Sudori profesionale, si numai cei carora le place sa faca ceva la domiciliu cu sudare, au fost recent in masura sa faciliteze in mod semnificativ munca lor. A aparut de vanzare invertoare de sudura care permit sa faca un salt cuantic in sudare electrica.
Este suficient sa ne amintim numai transformatoarele si redresoarele de ridicare grele produse anterior. Toate celelalte lucruri fiind egale, greutatea invertorului de sudura este un ordin de marime mai mic decat cel al oricarei alte masini de sudura, iar acest lucru creste semnificativ productivitatea sudarii.
Invertoarele de sudura sunt cele mai avansate masini de sudura, care in prezent eclipseaza aproape complet transformatoarele clasice de sudura, redresoarele si generatoarele. Un exemplu este reprezentat Invertor profesional de sudura MMA Alpin 300S.
Principiul de functionare a invertorului de sudura
Curentul alternativ dintr-o retea de consumatori, cu o frecventa de 50 Hz, ajunge la redresor.
Curentul rectificat este netezit de filtru, apoi curentul direct rezultat este convertit de un invertor folosind tranzistori speciali cu o frecventa de comutare foarte mare in alternare, dar deja de inalta frecventa 20-50 kHz.
Apoi, tensiunea alternativa de inalta frecventa scade la 70-90 V, iar intensitatea curentului creste, prin urmare, la 100-200 A.
Frecventa inalta este principala solutie tehnica care va permite sa obtineti avantajele uriase ale invertorului de sudura in comparatie cu alte surse de energie ale arcului de sudura.
Intr-o masina de sudura cu invertor, intensitatea curentului de sudare a valorii dorite se realizeaza prin conversia curentilor de inalta frecventa si nu prin conversia EMF in bobina de inductie, asa cum se intampla in dispozitivele de transformare. Conversiile preliminare ale curentilor electrici fac posibila utilizarea unui transformator cu dimensiuni foarte mici.
De exemplu, pentru a obtine un curent de sudura de 160 A in invertor, este suficient un transformator cu o greutate de 250 g si este necesar un transformator de cupru cu o greutate de 18 kg in masinile conventionale de sudura.
Cum este organizat invertorul de sudura si cum functioneaza
Avantajele si dezavantajele invertoarelor de sudura
Principalul avantaj al invertorului este greutatea minima. In plus, capacitatea de a utiliza pentru a suda electrozi alternativi si de curent continuu. Cel mai important lucru atunci cand sudarea metalelor neferoase si a fontei.
Masina de sudura invertor are o gama larga de setari de curent de sudare. Acest lucru face posibila utilizarea sudarii cu arc de argon cu un electrod neconsuizabil.
In plus, fiecare invertor are functii: “Pornire la cald” (pornire la cald) pentru a porni electrodul, curentul maxim “Non-stick” cu un scurtcircuit, curentul de sudare este redus la minimum, ceea ce nu permite electrodului sa se lipeasca atunci cand atinge piesa, Forta arcului – pentru a preveni lipirea acestuia in momentul detasarii unei picaturi de metal, curentul creste la valoarea optima.
Printre dezavantajele invertoarelor de sudura poate fi numit un cost ridicat (de 2 pana la 3 ori mai mult decat cel al transformatoarelor). Ca orice electronica, invertoarele se tem de praf, asa ca producatorii recomanda cel putin de doua ori pe an sa deschida dispozitivul si sa indeparteze praful.