Principii de functionare ale aparatului de drenaj limfatic

Principii de functionare ale aparatului de drenaj limfatic

0 Shares
0
0
0

Metoda terapeutica avand ca scop activarea circulatiei sanguine si a celei limfatice, presoterapia antreneaza stimularea schimburilor sanguine si a refluxului limfatic. Diferitele compartimente autonome ale cizmelor, mansoanelor sau centurii abdominale ale unui aparat  drenaj limfatic se umfla cu scopul de a exercita presiune asupra unor anumite parti ale corpului uman.

Un aparat de drenaj limfatic/presoterapie este constituit din urmatoarele elemente: un modul cu taste de programare care contine un compresor necesar distribuirii aerului si un calculator de control, cizme, manson si o centura abdominala constituite la randul lor din diferite compartimente autonome (camere de aer), o serie de tuburi care permit umflarea compartimentelor pe care le au cizmele, mansonul sau centura abdominala.

Principalii parametri ai tratamentului cu un astfel de aparat sunt:

  • modul de compresie care poate fi secvential (umflarea cate unei camere pe rand), continuu (umflarea camerelor una dupa alta cu mentinerea presiunii ansamblului de compartimente) si alte variante disponibile in cazul modelelor din gama inalta a aparatelor de presoterapie;
  • presiunea masurata in milimetri de mercur; in acest caz poate fi superioara celei exercitate in cadrul masajului manual;
  • viteza de umflare;
  • timpul de repaos intre doua cicluri.

Pentru a adapta tratamentul nevoilor pacientului, dar si in functie de modelul aparatului, este nevoie de reglarea unor parametri: timpul de umflare a fiecarui compartiment, timpul de umflare intre doua cicluri consecutive, modul de umflare: continuu, secvential sau in alte variante in functie de model, presiunea de umflare sau durata totala a tratamentului.

De asemenea, alegerea unui aparat de presoterapie trebuie sa se faca tinanad seama de anumiti factori. Pentru o utilizare ocazionala a acestuia, fara a fi nevoie de o putere mare sau de finete ridicata, un aparat de drenaj limfatic de nivel incepator ar trebui sa fie suficient pentru ameliorarea simptomelor de picioare grele sau de picioare umflate.

Pentru o folosire completa accesibila in particular, complexitatea aparatului ar trebui sa fie mai mare. Se poate alege, in acest caz, un aparat de presoterapie cu patru celule de umflat si cu o putere destul de ridicata pentru realizarea cu eficacitate a tratamentului.

Daca aparatul este destinat unui cabinet pentru utilizare in scopul insanatosirii sau infrumusetarii, este nevoie de un aparat profesional; de exemplu, un aparat cu sase celule de compresie, cu moduri de realizare a compresiei si accesorii care se pot modifica in functie de morfologia diversilor pacienti ar fi potrivit in acest caz.

Daca se doreste absolutul in materie de drenaj limfatic, exista aparate care prezinta noua modalitati de realizare a compresiei (inghinal, psihologic, limfatic, continuu, secvential, alternat), programe care se pot personaliza in functie de necesitatile fiecarui pacient si accesorii care ofera diverse posibilitati in vederea realizarii masajului la un nivel ridicat.

Pentru ca sedinta de presoterapie din cadrul unui salon sa se desfasoare conform indicatiilor, cel care realizeaza masajul trebuie sa verifice integritatea sistemului electric si pneumatic si sa aseze pacientul confortabil. Este nevoie de folosirea unui dezinfectant pentru picioare; uneori, este aplicat un produs sub forma de gel sau crema care va actiona in sinergie cu drenajul limfatic. Dupa ce ii sunt puse pacientului accesoriile, aparatul este programat in functie de efectele dorite. Programul setat se va opri singur in momentul terminarii sesiunii de masaj.

0 Shares
You May Also Like