Diamantele sintetice sunt o alternativa excelenta la cele naturale, dar multe persoane tind sa suspecteze diamantele create artificial. Sa vedem ce sunt diamantele sintetice cu adevarat, si cum se compara cu diamantele care apar in mod natural.
Cat de diamante naturale sunt create
Diamantul este o piatra pretioasa care este fabricata din carbon si are o structura cristalina. In natura, diamantele sunt formate adanc in interiorul pamantului, sub presiune ridicata si temperatura. Ceea ce este remarcabil este ca aceste pietre frumoase pe care le vedeti in tot felul de bijuterii care pot fi cumparate chiar si de la casele de amanet online, au de fapt miliarde de ani.
Cum sunt fabricate diamantele sintetice
Spre deosebire de diamantele naturale, omologii lor sintetici sunt creati in conditii de laborator. Temperatura ridicata si presiunea sunt utilizate pentru a imita conditiile prezente in timpul formarii de diamante in natura.
Diamantele sintetice sunt de asemenea, cunoscute sub numele de diamante cultivate in laborator sau create de om.
Diamantele sintetice sunt false?
Multi oameni presupun in mod incorect ca diamantele sintetice nu sunt diamante reale. Totusi, acest lucru nu este adevarat. Desi sinteticele nu sunt formate in mod natural, ele au aceeasi compozitie chimica si proprietati fizice ca diamantele naturale. Deci, diamantele sintetice nu sunt false, iar originea lor artificiala nu are nicio legatura cu faptul ca sunt diamante reale din punct de vedere al structurii.
Diamantele sintetice sunt diferite de diamantele simulate
Multi oameni par sa confunde diamantele sintetice cu diamantele simulate. Cu toate acestea, pietrele simulate nu sunt facute din aceleasi materiale ca si cele reale. Ele arata doar similar, dar structura chimica si proprietatile lor fizice sunt diferite.
Un exemplu de piatra folosit ca simulant de diamante este zirconiul cubi, iar bijuterii cu o asemenea piatra puteti cumpara de la casele de amanet online. De-asemenea, puteti amaneta sau vinde caselor de amanet asemenea bijuterii.
Diferentele dintre diamantele naturale si cele sintetice
Deci, daca diamantele naturale si sintetice au aceiasi compozitie, exista diferente?
Diamantele sintetice difera de pietrele naturale, dar nu in ceea ce priveste structura lor fundamentala. Principala diferenta care poate fi observata este in claritatea pietrelor. In timp ce majoritatea diamantelor naturale au defecte interne care au aparut in timpul formarii pietrelor, sintetice tind sa fie mai curate.
Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt create printr-un proces controlat, conceput pentru a reduce la minimum defectele, si prin urmare, exista mai putine defecte in structura de cristal a sintezelor.
Identificarea diamantelor sintetice
Este foarte greu chiar si pentru un bijutier cu experienta sa deosebeasca un diamant sintetic de unul natural. De obicei, este nevoie de echipament special pentru a stabili cu certitudine daca o piatra este cultivata in laborator. Este foarte putin probabil ca cineva sa poata spune ca un diamant sintetic este artificial doar privindu-l cu ochiul liber sau chiar cu o lupta.
Cea mai buna metoda pentru ca un consumator sa afle daca o piatra este naturala sau creata, este sa ceara certificatul acesteia (nu ar trebui sa cumpere diamante care nu sunt insotite de un astfel de document).
Certificatele de diamante emise de GIA (Institutul Gemologic din America), de exemplu, indica daca piatra este sintetica.
Avantajele diamantelor sintetice
Unul dintre cele mai mari avantaje pentru achizitionarea unui diamant sintetic este ca, comparativ cu o piatra naturala similara, cea creata este mai ieftina.
Un alt amanunt important este acela ca pietrele sintetice nu au incluziuni mari si vizibile, astfel ca puteti obtine un diamant fara cusur sau aproape perfect, la un pret mai mic decat ar trebui sa plastiti in mod normal pentru a cumpara o piatra naturala curata.