Cum facem prevenirea si tratamentul entorselor?

Cum facem prevenirea si tratamentul entorselor?

0 Shares
0
0
0

Chiar daca orice articulatie poate la un moment dat suferi o entorsa, cele mai intalnite entorse se pare ca au loc la nivelul gleznei, genunchiului, sau incheieturilor mainii.

Ce este entorsa? In termeni medicali entorsa este prezentata drept o ruptura de ligamente, o leziune cauzata de o miscare brusca de rasucire.

In ceea ce priveste cat de grava este entorsa, aceasta depinde de traumatismul in urma caruia este instaurata.

In prima faza asociata cu durerea apare umflatura segmentului afectat.

Aparitia vanatailor si imobilizarea sau durerea membrului afectat va spune indirect cat de severa este entorsa.

In general oboseala muschilor sau inceperea unei sarcini sportive fara antrenamentul necesar de incalzire, poate provoca o entorsa. Totodata neatentia cu care calcam, poate duce la entorsa gleznei.

Daca va-ti intrebat uneori de ce este necesara incalzirea organismului inainte de ora de educatie fizica, sau incalzirea pe care o fac unii sportivi de performanta, trebuie sa stiti cu unul dintre scopurile acestor incalziri este prevenirea entorselor.

In cadrul exercitiilor de incalzire, intreg fluxul sanguin este pus in miscare si datorita faptului ca acesta creste face ca incheietura sa fie mai flexibila. O miscare brusca sau exagerata nu va avea acelasi impact daca incheietura este mai flexibila ca si in cazul unei stari de fapt obisnuite, cand la cea mai mica intoarcere aceasta poate sa cedeze.

Entorsele de glezna sunt destul de des intalnite atat in randul copiilor cat si in randul adultilor.

Acestea pot sa apara atat in viata de zi cu zi a persoanelor obisnuite cat si in cadrul practicarii unor sporturi.

Cand un ligament este fortat sa se intinda peste capacitatea sau limita lui normala, se produce entorsa. Aceasta poate fi in unele cazuri destul de complicata cand se produce ruperea in totalitate a fibrelor elastice ale ligamentului.

In acest sens exista trei grade in care poate sa fie prezenta o entorsa, stabilite in functie de gradul fortei deformante la care este supusa glezna.

Medicul ortoped este cel care stabileste gradul entorsei si poate sa puna diagnosticul corect in ceea cea priveste vindecarea si tratamentul.

In cele mai multe cazuri examenul medical este dureros datorita faptului ca in cadrul consultul medical doctorul ortoped va misca glezna in diverse pozitii pentru a stabili locul ligamentului rupt.

Exista situatii cand medicii specialisti ortopezi recurg la recomandarea unui RMN atunci cand constata sau suspecteaza o leziune severa la nivelul ligamantelor.

Tratamentul chirurgical in cazul entorselor este foarte rar indicat, insa exista cazuri cand este singura solutie.

In cadrul interventiei chirurgicale medicul chirurg va recurge la refacerea ligamentului sau ligamentelor prin diverse tehnici reconstructive.

Recuperarea in acest caz este foarte lenta si presupune o atentie deosebita in ceea ce priveste redobandirea functiilor gleznei.

De multe ori ligamentele se vindeca de la sine iar tratamentele indicate au rolul de a grabi vindecarea si recuperarea.

In cadrul tratamentelor sunt uneori recomandate creme antiinflamatorii precum si administrarea unor medicamente antiinflamatorii.

Utilizarea bandajelor elastice are drept scop mentinerea intr-o pozitie adecvata a gleznei. Recuperarea se face dupa caz de la o saptamana si poate dura cateva sapatamani.

In cadrul repaosului, medicamentatia, combinata cu cremele aplicate zonal, sau cu compresele de gheata pot ameliora durerile existenta la nivelul piciorului si inflamarea acestuia.

Exista entorse la genunchi care sunt intalnite pe parcursul anotimpului iarna. Aceasta se pot produce prin rasucirea brusca a genunchiului determinata de alunecare.

Se mai numeste si ruptura de ligament deoarece apare ca urmare a intinderii ligamentului.

Aceasta poate fi in mare parte influentata de gradul de mobilitate al ligamentelor si este intalnita mai ales in randul adultilor supraponderali care sunt mult mai dispusi datorita greutatii.

Indiferent la ce segment al corpului se produce entorsa, aceasta necesita rabdare si timp in recuperare pana cand functia membrului va putea fi reluata cu succes fara disconfort sau durere.

Chiar daca este necesara odihna sau repausul la pat, este necesar totodata sa incepi sa faci putina miscare, exercitii, masaj al zonei, progresiv cu fiecare zi cate putin.

Un ajutor in acest sens poate fi acordat de catre un medic fizioterapeut care va propune exercitiile fizice in functie de fiecare situatie.

Perioada de recuperare totala depinde in primul rand de severitatea entorsei si este diferita de la o persoana la alta.

0 Shares
You May Also Like