Ce sunt atacurile cibernetice?

Ce sunt atacurile cibernetice?

0 Shares
0
0
0

Atacurile cibernetice intra in atentia tuturor celor care se ocupa sau sunt interesati de tehnologia noua care isi pune amprenta din ce in ce mai profund in lume: de la simplul utilizator la un informatician sau un blogger tehnologie, toti pot fi afectati de efectele acestora, deci sunt interesati direct de subiect.

Dupa ce si-au aratat iscusinta in atacarea calculatoarelor si a sistemelor de calculatoare, retelele sociale si telefoanele mobile vor fi urmatoarea tinta a infractorilor cibernetici, conform raportului anual de analiza Symantec. Utilizatorii retelelor sociale si proprietarii de smartphone-uri sunt avertizati: acestea vor fi urmatoarea tinta a infractorilor cibernetici. Compania de software antivirus si de protectie a datelor Symantec dezvaluie in noul sau raport ca Facebook, Twitter si sistemul de operare Google Android sunt amenintate de hackeri. Intr-adevar, cresterea vulnerabilitatii acestor programe a fost una alarmanta de-a lungul timpului. Cu toate acestea, raspandirea virusilor prin aceste canale este inca redusa in comparatie cu cele care circula prin e-mail.

Symantec noteaza, in special, in raportul sau mai multe defecte pe Android, care ar putea permite intruziunea malware-ului. Orla Cox, director de operatiuni de securitate de la Symantec a declarat pentru CNN: „Dispozitivele pe care le-am vazut ca apar recent la scara mica permit infractorilor cibernetici sa efectueze o noua serie de operatiuni, de la interceptarea mesajelor la apelarea unor numere“.

In ceea ce priveste Facebook si Twitter, amenintarile se refera in principal la linkurile trimise de expeditori cunoscuti. Desi dificil de configurat, aceste capcane sunt, de asemenea, mai eficiente pentru hackeri. Intr-adevar, utilizatorii retelelor sociale pot da mai usor clic pe link-urile trimise de contactele lor, iar in acest fel ajuta la raspandirea prin intruziune a programelor rau intentionate capabile sa le fure datele personale. In prezent, atacurile cibernetice se inmultesc alarmant. Rata acestora a crescut de la an la an chiar si cu procente de peste 90%, din cauza utilizarii comenzilor rapide de adrese URL. Aceste adrese au foarte putine elemente care ne permit sa identificam sursa lor si, prin urmare, este dificila deosebirea lor de de link-urile viabile.

De exemplu, compania Sony a fost victima atacurilor cibernetice chiar de trei ori la rand intr-o perioada de timp foarte scurta. Dupa ce au atacat de doua ori in cateva saptamani compania japoneza, hackerii nu s-au oprit si au programat un nou atac curand. Site-ul Cnet dezvaluia ca hackerii au planificat un al treilea atac, care va viza serverele si site-urile Sony in weekend. Informatiile care ar fi fost obtinute de un observator al canalului IRC folosit de hackeri. Prin acest atac hackerii intentionau sa faca publice datele private ale jucatorilor (nume, adrese fizice si electronice, numere de carti de credit). Gigantul japonez  sugera ca grupul de activisti ai hackerilor de calculator Anonymous ar putea fi responsabil pentru atacurile suferite. Cu toate acestea, acesti hacktivisti au negat orice implicare in hacking-ul care a paralizat cele doua retele de jocuri online ale Sony.

Oricat de slabe ar fi aceste atacuri, este de la sine inteles ca raspandirea lor nu este dorita sub nicio forma de nicio companie sau utilizator obisnuit.

0 Shares
You May Also Like