Alege un controler solar de incarcare MPPT

Alege un controler solar de incarcare MPPT

0 Shares
0
0
0

Cand trebuie sa instalezi un sistem fotovoltaic alcatuit din panourile solare, sistemele de prindere si fixare, controlerul solar, invertorul si bateriile, va trebui sa te gandesti foarte bine ce tip de controler solar vrei sa folosesti, pentru ca exista trei tipuri principale si fiecare are avantajele sau dezavantajele sale. Cea mai completa solutie este un controler solar de incarcare MPPT.

Sa incepem cu inceputul. Un controler solar de incarcare este necesar in orice sistem fotovoltaic care foloseste baterii. Celulele solare sunt solutii excelente, dar nu functioneaza singure.

Ele capteaza energia solara si genereaza un curent continuu, atat stiu sa faca. Bateriile nu sunt nici ele foarte “inteligente” sa zicem asa, ele doar stocheaza ce primesc. Dar daca primesc in continuu o anumita tensiune, la un moment dat vor fi complet incarcate si apoi se vor supraincarca.

Deci cum majoritatea panourilor solare pot sa genereze un curent de 12 V, bateriile vor primi chiar mai putin, dar ele trebuie sa primeasca 13 sau 14 volti ca sa se incarce corepsunzator.

Aici intervin controlerele solare, iar un controler solar de incarcare MPPT este cea mai buna solutie. Este o solutie inteligenta in comparatie cu alte tipuri de controlere solare cum sunt cele standard sau cu cele cu modulatie de pulse, numite si PWM.

Sa vedem exact ce este un controler solar de incarcare MPPT pentru a intelege de ce este atat de bun. Daca cel mai simplu controler monitorizeaza voltajul si inchide sau deschide circuitul, unul mai complex poate sa optimizeze chiar incarcarea. Pe langa ca poate sa faca asta, un controler solar de incarcare MPPT poate si sa converteasca excesul de voltaj in amperaj, iar asta inseamna mai multe avantaje.

Unul dintre acestea este ca minimizeaza pierderile de putere. Apoi, aceste controlere pot sa mareasca eficienta incarcarii cu pana la 30 la suta. Fata de alte tipuri de controlere, acestea au o perioada mai mare de garantie.

Ele ofera si o flexibilitate mai buna daca vrei sa maresti capacitatea sistemului fotovoltaic. Gasesti controlere solare de incarcare MPPT sau alte tipuri de controlere solare in magazinul online E-acumulatori.

0 Shares
You May Also Like