Ce să fac pentru a avea dinți și gingii sănătoase?

0 Shares
0
0
0

O bună igienă orală este necesară pentru a menține dinții și gingiile sănătoase. Implică obiceiuri precum periajul de două ori pe zi și efectuarea periodică a controalelor dentare.

Cu toate acestea, sănătatea orală înseamnă mai mult decât carii și boli ale gingiilor. Cercetările au arătat că există o asociere între sănătatea gurii unei persoane și sănătatea generală a acesteia. Experții consideră că problemele de sănătate orală sunt o povară globală pentru sănătate.

Fără tratament, cariile sau problemele gingiilor pot duce la durere, probleme de încredere în sine și pierderea dinților. Aceste probleme pot duce la malnutriție, probleme de vorbire și alte provocări în activitatea profesional sau viața personală.

Oamenii pot preveni aceste probleme cu o îngrijire dentară adecvată, atât acasă, cât și în cabinetul stomatologului. Iată câteva dintre cele mai bune practici care pot menține dinții și gingiile sănătoase.

1. Periați dinţii regulat, dar nu agresiv

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că periajul dinților de două ori pe zi este una dintre cele mai importante practici pentru îndepărtarea plăcii și bacteriilor și pentru menținerea dinților curați. Cu toate acestea, periajul poate fi eficient numai dacă oamenii folosesc tehnica corectă. Periajul trebuie efectuat folosind mișcări circulare mici, având grijă să periaţi fața, spatele și partea superioară a fiecărui dinte. Acest proces durează între 2 și 3 minute. Ar trebui să evitaţi să faceţi mișcări înainte și înapoi.

2. Folosiți fluor

Mulți experți cred că fluorul ajută la prevenirea cariilor și este un ingredient comun în pasta de dinți și apă de gură. Cu toate acestea, unele produse dentare nu conțin fluor, iar unele persoane nu îl folosesc deloc. Dovezile sugerează că lipsa de fluor poate duce la carii dentare, chiar dacă dinţii sunt îngrijiţi corect.

3. Folosiți aţa dentară o dată pe zi

Folosirea aței dentare poate elimina placa bacteriană și bacteriile dintre dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare prin îndepărtarea resturilor și alimentelor care au rămas prinse între dinți.

4. Consultați regulat un stomatolog

Experții recomandă să ne prezentăm la un stomatolog la fiecare 6 luni pentru un control. În timpul unei examinări dentare de rutină, un igienist va curăța dinții și va îndepărta placa și tartrul întărit. Medicul dentist va verifica semnele vizuale de carii, boli ale gingiilor, cancer de gură și alte probleme de sănătate orală. Ei pot folosi uneori și raze X dentare pentru a verifica dacă există carii. Dacă nu aţi mai vizitat un stomatolog în ultimele 6 luni, faceţi chiar acum o programare aici: dentist Militari

5. Nu fumați

Fumatul dăunează sistemului imunitar al organismului, ceea ce face dificilă vindecarea țesuturilor, inclusiv a celor din gură. Experţii numesc fumatul ca factor de risc pentru boala gingiilor şi avertizează că persoanele care fumează pot experimenta o vindecare lentă după o procedură dentară. Fumatul afectează și aspectul gurii, ducând la îngălbenirea dinților și a limbii și poate da respirației un miros urât.

6. Limitați consumul de alimente cu zahăr

Consumul de zahăr poate duce la apariția cariilor. Studiile continuă să evidențieze rolul semnificativ pe care îl joacă zahărul în rezultatele negative asupra sănătății dentare. Vinovații obișnuiți includ bomboanele și deserturile, dar multe alimente procesate conțin și zahăr adăugat.

Aşadar, pentru dinţi şi gingii sănătoase, creaţi o rutină zilnică adecvată, menţineţi un stil de viaţă şi de alimentaţie sănătos şi vizitaţi regulat stomatologul. 

0 Shares
You May Also Like