Cum se alege un aparat de sudura?

Cum se alege un aparat de sudura?

0 Shares
0
0
0

Doriti sa sudati si cautati cele mai potrivite aparate si accesorii pentru sudura? Atat pentru un sudor care sudeaza mai mult ca un hobby, cat si pentru sudorul profesionist, aparatul de sudura este o investitie considerabila, asa ca doriti sa fiti siguri ca alegeti cel mai potrivit aparat si cele mai bune accesorii pentru sudura, care sa faca fata necesitatilor dvs.

Amperajul, tensiunea, ciclul de serviciu… cu siguranta stiti ca acestea sunt specificatii pentru de care trebuie sa aveti grija atunci cand alegeti aparatul de sudura, iar o scurta explicatie a acestor termeni v-ar ajuta sa faceti o alegere potrivita.

In acest articol veti descoperi cateva dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le luati in calcul, cu o scurta prezentare a acestora.

Tehnica de sudura

Inainte de a cumpara un aparat de sudura, este important sa stiti ce tehnica de sudare veti aplica. Cu cateva exceptii, cele mai multe masini de sudare sunt potrivite pentru efectuarea unui singur tip de proces de sudare. Ce fel de masina alegeti depinde de aplicatiile pe care intentionati sa le efectuati.

Pe scurt: sudarea cu electrozi este folosita pentru lucrarile de intretinere usoara si reparatii si este un proces popular de sudare atat pentru utilizatorii de ocazie cat si pentru profesionisti. Aceasta tehnica de sudare poate fi folosita doar in exterior.

Sudarea TIG este un proces de sudare relativ lent cu care efectuati suduri de inalta calitate. Sudarea MIG / MAG este cea mai rapida tehnica de sudare si este utilizata in principal pentru lucrari pe scara larga si bazate pe proiecte.

Amperaj

Amperajul maxim al unei masini de sudat indica puterea cu care puteti suda. Regula de baza este: pe milimetru de otel aveti nevoie de o putere de 40 de amperi. Deci, pentru a suda o foaie de 10 milimetri de otel, masina de sudat trebuie sa poata atinge un amperaj de 400.

Prin urmare, este important sa va ganditi in prealabil la cata putere aveti nevoie pentru a efectua lucrarile de sudare planificate. In plus, este util sa stiti ca deasupra unei puteri de 200 amperi treceti adesea la un curent de putere de 400 volti. O masina de sudura cu o capacitate atat de mare de curent nu poate fi conectata la reteaua electrica normala.

Timp de operare

Pentru a impiedica aparatul de sudura sa se incalzeasca, acesta se opreste pentru o perioada scurta de timp, cand temperatura este prea ridicata. Acesta este numit ciclul datoriei. Este foarte important ca inainte de a cumpara aparatul de sudura sa puteti citi manualul si instructiunile acestuia, pentru a afla cat de intens puteti utiliza masina de sudat.

Ciclul de serviciu la 100% indica cat de mare este amperajul la maxim 10 minute, adica sudarea continua. Nu va lasati pacaliti de termen continuu.

Este deosebit de relevant pentru utilizator sa calculeze cu un ciclu de lucru de 60% (adica 6 minute consecutiv de sudare), deoarece majoritatea lucrarilor de sudare nu dureaza mult mai mult.

Daca ciclul de serviciu la 60% este, de exemplu, 160 de amperi, asta inseamna ca puteti lucra cu o tensiune de 160 de amperi timp de 6 minute. Aceasta putere este suficienta pentru a suda materialul de 4 milimetri grosime.

Dupa aceea, dispozitivul trebuie sa se raceasca timp de 4 minute. Prin urmare, ciclul de lucru spune totul despre capacitatea unei masini de sudat. Cand alegeti o masina de sudat, ganditi-va cat timp doriti sa lucrati.

Functia de impuls

Daca intentionati sa sudati aluminiu sau otel inoxidabil cu pereti subtiri, este necesara o functie de impuls. Aceasta functie asigura ca aparatul de sudure poate pulsa intre curentul de baza si curentul de varf. Puteti vedea posibilitatea de a comuta intre 2 curenti la masinile de sudare TIG si la masinile de sudare MIG / MAG.

Se aplica mai putina caldura la sudarea cu puls, astfel incat materialul sa nu se deformeze. In plus, se elibereaza putin sau fara stropi si este mai usor, de exemplu, sudarea in pozitie verticala.

Marcarea optima la functia de puls asigura de asemenea, o sudare uniforma si de inalta calitate, cu sanse mai mici de erori de legare.

In cazul unei functii cu impuls dublu, materialul aditiv este furnizat pulsand in plus fata de puterea curenta. Rezultatul este o sudura foarte draguta.

Functie sinergica

Sudarea MIG / MAG sinergica (sau automata) simplifica munca. Dispozitive de sudare care fac parte din aceasta categorie, sunt echipate cu o functie sinergica, si anume cu un buton.

Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti grosimea materialului care urmeaza sa fie sudat, iar masina seteaza automat amperajul si tensiunea necesara la parametrii asociati.

De asemenea, aveti posibilitatea sa economisiti programe de sudare. Daca de multe ori efectuati acelasi fel de lucru de sudare, veti gasi cu usurinta setarile necesare in programele stocate.

Prin urmare, functionarea unei masini de sudare cu functie sinergica este foarte rapida si, deoarece masina de sudare determina setarile optime, aceasta o face foarte usor de utilizat.

0 Shares
You May Also Like