5 sfaturi pentru a comunica mai bine cu ceilalti

5 sfaturi pentru a comunica mai bine cu ceilalti

0 Shares
0
0
0

Comunicarea este unul dintre elementele fundamentale care structureaza si defineste calitatea relatiilor tale cu ceilalti oameni, deoarece pe aceasta se bazeaza interactiunile si schimburile tale de informatii. Indiferent ca vrei sa incepeti o noua legatura, sa faci fata unei probleme de cuplu, sa dezamorsezi o disputa sau sa mentii o relatie, sfaturile si obiceiurile bune iti vor permite sa ai grija de interactiunile tale, sa te faci mai bine inteles si sa eviti conflictele. Concentreaza-te pe cele 5 sfaturi ale noastre pentru a-ti imbunatati comunicarea.

Asculta si cealalta persoana

Chiar daca esti convins ca il cunosti pe celalalt mai bine decat oricine altcineva, nu prejudeca ceea ce gandeste si va spune. Invata sa asculti fara a intrerupe sau caricaturiza cuvintele. Evita, de asemenea, monologuri lungi care vor obosi sau frustra interlocutorul.

Lasa timp si spatiu fata de celalalt

Pentru a-ti imbunatati comunicarea cu o persoana, este important sa ii oferi un loc in concordanta cu interactiunea si relatia voastra.

O greseala obisnuita (in special la cearta) este aceea de a nu acorda celeilalte persoane timp sa vorbeasca, de a o intrerupe, de a vorbi prea tare sau de a o grabi sa raspunda rapid. Aceste comportamente fac cealalta persoana sa simta ca nu poate obtine niciun beneficiu din comunicarea cu tine si o pot frustra, speria sau creste tensiunea dintre voi.

Intelege ce te determina sa comunici

Intelegerea obiectivului este fundamentala pentru a-ti putea structura comunicarea in functie de situatie. Intelegand ceea ce te motiveaza sa comunici, vei putea trimite solicitari coerente, care pot fi intelese si acceptate de interlocutorul tau.

Nu ezita, inainte de a comunica cu o persoana, sa iti puni o serie de intrebari pentru a-ti clarifica intentiile. Daca nu gasesti raspuns la aceste intrebari, poti sa ceri o recomandare psiholog Cluj Napoca care te va ajuta sa te intelegi mai bine si comunici intr-un mod mai sanatos.

Ai grija de comunicarea non-verbala

Comunicarea non-verbala se reflecta in limbajul corpului tau atunci cand comunici si este un indiciu fundamental pentru a evalua credibilitatea comunicarii verbale. Imagineaza-ti ca cineva te intreaba cum esti si raspunzi “Sunt bine!” in timp ce ai capul in jos, o privire trista si o postura prabusita. Nimeni nu te va crede, deoarece corpul tau nu este de acord cu ceea ce spun cuvintele. Asadar, ai grija de postura ta (pozitionarea bratelor si a corpului, modul de a sta in picioare sau de a te aseza), astfel incat sa fie adaptata situatiei in care te afli si mesajului pe care doresti sa-l transmiti.

Priveste si asculta persoana care vorbeste cu tine

Nu te lasa distras de persoanele care trec pe langa tine (si cu atat mai putin de telefonul mobil), si vei transmite astfel semnalul ca te intereseaza ceea ce iti spune interlocutorul tau, ca il respecti si ii asculti parerea. Orienteaza-ti corpul spre persoana cu care comunici, adopta o postura deschisa si da din cap daca intelegi si accepti ceea ce spune. Aminteste-ti ca important nu este doar sa intelegi, ci sa faci oamenii sa inteleaga ca intelegi – in acest fel cealalta persoana se va simti increzatoare si va continua sa comunice cu tine intr-un mod pozitiv.

0 Shares
You May Also Like