De unde vine Craciunul?

De unde vine Craciunul?

0 Shares
0
0
0

Ultima luna a anului (adica zilele din preajma Craciunului) este deosebit de speciala pentru ca dupa amanarea pe parcursul anului a acelor iesiri cu prietenii, familia si acei oameni speciali, a sosit in sfarsit acel moment in care poti spune “da” la orice, fara sa-ti faci griji ca vei avea nenumarate evenimente intr-o singura zi… dar stii de ce sarbatoresti Craciunul sau de unde vine? Vezi aici cum sa iti decorezi casa si cum sa impodobesti brad de Craciun artificial.

Ce este Craciunul? Ce cunoastem despre aceasta sarbatoare?

Potrivit istoricului de arta, Antonio Quiroz Miranda, originea sa nu este doar pagana, ci si europeana (evident, in plus, aminteste-ti ca catolicismul are putin peste doua mii de ani, ceea ce, in comparatie cu alte religii, ar putea fi considerat tanar, teoretic vorbind).

“Este un fapt ca timpul se schimba, precum si modul in care este sarbatorit in fiecare loc, dar asta permite sa se creada ca a existat o sarbatoare care in chestiuni simbolice ar putea fi asimilata Craciunului in Mesoamerica, pentru ca, la urma urmei, este solstitiul de iarna: aceasta este cea mai lunga noapte a anului, este un moment important la nivel de perceptie.

De asemenea, are legatura cu sfarsitul sezonului de plantare in camp, pentru a permite pasunilor, graului si altor seminte care fertilizeaza terenul sa inceapa sa infloreasca dupa iarna. Noptile urmatoare incep sa se scurteze, iar zilele incep sa se lungeasca putin cate putin, deci exista traditii diferite, care variaza religia sau cultura despre care incerci sa vorbesti”, spune el.

Semnificatia Craciunului in lume

Care este sensul Craciunului? Ce intelegem prin Craciun?

Cuvantul Craciun vine din latinescul Nativitas. Daca mergem in termeni locali si uitam pentru o clipa ca Craciunul este o traditie din Europa, se spune ca primul Craciun a fost pe 25 decembrie 1492, ziua in care Cristofor Columb a terminat un adapost din lemn cu ajutorul colonistilor si bastinasilor.

Aceasta a avut loc pe “La Hispaniola”, o insula care in prezent apartine Haiti si Republicii Dominicane. Aceasta a fost prima data cand spaniolii au sarbatorit Craciunul in America, o traditie care dateaza de multe secole si credinte milenare care se impletesc puternic cu Pamantul si anotimpurile sale.

Care este originea Craciunului?

“Ganditi-va la saturnalia – un fost festival ce avea de-a face cu finalizarea plantarii. “

A fost un moment de odihna, in acest festival “pagan”: cuvant care este important de inteles, deoarece conceptul “pagan”, care vine de la paganus, inseamna “din camp”.

Gandindu-ne la aceasta reflectie etimologica, este logic sa credem ca paganismele sunt legate de ciclul de insamantare si de anotimpurile din lume, ele sunt foarte atasate de pamant, ceva ce neopaganismele, care incearca sa faca o interpretare moderna a relatiei noastre cu lumea.

Desi traim in complexe proiectate, ele incearca sa recastige legatura noastra cu pamantul”, spun specialistii.

Originea Craciunului vine din mana traditiilor pagane, care, in functie de faptul daca suntem catolici occidentali sau ortodocsi, pot avea mici variatii.

0 Shares
You May Also Like