Lana de sticla sau vata de sticla (dupa cum mai este cunoscut produsul), este fabricata din sticla borosilicata cu constituenti importanti, precum nisip de siliciu, sticla reciclata si agenti de fixare. Vata de sticla este un material izolant constituit cu sticla topita ca materie prima.
Potrivit „ Haimei Zhang” (redactorul materialelor de constructii in domeniul constructiilor civile), „vata de sticla este un material fibros fabricat din materiile prime din sticla topita sau coleta. Este disponibila vata de sticla in doua categorii: vata libera si vata superfina.
Firul liber se foloseste pentru confectionarea unei paturi de sticla lipite de asfalt si a placii de vata de sticla. In plus, este utilizata pentru a pastra caldura in constructia protejata la exterior si in conducte.”
Productia de vata de sticla
Lana de sticla este creata dintr-un strat gros de fibre de sticla, care se intaresc intr-un cuptor la 200 ° C, pentru a lega firele intre ele, reducand astfel grosimea foii. In plus, este topita la 1100 ° C intr-un cuptor electric si conditionata ulterior intr-un cuptor cu gaz.
Este un produs cuptor fabricat din sticla topita. Din acest pahar topit se invart fibrele. Acest proces include rotirea sticlei topite intr-o viteza mare similara cu metodologia utilizata la producerea unei bomboane. In procesul de filare, agentul de legare este amestecat in el. In procesul de productie nu sunt dezvoltate CFC sau HCFC.
Fibrele sunt adunate intr-o forma mata intr-o camera de colectare si apoi transferate intr-un cuptor unde sunt vindecate in conditii controlate la grosimea si densitatea dorita. Este confectionat la comanda in rulouri sau placi. De asemenea, este utilizata ca o componenta care este pulverizata sau aplicata pe suprafata pentru a fi izolata.
Este un material versatil folosit pentru izolarea peretilor, acoperisurilor si podelelor. In timpul instalarii, vata de sticla trebuie mentinuta in permanenta uscata, deoarece o crestere a continutului de umiditate poate duce la o crestere semnificativa a conductivitatii termice.
Odata ce procesul de productie este aproape, acesta este invelit in forma de rulou sau bat. Se poate comprima cu un factor de pana la 10, ceea ce economiseste stocarea si reduce costurile de transport. Este ideala vata de sticla pentru a satisface cerintele solicitante, oferind beneficii in izolarea termica, siguranta la incendiu si usurinta instalarii.
Caracteristicile vatei de sticla
- Este rezistenta la foc pana la 300 ° C.
- Are o rezistenta excelenta la tractiune.
- Se foloseste ca izolatie pentru gips-carton.
- In plus, este utilizata si pentru izolarea acoperisului in audituri si plafoane suspendate.
- Acesta previne pierderea de caldura, in special in sistemele de conducte HVAC.
- Este un izolator fonic excelent si folosit ca bariera acustica in partitii care impiedica transmiterea sunetului.
De ce sa alegi vata de sticla?
- Produsele sale sunt incombustibile si pozitionate pentru temperaturi de functionare pana la 300 ° C.
- Este formata din 80% materiale reciclabile.
- Este usoara si usor de instalat.
- Nu promoveaza cresterea mucegaiului sau infestarea cu virmina.
- Nu prezinta pericole pentru sanatate.
- Nu este coroziva pentru metal.
- Aplicatii de izolare din lana de sticla
Aplicatiile din vata de sticla includ izolarea structurala, izolarea conductelor, filtrarea si izolarea fonica. Acestea sunt fabricate pentru izolarea produselor si aplicate in mai multe zone ale cladirilor. Mai mult, vata de sticla este cea mai comuna sursa de izolare in tavanele cladirilor rezidentiale.
Sfaturi pentru a asigura buna ventilatie in casa!
Izolatia conductelor
Izolatia conductelor pentru conductele calde si reci. – Aceasta izolatie este o sectiune pre-formata, rigida, din lana de sticla cu o lungime de 1 metru. O singura fanta longitudinala permite deschiderea partii sa inconjoare teava si sa o inchida dupa plasare. Optiunile de finisare standard sunt disponibile pe panou, neted si folie armata.
Tavane suspendate
Placile de tavan sunt fabricate din vata de sticla anorganica necombustibila si legate cu un liant de rasina termoizolant inert. O coafura decorativa de vinil este disponibila in coral, pentru un finisaj durabil.
Aplicatii din lana de sticla ca tavane suspendate:
- Plafoane suspendate: interne, comerciale, industriale
- Plafoane suspendate in cladiri comerciale, cum ar fi cinematografe, home cinema, studiouri de inregistrare.
Izolatie de acoperis industrial
Izolatia din lana de sticla cu un liant inert face produsul usor, sigur si rezistent. Este orientat intr-o parte, fie cu o folie intarita, fie cu o folie metalizata alba. Se aplica de ambele parti la cerere.
Inalte performante si protectie anti sunet
Placajele sunt fabricate din vata de sticla anorganica necombustibila si lipite cu un liant de rasina termoizolant inert. Pardoseala este revarsata cu un tesut de sticla netesut negru pentru o absorbtie favorabila a sunetului. Nu este utilizata vata de sticla numai in cladiri comerciale, precum cinematografele in care sunt necesare performante de izolare fonica deosebite, ci este utilizata si in alte zone in care este necesara o absorbtie optima a sunetului. Aplicati sub forma de scanduri din lana de sticla, care la randul lor se transforma intr-o izolatie pentru home theater.