Tipuri de fungicide si definitii

0 Shares
0
0
0

Fungicidele sunt clasificate in mai multe moduri pe baza unor caracteristici diferite. Cele mai frecvente caracteristici utilizate si categoriile sunt descrise mai jos, si cu siguranta ar trebui sa va informati cu privire la acestea, si abia apoi sa cautati informatii despre pret fungicide.

Mobilitate intr-o uzina: contacte sau sistemice:

Fungicidele de contact (de asemenea, numiti protectori) raman pe suprafata plantelor. Multe contacte sunt potential fitotoxice (toxice pentru plante) si pot deteriora planta daca este absorbita.

Sistemele (numite si penetrante si fungicide mobile) sunt absorbite in plante. Majoritatea sistemicilor deplaseaza distante foarte scurte de la locul de aplicare, cum ar fi de-a lungul unei lame de frunze de la o suprafata la alta (sistemica locala sau translaminara).

Unele fungicide sunt slab sistemice si se pot deplasa mai departe de locul de aplicare decat sistemicele locale, ajungand la toate partile frunzei pe care fungicidul este depus. Cateva sistemice se misca mult mai mult deoarece sunt mobile in tesutul xilem.

Atunci cand sunt aplicate pe zona de radacina, acestea sunt absorbite de radacini si apoi se deplaseaza in sus prin planta cu fluxul de transpiratie (xylem-mobil sistemic). Sistemele Xylem-mobile aplicate frunzelor se deplaseaza pe intreaga frunza unde sunt depuse, dar nu pot fi redistribuite din frunza respectiva; cu toate acestea, orice material depus pe tulpini se poate deplasa in sus in frunze.

Sistemele phloem-mobile (cunoscute si sub denumirea de „adevarate” sau sistemice amfimobile) au mobilitate bidirectionala, unele materiale se misca in floem din frunza unde sunt depuse in sus la alte frunze si in jos la radacini. Sistemica nu se poate misca din nou dupa translocare.

Rolul in protectie: preventiv sau curativ.

Persoanele de contact sunt produse potrivite pentru utilizarea preventiva (profilactica), deoarece actioneaza prin actiune de contact pe suprafata plantei la care au fost aplicate. Aplicatiile repetate sunt necesare pentru a proteja cresterea noua a plantei si pentru a inlocui materialul care a fost spalat de ploaie sau irigare sau degradat de factori de mediu, cum ar fi lumina soarelui.

Uneori, contactele sunt denumite produse „reziduale” deoarece fungicidul depus ramane pe suprafata plantei, ocazional ca rezidu vizibil, timp de cateva zile. Datorita capacitatii lor de a patrunde in plante, unele sistemice au atat activitate preventiva, cat si curativa (eradicanta sau retragatoare), afectand astfel agentul patogen dupa infectie.

Largimea de activitate: Un singur site sau multi-site.

Fungicidele cu un singur loc sunt active impotriva unui singur punct dintr-o cale metabolica dintr-un agent patogen sau impotriva unei singure enzime sau proteine ​​critice necesare ciupercii.

Deoarece fungicidele cu un singur loc sunt foarte specifice in ceea ce priveste toxicitatea lor, avand un efect redus asupra majoritatii organismelor, acestea pot fi absorbite in siguranta in plante, astfel aceste fungicide tind sa aiba proprietati sistemice.

Ca urmare a acestei activitati specifice, ciupercile sunt mai susceptibile sa devina rezistente la fungicid, deoarece o singura mutatie a agentului patogen ii permite de obicei sa depaseasca actiunea fungicidului, cum ar fi impiedicandu-l sa se lege la locul activ din ciuperca.

De obicei, fungicidele de contact mai vechi au activitate cu mai multe site-uri si, astfel, afecteaza de obicei multi fungi din clase diferite. Prin dezvoltarea ecranelor in vivo si datorita cresterii strictetii si a numarului de teste de reglementare necesare pentru inregistrarea unui nou ingredient activ, producatorii de fungicide au descoperit ca este mai usor sa dezvolte sistemice cu un singur site recent. Drept urmare, rezistenta la fungicide a devenit o preocupare mai importanta in gestionarea bolii.

Mod de actiune.

Fungicidele ucid ciupercile prin deteriorarea membranelor celulare, prin inactivarea enzimelor sau proteinelor critice sau prin interferirea proceselor cheie precum productia de energie sau respiratia. Altele au impact asupra cailor metabolice specifice, cum ar fi productia de steroli sau chitina.

De exemplu, fungicidele cu fenilamida se leaga si inhiba functia ARN polimerazei in oomicete, in timp ce fungicidele benzimidazol inhiba formarea polimerilor beta tubulinei folositi de celule in timpul diviziunii nucleare.

Unele produse dezvoltate recent sunt unice prin faptul ca nu afecteaza in mod direct agentul patogen in sine. Multe dintre acestea obtin un raspuns de la planta gazda cunoscuta sub numele de „rezistenta dobandita sistemica” (SAR).

Acesti inductori SAR imita practic semnale chimice la plante care activeaza mecanisme de aparare a plantelor, cum ar fi producerea de pereti celulari mai grosi si proteine ​​anti-fungice. Utilitatea inductorilor SAR a fost insa limitata pana in prezent, deoarece multi agenti patogeni sunt capabili sa supraalimenteze astfel de aparari.

Cunoasterea exacta a modului in care un fungicid afecteaza o ciuperca este utila pentru selectarea produselor. In primul rand, modul de actiune determina care ciuperci vor fi afectate de un fungicid si, astfel, care boli pot fi controlate prin utilizarea fungicidului. In al doilea rand, fungicidele cu diferite moduri de actiune sunt necesare intr-un program de gestionare a bolilor pentru a intarzia dezvoltarea rezistentei la fungicide.

Modul de actiune biochimic este baza principala utilizata pentru clasificarea fungicidelor in grupuri chimice.

Largimea de activitate: spectru ingust sau spectru larg.

Fungicidele cu spectru restrans sunt eficiente doar impotriva catorva agenti patogeni de obicei strans legati. Acestea au de obicei activitate pe un singur site si sunt adesea sistemice. Fungicidele cu spectru larg pot controla adesea o gama larga de agenti patogeni fara legatura.

Acestea sunt, de obicei, contacte cu activitate multi-site, dar unii au activitate cu un singur site. Mai multe fungicide au activitate care le plaseaza pe un continuum intre fungicidele cu spectru restrans si cu spectru larg.

Tipul de substanta chimica: anorganica sau organica.

De asemenea, fungicidele pot fi clasificate pe baza compozitiei lor chimice. Chimic, moleculele organice sunt cele care contin atomi de carbon in structura lor, in timp ce moleculele anorganice nu. Multe dintre primele fungicide dezvoltate au fost compusi anorganici pe baza de sulf sau ioni metalici, cum ar fi cupru, staniu, cadmiu si mercur, care sunt toxici pentru ciuperci.

Cuprul si sulful sunt inca utilizate pe scara larga. Majoritatea altor fungicide folosite astazi sunt compusi organici si contin astfel carbon. Termenul „organic”, folosit aici, se bazeaza pe terminologia chimiei si difera de „organic” folosit pentru a descrie un sistem de agricultura care se straduieste sa fie holistic si sa sporeasca sanatatea agroecosistemului.

0 Shares
You May Also Like