Ce este rochia A-line

0 Shares
0
0
0

Rochiile sunt articolele de vestimentatie pe care femeile cu siguranta le adora, motiv datorita caruia, atunci cand intra intr-un magazin de rochii, doamnele si domnisoarele nu parasesc magazinul pana nu isi aleg o asemenea piesa vestimentara.

Intr-un magazin de rochii se gasesc diferite modele, incepand de la rochii A-line, pana la rochii de gala, rochii de ocazie, rochii elegante, iar exemplele pot continua. Pentru ca exista atat de multe femei insa care isi indreapta atentia spre rochiile A-line, in urmatoarele randuri vom discuta putin despre acestea.

Termenul “A-line” este folosit pentru a descrie o rochie, o fusta sau o haina cu o silueta triunghiulara, ingusta si montata in varf si largindu-se de la bust sau talie in linie dreapta pana la tiv. Mai precis, se intelege un articol de imbracaminte structurata, care sta departe de corp pentru a forma laturile A. Articolele de imbracaminte A-line sunt adesea taiate intr-o singura bucata, cu sageti pentru montarea si fuste au adesea fara banda de talie.

Originea termenului A-Line

Termenul a intrat pentru prima data in vocabularul modei prin colectia couturierului Christian Dior pentru primavara 1955, pe care a numit-o „A-Line”. In anii ’50, presa internationala de moda a privit spre Paris si, in special, pentru Dior pentru a stabili directia in care va urma moda fiecarui sezon.

Dior s-a obligat sa organizeze fiecare noua colectie in jurul unei idei specifice si sa dea fiecareia un nume care a descris sau a evocat acea idee. In 1954 si 1955, a proiectat trei colectii strans legate, bazate pe formele literelor H, A si Y, care a marcat o indepartare de talia puternic accentuata, intepata, care a fost silueta dominanta inca din colectia sa „Corolle Line” (sau „New Look”) din 1947.

Cea mai influenta dintre acestea a fost colectia „A-Line”, caracterizata prin umeri ingusti si o racleta neteda, trambita, spre tiv; linia alungita a taliei, fie inalta sub bust sau cazuta spre solduri, a format transversala A.

Aspectul semnat al acestei colectii („silueta cea mai dorita din Paris”, conform Vogue , 1 martie 1995, p. 95) era o jacheta evazata cu o lungime de deget, purtata peste o rochie cu o fusta plina; desi era in mod clar o forma A, aceasta silueta era cu totul diferita de ceea ce se intelegea mai tarziu prin „A-line”.

Desi exemplul dat de colectia A-Line nu a fost urmat imediat si Christian Dior a explorat alte idei in colectiile ulterioare, ideea formei A a fost un succes, iar termenul a intrat rapid intr-o utilizare obisnuita.

Linia A a fost una dintr-o serie de aspecte controversate, de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1950, care au subliniat talia si au adus un aspect mai usor si mai casual la moda; rochii chemise si sac, tunici vrac si costume boxy au fost prezentate de Dior, dar si de alti couturieri, in special Balenciaga si Chanel.

Cea mai dramatica dintre acestea, in care ideea A-line a primit expresia sa finala, a fost „Trapeze Line” de primavara din 1958, introdusa de succesorul lui Dior, Yves Saint Laurent, in prima sa colectie pentru casa lui Dior.

Silueta Trapeze, in care rochiile au scapat dramatic de la o linie de umeri montata, a fost considerata extrema de multi, dar a stabilit rochia A-line, cu liniile sale extrem de structurate si curate, ca un aspect potrivit pentru vremurile moderne.

O versiune mai scazuta a formei A-line a fost introdusa la inceputul anilor ’60, iar rochiile si fustele A-line au ramas o alegere de stil populara pana la mijlocul anilor ’70.

Silueta moderna A-Line

Cu toate acestea, la inceputul anilor 1980, hainele din categoria A-line si formele evazate in general disparusera aproape complet. Noua silueta dezlantuita a fost o actualizare a formei sacului, cu rochii si tunici cazand vag dintr-o linie de umeri exagerata. Unele stiluri din anii 1960 au primit o renastere retro mai tarziu in deceniu, dar atata timp cat umerii au ramas captusiti, iar fustele drepte au fost necesare pentru a echilibra aspectul.

Fustele si rochiile A-line nu au fost reinviate pana la sfarsitul anilor ’90, cand tendinta retro a imbracat stilurile anilor ’70, iar imbracamintea stransa cu umerii ingustati si manecile montate a revenit la moda. Pana in acest moment, dupa aproape douazeci de ani de fuste si rochii drepte, termenul fusese folosit atat de mult, incat semnificatiile sale anterioare, mai specifice, fusesera uitate.

A-line se foloseste usor pentru a descrie orice rochie mai larga la solduri decat la bust sau talie si o varietate de stiluri de fusta evazata. Cu renasterea formelor adevarate ale A-line la inceputul anilor 2000, exista totusi semne ca termenii folositi initial pentru a le descrie incep sa revina.

In mare parte, acestea sunt cele mai importante detalii pe care cu siguranta trebuie sa le cunoasteti cu totii, in ceea ce priveste rochiile A-line, pe care le puteti gasi in orice magazin de rochii.

0 Shares
You May Also Like