Cum sa te pregatesti pentru o ecografie abdominala?

0 Shares
0
0
0

Pregatirile depind de tipul de ecografie pe care il veti face. Specialistii care realizeaza ecografie abdominala Cluj va vor explica mai multe in acest articol.

Pentru un studiu asupra ficatului, vezicii biliare, splinei si pancreasului, vi se poate cere sa mancati o masa fara grasimi in seara anterioara testului si apoi sa evitati sa mancati timp de opt pana la 12 ore inainte de test.

Pentru ecografia rinichilor, vi se poate cere sa beti patru pana la sase pahare de lichid cu aproximativ o ora inainte de testare pentru a va umple vezica. Vi se poate solicita sa evitati consumul de alimente timp de opt pana la 12 ore inainte de testare pentru a evita acumularea de gaze in intestine.

Pentru ecografia aortei, poate fi necesar sa evitati consumul de alimente si apa timp de opt pana la 12 ore inainte de test.

Scanerele cu ultrasunete consta dintr-o consola pentru computer, ecran de afisare video si un transductor atasat. Transductorul este un dispozitiv mic de mana care seamana cu un microfon.

Unele examene pot utiliza diferite transductoare (cu capacitati diferite) in timpul unui singur examen. Transductorul transmite undele sonore inaudibile, de inalta frecventa, in corp si apoi asculta ecourile care revin. Principiile sunt similare cu sonarul folosit de barci si submarine.

Tehnologul aplica o cantitate mica de gel pe zona examinata si plaseaza traductorul acolo. Gelul permite undelor sonore sa calatoreasca inainte si inapoi intre transductor si zona examinata.

Imaginea cu ultrasunete este imediat vizibila pe un ecran cu afisare video care arata ca un monitor de computer. Calculatorul creeaza imaginea pe baza sonoritatii (amplitudinii), a tonalitatii (frecventei) si a timpului necesar pentru ca semnalul cu ultrasunete sa revina la transductor. De asemenea, se tine cont de tesutul analizat.

Imagistica cu ultrasunete se bazeaza pe aceleasi principii care functioneaza si in sonarul folosit de lilieci, nave si pescari. Cand o unda sonora loveste un obiect, acesta rasuna sau produce ecou.

Masurand aceste unde, este posibil sa se determine cat de departe este obiectul, precum si dimensiunea, forma si consistenta obiectului. Aceasta examinare determina  daca obiectul este solid sau umplut cu lichid.

In medicina, ultrasunetele sunt utilizate pentru a detecta modificarile aspectului organelor, tesuturilor si vaselor si pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumorile.

La un examen cu ultrasunete, un transductor trimite atat undele sonore, cat si inregistreaza undele. Atunci cand transductorul este presat pe piele, trimite mici impulsuri de unde sonore inaudibile, de inalta frecventa in corp.

Pe masura ce undele sonore ating organele, fluidele si tesuturile interne, receptorul sensibil din transductor inregistreaza modificari minuscule in tonul si directia sunetului. Aceste unde  sunt instantaneu masurate si afisate de un computer, care la randul sau creeaza o imagine in timp real pe monitor.

Unul sau mai multe cadre ale imaginilor in miscare sunt de obicei surprinse ca imagini statice. De asemenea, pot fi salvate bucle video scurte cu imaginile captate.

Ecografia Doppler, o tehnica speciala cu ultrasunete, masoara directia si viteza celulelor sanguine pe masura ce acestea se deplaseaza prin vase.

Miscarea celulelor sanguine determina o modificare a tonului undelor sonore reflectate (numit efect Doppler). Un computer colecteaza si prelucreaza sunetele si creeaza grafice sau imagini color care reprezinta fluxul de sange prin vasele de sange.

0 Shares
You May Also Like