Teste esentiale inainte de a cumpara un vehicul folosit

Teste esentiale inainte de a cumpara un vehicul folosit

0 Shares
0
0
0

Daca doriti sa investiti intr-o masina folosita, ar trebui sa aveti nevoie de timp pentru a va asigura ca faceti o afacere buna: aceasta poate ascunde multe defecte sau poate avea documente neconforme din cauza carora puteti avea probleme pe viitor.

Multe parcuri de masini nu vor avea timp sa efectueze aceste teste, ci se vor baza pe cartea de service, kilometrajul si starea generala a vehiculului pentru a stabili un pret. Cu toate acestea,  sunt sase teste mecanice pe care o persoana le poate efectua pentru a obtine o idee despre starea vehiculului, fie in timpul unei tranzactii cu o alta persoana, fie in timpul unui test daca masina este in vanzare in garaj.

Bine de stiut: platforma online HistoVec permite cunoasterea istorica a unui automobil utilizat gratuit inainte de vanzare. Vanzatorul poate genera un raport privind SIV (Sistemul de inregistrare a vehiculelor) despre autoturismul pus in vanzare: datele de inregistrare, data eliberarii, numarul de proprietari anteriori, culoarea originala, istoricul reclamatii, rapoarte de furt, etc. Vanzatorul poate apoi sa comunice acest raport potentialului cumparator.

Un prim aspect la care trebuie sa fiti atenti: toba de esapament care nu emite fum. Aveti grija de fumul din esapament. Culoarea sa este una relevanta pentru functionarea vehiculului: fumul alb – daca vehiculul este rece si fumul alb dispare in aproximativ zece minute dupa pornire, acest lucru este perfect normal. Aceasta corespunde evaporarii apelor naturale prezente prin condensare in gazele de esapament.

Pe de alta parte, cand este fierbinte, se dezvaluie fie o scurgere a pompei de apa, fie o garnitura de cap cilindrica rupta. Fumul negru apare atunci cand de la rece la cald se dezvaluie un amestec de aer / esenta prea bogata si o infundare a motorului. Acest lucru nu este inacceptabil, dar este nevoie de o reparatie in service pentru remedierea problemei.

La motoarele diesel, fumul negru atunci cand acceleratia este calcata puternic nu este anormal, ci este vorba despre evacuarea brusca a deseurilor din carburatie. Fumul albastru: masina consuma in cantitati prea mari ulei, segmentele sunt uzate, sau exista un semn ca motorul este pe final de drum. Bine de stiut: nu uitati niciodata ca un test trebuie sa fie facut atat la rece cat si cu motorul fierbinte. Intr-adevar, unele piese pot dezvalui deficiente in functie de temperatura vehiculului.

Un ambreiaj care nu patineaza este un alt aspect care trebuie respectat. Piesa extrem de cautata, in special la un vehicul care ruleaza mai ales in mediul urban, ambreiajul este o piesa de uzura scumpa care trebuie inlocuita atunci cand nu mai functioneaza cum trebuie. Pentru a testa ambreiajul, iata cateva verificari rapide de facut: porniti motorul, asteptati zece minute in relanti. Apasati pedala de ambreiaj si cuplati marsarierul.

Operatia trebuie sa se faca fara dificultate.  Dupa o scurta incalzire , puneti masina in relanti. Trageti frana de mana. Actionati a patra sau a cincea treapta de viteza. Scoateti incet ambreiajul. Daca motorul se opreste, este un semn bun. Pe de alta parte, daca continua sa se roteasca, este indicat ca ambreiajul sa fie schimbat. Porniti motorul, conduceti incet. Accelerati brusc, ca si cum ati fi vrut sa depasiti. Daca viteza motorului creste, dar viteza masinii ramane stabila, ambreiajul nu functioneaza in parametri normali si trebuie inlocuit.

Un alt aspect de luat in calcul, frane care nu se afla la un grad ridicat de uzura. Sistemul de franare poate incetini si opri masina in cele mai bune conditii. Acestea trebuie sa demonstreze: stabilitate (tine evidenta vehiculului), eficienta (intr-un timp si distanta minime), progresivitate (franare proportionala cu efortul soferului), confort (cu efort minim de catre sofer). La franare, trebuie efectuate doua teste diferite (pe un drum fara trafic sau intr-o parcare de supermarket, de exemplu): luati putina viteza si incetiniti treptat eliberand volanul. Daca o roata se blocheaza sau daca masina nu are traiectoria corecta, directia nu este corecta sau trebuie revizuita ajustarea paralelismului sau a inflatiei anvelopelor. Vibratiile de pe pedala de frana sunt normale daca vehiculul este echipat cu ABS, iar acest lucru inseamna ca a fost declansat sistemul de blocare a rotilor.

O cutie de viteze care reactioneaza bine este o alta conditie de luat in calcul. Pentru a afla daca cutia de viteze este potrivita, este necesar un test la rece. Intr-adevar, uleiul continut in cutie, mai vascos cand este rece, va dezvalui orice slabiciune in mecanica. Aceasta vine in doua forme: cutia de viteze manuala (cea mai comuna) permite controlul complet al schimbarilor de viteze si cutia de viteze automata (tendinta de a generaliza) aduce un confort sporit in timp ce economiseste carburantul, fara a mentiona lipsa pedalei de ambreiaj.

Pentru a va da seama ca cutia dvs. de viteze este in stare buna de functionare, nu trebuie sa se auda nici o intrerupere atunci cand treceti  rapid prin toate vitezele: rapoarte ascendente si descendente; prin inversare. Este recomandat un al doilea test si anume motorul trebuie sa se opreasca repede. Bine de stiut: retineti ca o cutie de viteze este mai scumpa decat motorul. Inlocuirea acesteia poate costa mai mult de 2.000 de euro. Buna sa functionare este, prin urmare, esentiala.

Cureaua care asigura o buna transmisie este la fel de importanta la o masina uzata. Articulatiile universale (sau mai precis articulatia universala) asigura transmiterea miscarii motorului pe rotile din fata. Acestea pot parea uneori folosite prea mult din cauza unor conduceri sportive. In principiu, ansamblurile sunt studiate pentru o inlocuire intre 100 000 si 150 000 km, in functie de utilizarea vehiculului.

Pentru a sti daca arborii dumneavoastra trebuie schimbati, doua semne va pot ajuta sa detectati o anomalie: atunci cand un zanganit se aude in timpul virajelor, accelerare sau decelerare a masinii, chiar si mai clar atunci cand rotile sunt intoarse pe deplin dreapta sau la stanga, atunci cand arborii sunt deteriorati, fisurati, gauriti.

Suspensie si amortizoare care amortizeaza socurile in stare buna pentru ca masina sa merite achizitia. Amortizoarele obosite inrautatesc in mod semnificativ manevrabilitatea si tocesc prematur anvelopele. Testul este simplu: apasati ferm pe spatele vehiculului, apoi eliberati brusc – masina trebuie sa se opreasca aproape imediat. Daca “danseaza” cateva secunde, trebuie facuta o schimbare de suspensie. Repetati testul in fata in acelasi mod.

0 Shares
You May Also Like