Castingul reprezinta acea proba in care sunt vizionati aspirantii pentru productia respectiva. Toti cei care au accesat site-ul unei agentii de casting si s-au inscris in baza de date, au sanse sa fie selectati alaturi de alte persoane, in functie de pozele pe care le-au trimis agentiei.
Cu siguranta insa, regizorul sau fotograful va dori sa te vada prin intermediul unor probe video pe care le vei sustine in functie de scenariul productiei respective sau, exista si posibilitatea ca regizorul sa doreasca sa vada aspirantii “face to face”, mai exact, el insusi ca asisita sau va sustine probele de casting.
Acest lucru inseamna ca in functie de atitudinea ta la casting, si de-asemenea, in functie de cat de bine respecti indicatiile acestuia in fata camerei, in functie de trac daca ai sau nu, daca esti o o persoana dezinhibata sau panicata, te va alege pe tine pentru proiect, sau va alege un alt participant la casting.
Este clar ca lumina zilei faptul ca o persoana care participa la un casting, in cazul in care este foarte timida si fuge de camera, sau in cazul in care nu colaboreaza cu regizorul si nu tine cont de indicatiile sale, nu va lua castingul, chiar daca din punct de vedere fizic ar fi persoana ideala pentru proiectul respectiv.
Ce inseamna acest lucru? Ei bine, in foarte multe cazuri, la casting conteaza mult mai mult atitudinea decat aspectul fizic. In ceea ce priveste castingul pentru diferite reclame, filme, emisiuni televizate sau sedinte foto; va fi completata o fisa de casting/precontract. In aceasta fisa vor fi trecute datele personale ale persoanei care a luat castingul, dar si alte informatii precum greutate, experienta relevanta, inaltime, etc.
Tot in acest precontract vor fi trecute si detalii cu privire la proiectul care urmeaza sa se desfasoare, iar aici amintim numele produsului (film, emisiune, etc.), perioada de filmare, drepturile de difuzare, buget, etc.
Dupa ce se va incheia acest pas, se va trece la urmatoarea etapa, si anuma la realizarea catorva fotografii, atat plan intreg cat si primplanuri. Cu siguranta se va face si un video de prezentare.
Apoi, va urma proba de casting in sine pentru proiectul respectiv. In cazul reclamelor care dureaza intre 30 de secunde si un minut, proba video dureaza foarte putin, deci nu trebuie sa fii timid, trebuie sa iti pui in valoare calitatile, sa fii expresiv si sa ai atitudinea potrivita. Fa ceea ce iti cere regizorul/coordonatorul de casting in functie de scenariu. Durata totala a unui casting dureaza de obicei intre un sfert de ora si o jumatate de ora.
Cum trebuie sa te prezinti la casting
Indiferent ca participi la un casting pentru o reclama, pentru un film sau orice alt tip de casting, trebuie sa respecti cateva regulu. Fireste, fiecare difector de casting si fiecare regizor are propriile sale idei in ceea ce priveste probele de casting, insa daca vei tine cont de urmatoarele reguli, vei da dovada de profesionalism, si vei avea sanse mari sa treci castingul.
Tinuta
Este deosebit de important sa fii cat mai natural atunci cand participi a casting. Este important sa ai un aspect ingrijit, unghii curate, aoar curat (fetele nemachiate sau machiaj cat mai natural).
Daca vei fi sunat inainte de a participa la casting si ti se va spune ca trebuie sa ai o oarecare tinuta, ar fi indicat sa respecti indicatiile. In caz contrar, alege sa porti haine lejere. Evita sa te imbraci in haine negre si evita hainele in dungi, hainele cu buline sau cu carouri, pentru ca acestea nu te vor avantaja, si nici nu dau bine pe camera.
Atitudine
Dupa cum spuneam la inceputul articolului, cand participi la un casting, in majoritatea cazurilor, atitudinea este mult mai importanta decat aspectul fizic. De preferat este sa ai o atitudine pozitiva, sa fii plin de viata, energic si sa ai incredere mare in propriile forte.
De precizat este faptul ca, regizorul sau directorul de casting, va dori sa afle daca detii genul de personalitate de care are nevoie in proiect, daca ai atitudinea necesara pentru reclama sau filmul respectiv, sau in ce-o consta proiectul.
Prezinta-te
Inainte de a incepe discursul, trebuie sa te prezinti, clar, cu incredere, cu voce tare si fara balbaieli. Este foarte important sa poti sustine cu brio proba, fara a te balbai. Ai atitudinea potrivita, ai incredere in tine, si da tot ce ai mai bun in tine pentru a reusi.
In caz de reusita, vei fi contactat pentru a incepe munca. In cazul in care nu ai trecut castingul, te poti pregati mai bine, si cu siguranta data viitoare vei avea o sansa mai buna, pentru ca deja ai experienta primului casting. Sute de actori renumiti au picat castinguri, inainte de a cunoaste faima.
Cel mai important, este sa nu renunti dupa primul casting. Mergi si la urmatoarele, si cu siguranta vei avea succes.