Ce sunt produsele bio?

Ce sunt produsele bio?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre tot felul de produse bio, despre care se spune ca este mult mai indicat sa le cumparam si sa le consumam, deoarece acestea sunt de cea mai buna calitate.

Ei bine, in continuarea acestui articol vom discuta putin despre diferenta dintre alimente naturale si bio si celelalte produse existente pe piata, care nu sunt bio.

In primul rand trebuie mentionat faptul ca certificarea bio/eco presupune ca pe toata linia de productie, incepand de la cultivarea materiei prime folosite pentru realizarea produsului finit, si pana la forma finala a produsului finit, sa se foloseasca numai produse naturale, fara a se folosi adaosuri de substante chimice.

Un amanunt important este acela ca legea care priveste certificarea bio a produselor este una foarte stricta. Cat despre certificarea produselor bio, aceasta se refera de cele mai multe ori la produsele alimentare, cum ar fi pastele fainoase de exemplu.

Trebuie insa mentionat faptul ca mai nou exista produse bio care se folosesc pentru ingrijirea personala, insa se pot gasi pe piata acum chiar si detergenti ecologici sau produse cosmetice bio.

Referitor la produsele cosmetice bio trebuie precizat ca ele sunt mult mai indicate decat cele care contin substante chimice, pentru ca de regula femeile folosesc in viata de zi fel si fel de produse cosmetice.

Acestea fiind bio, si neavand in compozitia lor substante toxice, pur si simplu nu au cum sa fie daunatoare tenului sau sanatatii. Asadar, femeile care isi doresc produse cosmetice de cea mai buna calitate, trebuie sa foloseasca produse cosmetice bio.

In ceea ce priveste conditiile de acordare a statutului de produs ecologic, acestea difera de la o tara la alta, insa exista o regula de baza, si anume aceea ca este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic, a substantelor chimice daunatoare omului (aici discutam despre pesticide, aditivi, conservanti, hormoni de crestere, antibiotice, iar exemplele pot continua).

Un alt detaliu care conteaza foarte mult este acela ca locul in care sunt crescute materiile prime folosite pentru realizarea produselor finite bio, trebuie sa fie ferit de radiatii, iar solul unde se cultiva plantele trebuie sa fie natural, nu trebuie sa se fi folosit inainte ingrasaminte chimice.

In cazul in care un produs final are in compozitia sa mai multe ingrediente, trebuie precizat faptul ca pentru ca produsul sa fie bio, aceasta regula trebuie aplicata tuturor ingredientelor.

Referitor la eticheta care se aplica pe produsele bio, este foarte important de mentionat faptul ca aceasta trebuie sa contina anumite aspecte referitoare la productia in sistem ecologic, logo-ul certificarii bio, numele institutiei care a efectuat certificarea, si data expirarii certificarii.

Asadar, dupa cum se poate observa, atunci cand vine vorba despre produsele bio, acestea pot sa fie produse alimentare, insa se pot gasi pe piata si detergenti bio sau produse cosmetice bio, care vin cu o multime de avantaje, printre care cel mai important avantaj si anume acela ca produsele bio nu contin substante chimice.

Deci, indicat ar fi ca de fiecare data cand ne cumparam produse, daca avem de ales intre produse bio si produse care nu sunt bio, ar trebui sa optam pentru produsele bio.

 

0 Shares
You May Also Like