Tot ce trebuie sa stiti despre polizorul unghiular

0 Shares
0
0
0

Polizorul ughiular mai este cunoscut si sub numele de flex si este o unealta electrica folosita pentru a taia, prelucra sau slefui materialele cum ar fi lemnul, metalul, gresia si faianta sau piatra. Se foloseste cu precadere in domeniul constructiilor si al amenajarilor interioare.

Motorul unui polizor unghiular actioneaza un angrenaj care este situat in unghi drept cu axul motorului. La capatul sau este pus un disc detasabil care poate fi schimbat in functie de materialele pe care urmeaza sa se foloseasca.

De cele mai multe ori polizoarele dispun de aparatoarea discului care are si rolul de a proteja operatorii contra resturilor care sar si niste manere laterale care permit si o mai buna manevrabilitate prin utilizarea ambelor maini. El e compus din mai multe elemente.

Pentru inceput vom diferentia trei tipuri de polizoare unghiulare tinand cont de actionarea lor, cu motoare electrice, cu benzina sau cu aer comprimat. Alegerea acestei unelte se face in general tinand cont de dimensiunile maxime pe care le au discurile si puterea pe care o are motorul, dar la fel de importante sunt si toate caracteristicile cum ar fi modul de alimentare, rotatiile si tipul de arbore de prindere.

Discurile au dimensiunile standard de 115 mm, 125 mm, 150 mm si de 230 mm. In cazul in care sunteti in cautarea unor polizoare pentru folosirea ocazionala in case, uneltele echipate cu motoare de 500W si de dimensiuni mai mici pentru a putea fi manevrate usor, reprezinta tot ceea ce aveti nevoie.

Daca sunteti in cautare de polizoare profesionale, gamele de produse care sunt existente pe piata va pun la dispozitie toate uneltele care depasesc puterea de 3000W. De asemenea, pentru folosirea confortabila puteti sa optati pentru polizoare echipate cu amortizoare de torsiune. Acestea au rolul de a evita reculurile si de a genera pornirea lina si lipsita de socuri.

O dotare tot la fel de importanta este si protectia in momentul in care il reporniti care va impiedica pornirea accidentala a uneltelor in cazul intreruperilor de curent. Desigur toate aceste elemente de ergonomie nu trebuie sa fie uitate pentru ca ofera si un confort sporit de utilizare.

Discurile utilizate pentru polizoarele unghiulare sunt impartite in 3 categorii: discuri cu diamante, abrazive, discuri de slefuit ori periile de sarma. Ele se aleg tinand cont de tipul de activitati asa cum se poate vedea si mai jos.

Acestea sunt utilizate pentru operatiuni de taiere. Sunt facute din otel si pe marginile exterioare au fante cu diamante. Aceste imagini pot sa fie simple, crestate ori dintate. Cu aceste discuri se taie mai multe materiale cum ar fi si placile ceramice, betonul sau asfaltul, piatra, sarmele de metal, tevile etc. Dimensiunile se aleg tinand cont de tipul de activitati in care se utilizeaza.

Cele mai des intalnite probleme cu care se pot confrunta operatorii sunt blocarea discurilor sau supraincalzirea acestora. De aceea noi va recomandam sa utilizati polizorul cu grija si sa tineti cont de toate indicatiile existente in manualul de utilizare pentru ca ele se pot rupe daca sunt folosite necorespunzator.

 

0 Shares
You May Also Like