa se imbrace ca o capra cu o masca colorata. Aceasta capra este cunoscuta pentru faptul ca se invarte in jurul valorii de a face rautate. Exista, de asemenea, tot mai multe piete de Craciun in Romania si, desi este mai mult o traditie mai noua, acestea sunt foarte populare.

Sfantul Nicolae (Mos Nicolae) aduce primele cadouri pe 6 decembrie. Copiii romani isi pun pantofii lustruiti pe prag in seara zilei de 5 decembrie si asteapta cadouri dulci. Daca copiii erau obraznici, atunci Nikolaus le infige o nuia in pantof. Mai mult, „Sfantul Ignatie” va fi sarbatorit pe 20 decembrie. Fiecare familie care detine porci sacrifica un porc in ziua aceea in cinstea Sfantului Ignatie. Carnea este apoi folosita pentru cina de Craciun. Aceasta traditie este practic inteleasa practicata in principal in tara si este o traditie veche de Craciun care a fost mentinuta.

Credinciosii ortodocsi nu mananca carne, oua si peste timp de 40 de zile inainte de Craciun pentru a fi pregatiti pentru sarbatoare. Multe brutarii sau alte magazine ofera produse speciale de post in Postul Mare. Postul Mare incepe pe 14 noiembrie si se termina pe 24 decembrie.

Mancarea este o parte importanta a oricarei sarbatori romanesti, dar este deosebit de importanta de Craciun. In mod traditional, se mananca porc si se bea o tuica puternica de prune si vin. Diferite tipuri de carnati cu garnituri acre, sarmale rulouri de varza cu mamaliga se mananca dintr-un platou. Apoi, exista carne de porc, dar si gasca sau curcan si asa-numita salata de boeuf. La desert exista numeroase produse de patiserie, prajituri si placinte. Nu ar trebui sa lipseasca cozonacul de Craciun, un chec cu nuci sau seminte de mac si gogosi.

In unele orase sunt amenajate mai multe tarabe si se pot incerca gratuit mancarea si bautura traditionala romaneasca de Craciun. In plus, copiii canta colinde de Craciun si, in general, se practica diferite traditii.  Sentimentul este unul grozav, mai ales datorita unei instalatie perdea luminoasa, ce se poate gasi atarnata la geamurile oamenilor din prejur. Caldura sufleteasca a oamenilor este peste tot, iar mancarea si bautura vor face furori intre populatia aflata la acele targuri.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like