Ce reprezinta uptime si downtime?

Ce reprezinta uptime si downtime?

0 Shares
0
0
0

Foarte multi clienti ai serviciilor de gazduire web isi pun intrebarea ce reprezinta uptime-ul garantat si totodata cum se poate masura sau verifica.

Pe langa asigurarea unui timp de reactie client-server bun, firma de hosting pe care o alegeti trebuie sa va asigure si un uptime decent, care sa presupuna mentinerea website-ului dumneavoastra disponibil potentialilor clienti un anumit timp, intr-un interval de timp, iar pentru detalii poti intra aici.

Pentru a intelege ce este uptime-ul, trebuie bineinteles sa cunoasteti in acelasi timp si termenul de downtime. Asa cum stiti majoritatea dintre dumneavoastra, site-ul pe care il detineti este disponibil atata timp cat host-ul pentru care platiti isi onoreaza cu succes serviciul.

Downtime-ul reprezinta momentul in care firma de hosting fie intampina probleme tehnice, fie inchide serviciul de gazduire pentru a upgrada modulele de securitate, pentru a putea sa va asigurati siguranta de care aveti nevoie, timp in care pagina dumneavoastra online nu poate fi accesata de nicaieri.

Pe langa spatiu, trafic si viteza de download/upload, uptime-ul poate fi o mare problema pentru dumneavoastra daca nu alegeti o firma de gazduire potrivita. Imaginati-va un angajat care face absolut totul intr-o firma si de cateva ori pe luna pleaca acasa, lasand clientii sa astepte, sau sa revina a doua zi. Acesta reprezinta in termeni virtuali, perioada de downtime. Acest lucru este inacceptabil, insa angajatul are probleme, asa cum si un server cere intretinere si imbunatatiri si mai mult decat atat intampina de multe ori probleme.

De ce nu poate fi uptime-ul de 100% ?

Este aproape imposibil ca o firma de gazduire sa va garanteze uptime de 100%, in conditiile in care un server necesita lucrari periodice de intretinere, sau pot aparea componente hardware care necesita inlocuirea.

In general o companie de gazduire ofera un uptime garantat intre 99 si 99,9%. pentru a intelege ce inseamna un uptime de 99%, ganditi-va ca angajatul dumneavoastra inchide magazinul 10 minute/zi, timp in care isi da seama cum trebuie aranjata marfa, trebuie sa se ocupe de multe alte activitati care trebuie realizate, pentru ca sunt raspunderea lui.

Aceste 10 minute zilnice practic reprezinta timpul de downtime. Problema reala intervine atunci cand uptime-ul scade mult mai mult decat ar trebui si observati ca angajatul dumneavoastra mai are si alte activitati decat cele pentru care il platiti.

In acest caz, mediul virtual va poate asigura un soft online care „pazeste angajatul” dumneavoastra, iar daca veti „lipsi” de la serviciu veti fi alertat prin e-mail. Practic monitorizarea firmei de gazduire o puteti face cu un site uptime, un serviciu online gratuit, care va verifica disponibilitatea site-ului pe care il detineti atat pentru serverul de e-mail cat si pentru http.

Este extrem de important ca website-ul dumneavoastra sa fie mereu online si sa serveasca clientii la orice ora, insa o data cu problemele de securitate cu care Internetul se lupta din greu si timpul de upgrade al serverelor poate sa creasca cateva minute. Aceasta presupune ca pentru cateva secunde sau minute, site-ul dumneavoastra nu poate fi accesat.

0 Shares
You May Also Like