Cafea robusta vs. cafea arabica

0 Shares
0
0
0

In cazul in care sunteti iubitori de cafea, cu siguranta cunoasteti faptul ca exista atat cafea robusta cat si cafea arabica, iar odata cu trecerea timpului s-au facut comparatii cum ar fi: cafea arabica vs cafea robusta.

Odata prajite, toate boabele de cafea arata la fel. Dar stiati ca exista de fapt zeci de soiuri diferite de boabe de cafea? Cu toate acestea, cand vine vorba de ceasca ta zilnica, exista doar doua lucruri care conteaza: Arabica si robusta. Acestea sunt cele doua tipuri principale de cafea cultivate pentru baut, si mereu vor exista persoane care vor face o comparatie intre cafea arabica vs cafea robusta.

Care este diferenta dintre cele doua? Este semnificativ si este util sa intelegeti atunci cand alegeti o cafea. Cele doua soiuri difera prin gust, conditii de crestere, pret. Boabele Arabica tind sa aiba un gust mai dulce, mai moale, cu tonuri de zahar, fructe si fructe de padure. Aciditatea lor este mai mare, cu acel gust vinos care caracterizeaza cafeaua cu o aciditate excelenta.

Totusi, Robusta are un gust mai puternic, mai aspru, cu o mancare sub forma de cereale si gustul de arahide. Boabele de cafea robusta contin de doua ori mai multa cafeina decat boabele de Arabica si sunt in general considerate a fi de calitate inferioara in comparatie cu Arabica. Unele robuste, cu toate acestea, sunt de inalta calitate si apreciate mai ales in espressoare pentru aroma lor profunda si crema buna.

Robustele, insa, sunt mai usor de crescut. Ele pot creste la altitudini mai mici decat Arabica si sunt mai putin vulnerabile la daunatori si conditii meteorologice. Acestea produc fructe mult mai rapid decat cele arabice, care au nevoie de cativa ani pentru a ajunge la maturitate si produc mai multa cultura pe arbore.

Robusta este cultivata exclusiv in emisfera estica, in principal in Africa si Indonezia. Arabica este cultivata si in Africa si Papua Noua Guinee, dar este crescuta si in America Latina. Columbia produce numai boabe de cafea Arabica. Unele tari, cum ar fi Brazilia si India, produc ambele tipuri de boabe de cafea.

Arabica apoi, ajunge sa fie mai scumpa desigur decat cafeaua robusta. Majoritatea cafelei din supermarket este exclusiv robusta, iar cafenele instantanee si ieftine sunt cu siguranta comercializeaza doar cafea robusta. Inca puteti gasi Arabica in magazinul alimentar, dar doar pentru ca un pachet de cafea este etichetat Arabica, nu inseamna ca este de inalta calitate.

Robusta contine mult mai multa cafeina decat Arabica, cu aproximativ 2,7% fata de 1,5% si are si mai putin zahar. Retineti ca continutul de cafeina nu are nicio legatura cu gustul: o Arabica prajita intens are mai putina cofeina decat un Robusta usor prajit.

De obicei, cafeaua Robusta are o aroma pamanteasca (unii spun cauciuc ars) cu mai multa amaraciune si mai putin aciditate. Pentru multi, Arabica, cu mai mica amaraciune si aciditate sporita, produce o cafea de calitate superioara, cu un gust mai fin. Cafele mai scumpe si cele de origine unica (cafeaua este cultivata intr-o plantatie) tind sa fie arabe.

Calitatea variaza intre toate tipurile de cafea, Arabica si Robusta, iar procesul de preparare are un impact. Cafeaua Robusta a fost adesea preparata folosind un proces uscat (nedeclarat), care are ca rezultat un gust mai aspru: bine pentru prepararea unei cafele instantanee de calitate scazuta, dar nu acolo unde conteaza gustul.

Astazi, Robusta spalata de inalta calitate poate avea un gust mai bun decat Arabica de calitate scazuta, atat cand este folosita de unul singur, cat si cand este amestecata. Cafeaua Arabica are o subtilitate si o netezime mai mare, astfel incat, in general, se produce bautura mai fina.

Este neobisnuit sa gasesti boabe de cafea care contin numai Robusta (desi unii importatori de cafea specialisti au acest lucru). Robusta, in special boabele spalate de inalta calitate, aduc un plus excelent unui amestec, adaugand rezistenta si completand aromele intr-o cafea Arabica.

0 Shares
You May Also Like