Ryzen R5 – solutie de racire si alte specificatii

Ryzen R5 – solutie de racire si alte specificatii

0 Shares
0
0
0

O data cu lansarea noilor procesoare Ryzen ale celor de la AMD, compania a lansat si noi solutii de racire pentru toate gamele. Cauti servere second hand? Viziteaza PreturiBune.ro.

Este important de mentionat ca familia de procesoare Ryzen 5 nu va beneficia insa de un cooler Wraith Spire dotat cu RGB lighting (lumini colorate), ci doar Wraith Spire-ul pentru familia de procesoare Ryzen 7. Firmele OEM vor putea sa foloseasca solutia de racire high-end Wraith Max (coolerul stock high end de la Amd), pentru sistemele construite.

Amd a declarat ca in prezent nu exista planuri de a introduce cooler-ul Wraith pe piata retail (pentru toti consumatorii). Cu toate astea, tot cei de la Amd au spus ca daca vor exista suficiente cereri, s-ar putea ca acest cooler sa fie introdus si pe piata retail, in viitorul apropiat.

Pentru a clarifica unele dintre confuziile create deja, Amd a furnizat cateva date/numere oficiale, in ceea ce priveste suportul Tdp pentru aceste coolere. Astfel, coolerul entry level Wraith Stealth va suporta procesoare cu un tdp de maxim 65W, Wraith Spire va suporta de asemenea procesoare cu un astfel de tdp, in timp ce Wraith Max – solutia high end, va suporta procesoare cu un tdp de pana la 95 de watti (pentru gama Ryzen 7).

Toate procesoarele Ryzen 5 vor suporta memorie DDR4 Ecc si non-ecc, suportul pentru memorie fiind exact acelasi ca si pe platformele pentru Ryzen 7, depinzand totusi de numarul de module ce vor fi instalate (pentru determinarea frecventelor maxime si stabilitate, etc.). In legatura cu lane-urile (liniile) Pcie in configuratiile chipset-urilor, totul este identic cu familia Ryzen 7. Fiecare procesor din gama mid-range suporta 16 lane-uri Pcie generatia 3.0 pentru placa video (procesorul grafic), impreuna cu 4 lane-uri direct pentru chipset si inca 4 pentru solutia de stocare (daca este pe pci-express).

Competitia.

High-end-ul din aceasta gama este Ryzen 5 1600x, situat la un pret de 249 de dolari si lansat in competitie directa cu Intel I5 7600k, procesor disponibil la un pret de 242 de dolari. Procesorul celor de la Intel este bazat pe arhitectura Kaby Lake si este ceva mai performant ca Ryzen-ul, in aplicatiile care nu stiu sa foloseasca mai mult de 1 core sau 2.

Cand vine vorba de aplicatii foarte bine optimizate, care folosesc toate core-urile disponibile ale unui procesor, Ryzen-ul va invinge fara prea mari probleme procesorul concurent de la Intel. De altel, toate testele si review-urile facute pana acum, au aratat deja aceste lucruri.

Comparatie: Ryzen 5 1600X vs Core i5-7600K
AMD
Ryzen 5 1600X
Features Intel
Core i5-7600K
6 / 12 Cores/Threads 4 / 4
3.6 / 4.0 GHz Frecventa – Base/Turbo 3.8 / 4.2 GHz
16 Lane-uri PCIe 3.0 16
16 MB Memoria L3 Cache 6 MB
95 W TDP 91 W
$249 Pret (pretul de lansare) $242

Trebuie sa ne gandim ca Ryzen 5 1600x are la dispozitie nu mai putin de 12 core-uri (6 reale + 6 virtuale), in comparatie cu un i5 7600k, ce dispune de doar 4 core-uri reale.

Pentru cei care vor folosi workstation-uri, procesorul celor de la Amd este recomandat. Daca vreti doar gaming sau aplicatii de baza, puteti achizitiona si i5-ul, suficient in astfel de workload-uri.

0 Shares
You May Also Like