ISO 14001 a devenit standardul international pentru proiectarea si implementarea unui sistem de management de mediu. Standardul este publicat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), un organism international care creeaza si distribuie standarde acceptate la nivel mondial.
Cea mai recenta versiune a cerintelor sistemului de management de mediu a fost publicata in 2015 si este denumita „ISO 14001: 2015”. Standardul a fost convenit de majoritatea tarilor membre inainte de a fi lansat si actualizat si, ca atare, a devenit un standard recunoscut international, acceptat de majoritatea tarilor din intreaga lume.
Intr-un sondaj de certificare ISO 14001 la sfarsitul anului 2017, numarul companiilor care au implementat un sistem de management de mediu ISO 14001 arata o tendinta stabila la nivel mondial.
Ce este un sistem de management de mediu?
Un sistem de management de mediu, adesea numit EMS, este format din politicile, procesele, planurile, practicile si inregistrarile care definesc regulile care guverneaza modul in care compania dvs. interactioneaza cu mediul. Acest sistem trebuie adaptat la compania dvs. particulara, deoarece numai compania dvs. va avea cerintele legale exacte si interactiunile de mediu care se potrivesc proceselor dvs. specifice de afaceri.
Cu toate acestea, cerintele ISO 14001 ofera un cadru si ghiduri pentru crearea sistemului dvs. de management de mediu, astfel incat sa nu pierdeti elemente importante necesare pentru ca EMS sa aiba succes.
A ajunge la inima motivului pentru care ISO 14001 este important
Grija de mediul nostru inconjurator si prevenirea companiilor noastre de a produce impacturi negative asupra mediului sunt doua dintre cele mai importante provocari cu care se confrunta in prezent companiile.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale implementarii unui SME este recunoasterea care se afla printre acele companii care se ocupa suficient de mult pentru a-si reduce amprenta asupra mediului. Acest lucru poate aduce relatii mai bune cu clientii, publicul si comunitatea in general pentru compania dvs., dar aduce si alte avantaje, asa ca este indicat sa accesati cat mai repede site-ul https://www.certificareiso.ro pentru ca specialistii sa va ajute sa obtineti certificarea ISO 14001.
Alaturi de imaginea publica buna, multe companii pot economisi bani prin implementarea unui sistem de management de mediu. Acest lucru poate fi obtinut prin reducerea incidentelor care pot duce la costuri de raspundere, prin posibilitatea de a obtine asigurarea la un cost mai rezonabil si prin conservarea materialelor de intrare si a energiei prin eforturi de reducere. Aceasta imbunatatire a controlului costurilor este un beneficiu care nu poate fi trecut cu vederea la luarea deciziei de implementare a unui sistem de management de mediu.
Cum arata de fapt ISO 14001?
Structura ISO 14001 este impartita in zece sectiuni. Primele trei sunt introductive, ultimele sapte continand cerintele pentru sistemul de management de mediu. Iata despre ce sunt cele sapte sectiuni principale:
Sectiunea 4: Contextul organizatiei – Aceasta sectiune vorbeste despre cerintele pentru intelegerea organizatiei dvs. pentru a implementa un sistem EMS. Acesta include cerintele pentru identificarea problemelor interne si externe, identificarea partilor interesate si asteptarile acestora, definirea sferei de aplicare a EMS si identificarea proceselor necesare pentru EMS.
Sectiunea 5: Conducere – Cerintele de conducere acopera nevoia ca managementul de varf sa fie instrumental in implementarea EMS. Conducerea de varf trebuie sa demonstreze angajamentul fata de EMS prin asigurarea angajamentului de mediu, definirea si comunicarea politicii de mediu si atribuirea rolurilor si responsabilitatilor in intreaga organizatie.
Sectiunea 6: Planificare – Managementul de varf trebuie, de asemenea, sa planifice functia continua a EMS. Riscurile si oportunitatile EMS in organizatie trebuie evaluate, iar obiectivele de mediu pentru imbunatatire trebuie identificate si planurile realizate pentru indeplinirea acestor obiective. In plus, este necesar ca organizatia sa evalueze toate modalitatile in care procesele organizationale interactioneaza si afecteaza mediul, precum si angajamentele legale si de alta natura care sunt necesare pentru organizatie.
Sectiunea 7: Asistenta – Sectiunea de asistenta trateaza gestionarea tuturor resurselor pentru EMS si include, de asemenea, cerinte privind competenta, constientizarea, comunicarea si controlul informatiilor documentate (documentele si inregistrarile necesare proceselor dvs.).
Sectiunea 8: Operare – Cerintele de operare trateaza toate aspectele controalelor de mediu necesare proceselor organizationale, precum si nevoia de a identifica situatiile potentiale de urgenta si de a planifica raspunsurile astfel incat sa fiti pregatiti sa raspundeti in cazul in care apare o urgenta.
Sectiunea 9: Evaluarea performantei – Aceasta sectiune include cerintele necesare pentru a va asigura ca puteti monitoriza daca EMS-ul dvs. functioneaza bine. Acesta include monitorizarea si masurarea proceselor, evaluarea conformitatii mediului, audituri interne si revizuirea continua a managementului EMS.
Sectiunea 10: Imbunatatire – Aceasta ultima sectiune include cerintele necesare pentru imbunatatirea sistemului EMS in timp. Aceasta include necesitatea de a evalua neconformitatea proceselor si de a lua masuri corective pentru procese.
Aceste sectiuni se bazeaza pe un ciclu Plan-Do-Check-Act, care foloseste aceste elemente pentru a implementa schimbari in cadrul proceselor organizatiei pentru a conduce si mentine imbunatatiri in cadrul proceselor.