Este bine sa conduceti cu martorul Check Engine aprins?

Este bine sa conduceti cu martorul Check Engine aprins?

0 Shares
0
0
0

Multi automobilisti circula extrem de mult cu autoturismele personale ajungand sa parcurga in cativa ani zeci de mii de kilometri. Foarte multi soferi s-au intalnit cu probleme diverse aparute la un moment dat asupra autoturismelor lor. De multe ori acestia au avut aprins la bord, la un moment dat, martorul denumit „Check Engine”

Acest lucru se intampla de obicei cand calculatorul masinii detecteaza o problema. Aceasta poate fi una minora, cum ar fi o defectiune la un senzor sau poate sa apara o problema la baterie de la voltajul scazut al acesteia. Bineinteles poate sa apara o defectiune foarte grava care, neglijata, poate produce daune destul de costisitoare.

Aprinderea martorului nu necesita oprirea imediata a motorului, dar daca acesta se aprinde, este obligatoriu sa ajungeti cu masina cat puteti de repede la o diagnoza. Calculatorul masinii este conectat la foarte multi senzori care controleaza motorul si totodata transmisia. Cand acesta detecteaza un anumit defect, martorul Check Engine se va aprinde, iar computerul de bord memoreaza un cod de eroare.

Calculatorul poate fi verificat cu ajutorul unei interfete de diagnoza la un service specializat. Aici un tehnician va face numeroase teste pentru a gasi defectiunea, dupa care va trebui sa reseteze eroarea pana cand martorul se va stinge. Este bine totusi sa conduceti cu martorul Check Engine aprins? Acest lucru depinde de defectiune.

Daca aceasta este foarte serioasa trebuie sa mergeti imediat la un service specializat. Daca insa defectiunile sunt mai mici nu trebuie sa neglijati niciuna din acestea si va trebui sa ajungeti la un service intr-un timp destul de scurt.

In continuare o sa va prezentam care sunt cateva dintre problemele cele mai complicate care pot sa apara. Voltajul scazut la baterie este o problema care va duce inevitabil la aprinderea martorului. Sonda lambda trebuie schimbata. Capacul de la combustibil este stricat sau nu este strans suficient.

Defectarea unor senzori, cum ar fi MAF sau MAP. Bujiile uzate constituie o problema destul de importanta. Un autoturism poate sa functioneze si cu acestea destul de infundate, dar este destul de riscant pentru ca s-ar putea ca acestea sa duca la functionarea necorespunzatoare a motorului. Pot aparea defectiuni datorita unor fise intrerupte sau datorita unei supape care poate fi infundata.

O alta problema poate fi cea legata de convertorul catalitic. Acesta trebuie schimbat, pentru ca altfel pot aparea defectiuni suplimentare. Daca de exemplu, martorul check engine se aprinde intermitent, asta inseamna ca motorul da rateuri, respectiv unul dintre cilindrii nu functioneaza la parametrii optimi.

Exista si numeroase cazuri in care martorul se va aprinde, dupa ce autoturismul nu a fost pornit o perioada extrem de lunga de timp.

In aceasta situatie nu trebuie decat sa parcurgeti o distanta suficient de lunga pentru ca martorul sa se stinga in urma ambalarii motorului. Acesta se va stinge doar dupa cateva ore de la pornire. Daca totusi acest martor nu se stinge, va recomandam sa va duceti autoturismul la o diagnoza auto profesionista foarte repede.

 

0 Shares
You May Also Like