Touchscreen-ul rezistiv este preferat celui capacitiv

Touchscreen-ul rezistiv este preferat celui capacitiv

0 Shares
0
0
0

Tehnologia actuala a evoluat cu o rapidiate extrema in ultimii ani. Sa ne uitam putin la telefoanele mobile. Acestea au aparut practic in ultimul sfert de secol, dar evolutia lor a fost una foarte rapida, asa ca astazi nu mai gasim prea multe puncte comune intre un telefon de acum 20 de ani si unul actual.

O mare amploare au luat-o telefoanele cu touchscreen pe la inceputul anilor 2000. In acea perioada foarte putini utilizatori de telefoane mobile aveau un model cu touchscreen, cel mai raspandit fiind practic telefonul cu tastatura clasica. De atunci si pana azi, situatia s-a schimbat enorm.

Practic telefoanele mobile au devenit adevarate smartphone-uri, bazandu-se pe tehnologii avansate si totodata fiind disponibile publicului larg datorita unui volum mare de productie si prin aceasta ajungand la un pret accesibil. Rar se mai intampla sa mai vezi telefoane cu tastatura clasica, practic acestea nemaifiind cautate de catre clienti, in primul rand datorita tehnologiei depasite si, in al doilea rand, datorita design-ului acestora.

Una dintre tehnologiile foarte populare din ultimii ani este cea de producere a ecranelor capacitive. Aceste ecrane au ridicat la un alt nivel modul in care interactionam astazi cu gadgeturile, in special cu telefoanele, dar si cu tabletele si alte dispozitive mobile.

Inaintea ecranelor capacitive au dominat piata cele de tip rezistiv, dar acestea au fost ajunse din urma de cele capacitive. Sa vedem totusi ce le diferentiaza si mai ales de ce nu renuntam la touchscreenul rezistiv in favoarea celui capacitiv.

Ecranul rezistiv are panoul acoperit de doua straturi metalice subtiri, unul avand proprietati conductive, iar celalalt rezistive, intre acestea existand un mic spatiu. Cand ecranul devine activ, cele doua suprafete sunt strabatute de un curent electric, iar prin apasarea cu degetul pe display, se realizeaza contactul fizic intre aceste suprafete.

Campul electric se va modifica, iar procesorul telefonului va calcula foarte rapid coordonatele punctului de contact, interpretandu-le apoi prin intermediul software-ului. In comparatie cu ecranul rezistiv, cel capacitiv dispune de o singura suprafata amplasata pe panou aceasta incarcandu-se cu sarcina electrica.

Cand este atins ecranul cu degetul, o parte din sarcina se transfera corpului dumneavoastra, cea de pe panou diminuindu-se semnificativ. Diferenta se masoara prin cateva circuite speciale care sunt amplasate in colturile ecranului, acestea contribuind decisiv la calcularea coordonatelor.

Ecranul capacitiv are o luminozitate buna, este foarte sensibil la atingere, necesitand un contact direct cu degetul, avand practic nevoie de un corp conductiv. De asemenea, elementele chimice si apa prezente pe display afecteaza acuratetea acestuia, consuma mai multa energie, reprezentand o tehnologie mai scumpa.

Prin comparatie, ecranul rezistiv consuma mult mai putina energie, deoarece foloseste componente pasive, este mult mai ieftin si poate fi utilizat atat cu degetele, cat si cu manusi sau stylus, avand aplicatii mai numeroase decat ecranul capacitiv. In schimb, acesta are luminozitatea mai slaba, senzitivitate mult mai mica si totodata isi pierde in timp sensibilitatea.

Touchscreen Allview a fost de asemenea produs dupa ce au fost luate in considerare cele doua tipuri de tehnologii.

0 Shares
You May Also Like