Ce sunt panourile pentru apa calda?

Ce sunt panourile pentru apa calda?

0 Shares
0
0
0

In primul rand, trebuie sa precizam faptul ca panourile solare se impart in doua mari categorii, si anume panouri solare fotovoltaice, si panouri solare termice.

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, al doilea tip de panouri solare, si anume cele termice, sunt acele instalatii care au rolul de a capta energia razelor solare, si de a o transforma mai apoi in energie termica.

Datorita faptului ca aproape intrec spectrul radiatiei solare este folosit pentru a produce energia termica, aceste panouri apa calda au un randament ridicat, de aproximativ 60-75%, in raport cu energia razelor solare incidente.

Referitor la modul de functionare al acestor panouri solare, acestea au o carcasa metalica dreptunghiulara, iar in interiorul acesteia se afla montate celelalte elemente.

Prin intermediul unui geam de sticla, razele soarelui cad pe o suprafata care are rolul de a absorbi energia calorica a lor, fara nici o pierdere, pentru ca panoul este izolat termic in toate partile.

Datorita temperaturii proprii, caldura de radiatie este iarasi impiedicata de sticla, care este opaca pe lungimile de unda mai mari.

Aceasta caldura se retine in interiorul panoului, iar echilibrul termic va conduce la o temperature mai inalta decat in situatia in care geamul ar lipsi.

Acest efect mai este cunoscut de catre public si sub denumirea de efect de sera. In cazul panourilor solare modern, se foloseste sticla speciala, care are in componenta sa un continut mic de fier, si o rezistenta mare la grindina, dar si la incarcarea cu zapada.

Elemental absorbant are rolul de a ceda caldura agentului termic care curge prin acele conducte ce aluminiu sau de cupru atasate sistemului.

Rolul agentului termic este acela de a transporta energia caloric la utilizator, sau chiar si la un recipient de stocare. Anumite instalatii solare au circuitul agentului termic deschis, astfel ca prin intermediul conductelor panoului circula apa calda necesara beneficiarului.

In acele regiuni in care este mare pericolul de inghet, se va apela la circuite separate. Circuitul primar al panoului, contine antigel ( care este un lichid foarte rezistent la inghet). Din acest circuit primar, caldura va fi transferata printr-un schimbator de caldura, si va ajunge la apa din circuitul secundar, pe care il foloseste utilizatorul.

In ceea ce priveste investitia pentru achizitionarea acestor panouri, trebuie precizat faptul ca producatorii livreaza panouri solare care in mod normal trebuie sa aiba o durata de viata de aproximativ 20 de ani.

Se presupune faptul ca amortizarea investitiei in cazul acestor panouri este posibila cam in 8 ani de zile, insa sunt posibile si durate de amortizare mai mari, in cazul in care instalatia nu a fost realizata in mod corespunzator.

Este iarasi si foarte importanta amplasarea panourilor, iar aici trebuie amintit faptul ca panourile amplasate spre sud vor oferi un randament superior, in timp ce panourile amplasate spre nord, nu vor avea un randament foarte ridicat.

Pentru a se putea folosi apa calda si in zilele ploioase, panourilor solare le vor fi atasate din constructie si rezervoare special de apa calda, care pot avea capacitatea cuprinsa intre 300 si 1500 litri.

0 Shares
You May Also Like