Ce este cartilajul de rechin?

Ce este cartilajul de rechin?

0 Shares
0
0
0

Cartilajul rechin este o substanta provenita din scheletul rechinilor. Disponibil in forma de supliment alimentar, se spune ca cartilajul de rechin ofera un numar de beneficii pentru sanatate. Sustinatorii acestui produs adesea sustin ca cartilajul rechinilor poate lupta impotriva cancerului.

Cartilajul rechinului contine mai multi compusi imputerniciti pentru imbunatatirea sanatatii, inclusiv proteine ​​cunoscute ca proteoglicani si glicoproteine. De asemenea, contine colagen , care este adesea utilizat in forma suplimentara pentru a imbunatati pielea.

Beneficii pentru sanatate

In medicina alternativa, se spune ca cartilajul de rechin ajuta la urmatoarele probleme de sanatate:

  • Osteoartrita;
  • Colita ulcerativa;
  • Glaucom;
  • Hemoroizi;
  • Inflamatie;
  • Degenerescenta maculara;
  • Osteoporoza.

Studiile preliminare sugereaza ca cartilagiul de rechin poate avea unele beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, sursele de medicina traditionala si naturala noteaza ca exista dovezi foarte limitate care sa sustina utilizarea cartilajelor de rechin pentru aceste conditii. Cercetarea este in curs de desfasurare.

Cartilajul de rechin se spune ca protejeaza impotriva cancerului. Sustinatorii sugereaza ca cartilajul de rechin poate lupta impotriva cancerului prin incetinirea sau oprirea cresterii vaselor de sange pe care tumorile trebuie sa le prospere.

Pana in prezent, majoritatea studiilor care au demonstrat ca au beneficiat de cartilaje de rechin impotriva cancerului au fost efectuate pe animale si celule umane. Mai multe dintre aceste studii indica faptul ca cartilajul de rechin poate actiona ca agent antiangiogen (un tip de substanta care blocheaza cresterea unor noi vase de sange) si, la randul sau, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

In ciuda acestor constatari preliminare, putine studii clinice au demonstrat ca cartilajul rechinului poate oferi beneficii anti-cancer. Intr-un studiu publicat in 2005 in revista Cancer , cercetatorii au descoperit ca cartilajul rechinului nu a reusit sa imbunatateasca supravietuirea la persoanele cu cancer avansat. Pentru acest studiu, 83 de pacienti cu cancer avansat au primit fie cartilagiu de rechin, fie un placebo in asociere cu o ingrijire standard. Cercetatorii nu au gasit nici o diferenta in supravietuire intre cele doua grupuri. Cartilajul rechinului, de asemenea, parea ca nu are niciun efect asupra calitatii vietii.

Psoriazis

Exista dovezi ca cartilajul rechinului arata promisiunea in tratamentul psoriazisului . De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie in 2002 a constatat ca AE-941 (un produs care contine extract de cartilagiu de rechin) poate ajuta la controlul simptomelor psoriazisului.

Studiul a implicat 49 de pacienti cu psoriazis, dintre care fiecare a primit doze variate de AE-941 timp de 12 saptamani. Rezultatele au aratat ca cei carora li s-au administrat doze mai mari de AE-941 au inregistrat imbunatatiri semnificative in mai multe simptome ale psoriazisului, inclusiv mancarime.

Consideratii speciale

Deoarece cartilajul rechinului poate creste nivelul de calciu, ar trebui evitat de persoanele cu valori ale calciului anormal de ridicate (o afectiune cunoscuta sub numele de hipercalcemie). In plus, persoanele cu alergii la fructe de mare pot prezenta reactii alergice la consumarea cartilajelor de rechin.

Siguranta suplimentelor la femeile gravide, mamele care alapteaza, copiii si persoanele cu afectiuni medicale sau care iau medicamente nu a fost stabilita.

Dozaj si pregatire

Veti vedea adesea cartilajul de rechin vandut in vitamine si magazine de sanatate sau online. Suplimentul vine in mod obisnuit sub forma de tablete sau capsule, cea mai frecventa doza fiind de 750 miligrame, iar in prezent puteti avea norocul de a alege pachete speciale Vegis de capsule de cartilaj de rechin, la cele mai atractive preturi.

Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a determina doza corecta de cartilagiu de rechin. In plus, doza potrivita pentru dvs. poate depinde de factori, inclusiv varsta, sexul si alte afectiuni medicale.

0 Shares
You May Also Like