Cum sa nu cumperi un telefon second hand furat

0 Shares
0
0
0

Un telefon second hand poate avea un pret avantajos, mai ales ca multe dintre ele vin chiar sigilate in momentul vanzarii sau noi insa la pret de second hand deoarece nu sunt achizitionate direct din magazin ci de la o persoana fizica.

De unde stim insa ca nu cumparam un telefon ce a fost furat sau gasit si nereturnat proprietarului de drept? Nu putem avea nicio garantie in acest sens in afara de informatiile furnizate de vanzator insa exista o serie de precautii ce se pot lua pentru a evita o astfel de situatie.

Evitati pe cat posibil achizitia unui telefon fara cutie sau al carui vanzator nu va poate arata nicio dovada de achizitie pentru acesta.

Telefoanele furate sunt in general revandute insa in cazul in care proprietarul de drept a depus plangere la politie pentru furt iar telefonul a fost localizat ca aflandu-se in posesia dumneavoastra este posibil sa fiti contactati de politie pentru a oferi explicatii.

Bineintes ca puteti si dumneavoastra depune o plangere impotriva vanzatorului pentru faptul ca v-a vandut un telefon ce era defapt furat pentru a va recupera banii insa cel mai probabil veti ramane si fara telefon (ce se va intoarce la proprietarul de drept) si fara bani (al caror proces de recuperare este anevoios, de durata si presupune si o serie de cheltuieli initiale de judecata).

Verificati conectivitatea si incercati sa porniti serviciul de localizare – in cazul in care telefonul a fost furat cu siguranta hotul a oprit serviciul de localizare pentru a nu fi depistat prin functia Find my Device (pentru Android) sau Find my iPhone (pentru Apple) astfel ca este posibil sa primiti mesaje sau notificari cu privire la statusul telefonului odata pornita optiunea si sa va dati astfel seama daca telefonul a fost furat.

De asemenea, daca la introducerea unei cartele SIM in telefon observati SMS-uri sau apeluri suspecte ce indica faptul ca fostul proprietar incerca sa localizeze telefonul (cartela SIM fiind si ea printre primele lucruri de care se scapa dupa localizare in cazul unui telefon furat) refuzati imediat achizitia dispozitivului.

In cazul Apple telefoanele se pot bloca din iCloud in urma pierderii sau furtului dispozitivului astfel ca este bine sa va tineti departe si de acestea.

Intrebati-l pe fostul proprietar daca telefonul a fost reparat. Daca acesta neaga insa telefonul are urme evidente ale unei reparatii in urma deteriorarii precum o inlocuire display iphone 7 plus sau altele asemenea, si acesta este un indiciu ca ar trebui sa va indoiti de onestitatea vanzatorului.

Verificati cititorul de amprente in cazul in care telefonul dispune de aceasta functie – daca fostul proprietar a activat serviciul ar trebui sa poata debloca telefonul folosind amprenta proprie fara nicio problema. Acelasi principiu se aplica si in cazul recunoasterii faciale, bineinteles, in cazul in care vorbim de un model mai nou de telefon.

Solicitati toate accesoriile telefonului – si acesta ar putea fi un indiciu ca telefonul a fost achizitionat dintr-un magazin, in cutie, cu toate componentele standard si nu gasit sau obtinut prin metode ilicite. Exista insa si posibilitatea ca acestea sa se fi deteriorat pur si simplu si sa fi fost inlocuite cu altele sau cu o varianta universala.

0 Shares
You May Also Like