Producatorul finlandez de echipamente mobile a ajuns la o intelegere cu Alcatel-Lucent, pentru o tranzactie a actiunilor in valoare de aproximativ 15.6 miliarde de euro. Cauti reparatii Nokia? Intra pe Service-Gsm.ro si vei gasi cei mai buni specialisti, ce iti vor reapara telefonul in timp record!
Nokia va da Alcatel-Lucent 33.5 de procente din actiuni si va ramane cu 66.5%, daca acest contract se va finaliza. Business-ul se va incheia la sfarsitul primei jumatati a anului 2016 si se presupune ca va economisi pentru Nokia peste 900 de milioane de euro pana la sfarsitul lui 2019, conform unor estimari ale companiei.
Nokia sustine ca va pastra Franta pe post de “centru vibrant al acestor 2 companii” si nu va initia reduceri de personal, in afara de acelea planuite deja de Alcatel, in special protejand divizia de cercetari si dezvoltare cu locatii in Villarceaux si Lannion.
Alcatel-Lucent are in momentul de fata 6000 de angajati in Franta. Mentinerea acestor joburi, a fost o cerere ferma din partea companiei, pentru a putea finaliza acest business.
Totusi, se va renunta la anumite joburi din alte zone de pe glob, pentru a putea reduce costurile si a face alte investitii acolo unde este neaparat nevoie. Achizitia Alcatel-Lucent de catre Nokia va permite acestei companii sa reintre in competitie impotriva Ericsson si a powerhouse-ului low-cost din China, Huawei.
De asemenea, expunerea pe piata din America De Nord, va fi si ea una din ce in ce mai pronuntata, cu contracte cheie incheiate cu firme precum AT&T si Verizon. In urma acestei achizitii, specialistii de la Nokia prevad o crestere a profiturilor cu peste 3.5 puncte procentruale, din 2015 pana in 2019.
Compania rezultata din aceasta impreunare va avea profituri mult mai mari, decat o aveau singuri Nokia sau Alcatel. De asemenea market-share-ul wireless la nivel global va creste si el, fiind deja in momentul de fata la 35%, in urma Ericsson (cu 40%), dar in fata Huawei cu 20%.
Noul board-executiv regandit al celor de la Nokia va fi compus din 10 membrii, din care 3 vor apartine Alcatel-Lucent (printre care si vice-presedintele). Compania va avea peste 114.000 de angajati la nivel global si vanzari de peste 26 miliarde de euro.
Se asteapta ca oficialitatile din Franta (regulatorii de piata) sa aprobe aceasta tranzactie. Dupa ce aceasta se va incheia, Nokia va detine 95.33% din capital share si 95.26% din drepturile de vot ale Alcatel-Lucent.
Dupa cum putem observa, Nokia a trecut astfel printr-o perioada de 2 ani de transformari radicale. In 2013, a cumparat 50% din activitatile de networking de la compania germana Siemens; in 2014 a renuntat la business-ul cu smartphone-uri, unde era pana nu demult, numarul 1 mondial si in sfarsit in 2015 si-a vandut divizia de mapping “Here”, preluand controlul Alcatel-Lucent. Totusi, in prima perioada de dupa aceasta achizitie, Nokia a raportat pierderi de 500 de milioane de euro.
Dupa cum declara ceo-ul Nokia Rajeev Suri, “toate aceste actiuni sunt desfasurate pentru a ne asigura ca Nokia va ramane un lider puternic in industrie.”