Cele mai importante tipuri de genti pentru barbati

Cele mai importante tipuri de genti pentru barbati

0 Shares
0
0
0

Fie ca sunt genti femei sau genti barbati, posete sau ghiozdane, sacose sau pungi, omul dintotdeauna a avut nevoie de mijloace pentru a isi cara posesiunile, uneltele sau resursele.

Cea mai veche genta dateaza cu mai mult de 5000 ani in urma si a fost initial o punga purtata de Otzi, omul ghetarilor (gasit in Alpi in anul 1991, in proximitatea granitei dintre Austria si Italia). Barbatii obisnuiau sa care genti pentru monezi. In timp ce moda feminina a schimbat directia spre utilizarea unor genti micute ornamentale, care apoi au evoluat in posete, moda masculina s-a indreptat in alta directie.

O data cu inventia buzunarelor in secolul al XVIII-lea  si incorporarea lor tot mai frecventa in obiectele vestimentare a permis barbatiilor sa poata cara monezi si bani de hartie in mici portofele de piele. In secolul al XIX- lea si al XX –lea, pantalonii, hainele si jachetele barbatiilor aveau tot mai multe buzunare pentru a permite stocarea unui numar cat mai mare de obiecte precum pipe, chibrite, cutite de buzunar, ceasuri de buzunar si altele, fiind adesea cusute de catre nevestele lor.

Femeile, pe de alta parte, doreau genti din ce in ce mai mari pentru a putea cara cat mai multe obiecte pentru uzul zilnic.

Gentile pentru barbati au fost readuse in lumina reflectoarelor de catre marii designeri europeni in anii 1970. Din 1990, designeri au promovat o diversificata gama de accesorii menite barbatiilor. Modelele reprezinta in pricipiu variatii ale rucsacului sau gentii tip mesager, avand fie un aer masculin sau unisex, insa.

Cu timpul a revenit la moda si geanta de piele tip satchel, fiind mai compacte decat un ruscac si mai putin rigide decat o servieta. Gentile pentru barbati sunt produse de case importante de moda precum Prada, Louis Vuitton, Coach si Bottega Veneta intr-o gama variata de forme si marimi.

Comertul in industria producatoare de genti si obiecte din piele pentru barbati este de 4 miliarde de dolari pe an.

Principalele tipuri de genti pentru barbati

Rucsacul – apare in diverse forme si marimi, trasatura definitorie sunt cele doua bretele care permit sa poata fi purtat in spate, fiind perfect pentru a cara greutati ridicate (>10kg). De aceea sunt frecvent folosite de studenti, sportivi (ciclisti, atleti, cataratori pe munte, etc.).

Variantele care pot rezista la greutati ridicate sunt adesea fabricate cu o curea ce se leaga in jurul pelvisului pentru a usura greutatea asupra coloanei. Exista insa si o varianta mai light cu o singura bretea. Acestea au forma de lacrima pentru a distribui uniform greutatea asupra coloanei.

Satchel – este geanta tip mesager adesea purtata diagonal peste un umarul opus. A fost initial folosita de stundenti pentru a cara carti si de catre postasi. Spre deosebire de servieta este fabricata din material moale. O variate a acestui tip presupune manere pentru a putea fi purtata in spate asemeni unui rucsac.

Servieta – are forma unei cutii inguste solide cu maner inventata in 1850, folosita frecvent de avocati si oameni de afaceri pentru a cara acte si hartii importante. De aceea este cunoscuta si sub numele de „diplomat”.

0 Shares
You May Also Like