În practica medicală, nu doar medicii au ocazia să trateze urgențe medico-chirurgicale, ci și asistenții medicali. În rândul celor mai citite cărți despre urgențe medico-chirurgicale se află volumul de sinteze semnat Lucreția Titircă.
Un nume consacrat printre autorii de lucrări medicale, Lucreția Titircă este una din cele mai cunoscute autoare de cărți destinate unor urgențe medico-chirurgicale, conținând metode de tratament și sinteze. Cartea scrisă de Lucreția Titircă a apărut acum în cea de-a treia ediție, la Editura Medicală.
Lucrarea de față este rezultatul experienței îndelungate a autoarei, cadru medical în Spitalul Județean, dar și profesor la Școala tehnică sanitară.
Menirea asistentului medical este înainte de toate ajutorarea celor bolnavi, iar urgențele medico-chirurgicale pot surveni oricând în practica medicală.
Iată de ce persoanele care lucrează în domeniu dar și studenții la medicină, trebuie să fie bine pregătiți pentru împrejurări în care este nevoie de intervenții medicale de urgență.
Până la apariția acestei cărți se simțea lipsa unei lucrări care să cuprindă cele mai frecvente cazuri de accidente și manifestări acute, care să definească urgențe medico-chirurgicale în diferite specialități.
Cadrele mediii sanitare au la dispoziție în acest volum prezentări sub formă de conspecte, accesibile și scrise coerent, în vederea oferirii ajutorului medical de urgență.
Structura cărții cuprinde mai multe capitole și anume:
- Urgențele aparatului respirator
- Urgențele aparatului cardio-vascular
- Urgențele abdominale
- Urgențe renale și urologice
- Urgențe neurologice
- Intoxicații acute exogene
- Urgențele în pediatrie
- Urgențele în obstetrică – ginecologie
- Urgențele otorinolaringologice
- Urgențe în oftalmologie
- Traumatismele
- Urgențe datorate agenților fizico-chimici
Fiecare capitol detaliază tabloul clinic, conduită de urgență, modul de acordare a primului ajutor, măsuri de tratament. Situațiile de urgență medico-chirurgicală necesită o acțiune imediată și cunoștințe în diferite ramuri medicale, pentru identificarea corectă a bolii acute. Fie că este vorba de traumatisme, accidente, situații critice și stări clinice grave, cartea doamnei Titircă oferă informații medicale valoroase și corect expuse științific, însă la îndemâna asistenților medicali.
Cartea sintetizează o gama variată de situații în care intervenția asistentului medical este salvatoare și o reacție rapidă duce la soluționarea cu succes a problemei. Intervenția medicală de urgență este necesară în numeroase situații, iar asistenții medicali, studenții, cadrele medii sanitare, trebuie să cunoască măsuri elementare de prim ajutor.
Capitolele aduc informații valoroase, strânse cu migală de autoare de-a lungul unei cariere impresionante ca asistent medical dar și cadru didactic de succes. Anii petrecuți la Spitalul Județean și la Școală Tehnică Sanitară au oferit Lucreției Titircă un cadru profesional excelent în care a putut să își dezvolte calitățile și să demonstreze profesionalism și dăruire.
De aceea, cartea de Urgente medico chirurgicale este redactată cu multe amănunte utile, care ajută în aprofundarea cunoștințelor. Ilustrațiile detaliate și stilul clar al cărții le sunt de folos celor care își pregătesc examene, vor să cunoască noțiuni de prim ajutor și urmează o formă de învățământ sanitar.
Cartea se încheie cu un mic dicționar de termeni folosiți în volum, ce ajută la identificarea rapidă a urgențelor și la găsirea remediilor. Volumul Lucreției Titircă este folositor pentru numeroși practicieni în sănătate.