Reinnoirea pasaportului israelian

0 Shares
0
0
0

Noii imigranti din Israel (in ebraica numita Olim) si israelienii care locuiesc in strainatate sunt eligibili sa detina un pasaport israelian pentru imigranti noi sau rezidenti straini. Cu toate acestea, autoritatile israeliene se opun primirii cetateniei israeliene in scopul exclusiv al imigrarii mai usoare in alte tari straine.

Exista persoane care au dreptul de intoarcere in Israel, si chiar primesc un pasaport israelian, dar nu devin niciodata rezidenti ai Israelului – facand Aliyah doar sa primeasca un pasaport israelian pentru a calatori mai usor in strainatate.

Prin urmare, reinnoirea pasaportului pentru un imigrant care este cetatean israelian numai pe hartie si care nu a locuit in aceasta tara, poate fi complicata.

Exista multi care sunt eligibili pentru dreptul de intoarcere, care traiesc in afara statului Israel, indiferent daca sunt eligibili sa imigreze in Israel ca evrei in conformitate cu sectiunea 1 din Legea intoarcerii, 1950 sau daca sunt eligibili sa imigreze ca membrii familiei evreilor in conformitate cu sectiunea 4A (A) din Legea intoarcerii.

Din diferite motive (familie, afaceri, studii etc.), multi dintre cei care sunt eligibili pentru Legea intoarcerii nu isi doresci sa vina si sa se stabileasca in Israel, dar multi dintre ei sunt interesati totusi sa primeasca Cetatenie israeliana si detinerea unui pasaport israelian.

Avand in vedere acest lucru, Legea pasapoartelor (amendamentul nr. 9) din 2017, prevede ca un cetatean israelian care a primit cetatenia sa in conformitate cu sectiunea 2 din Legea cetateniei, 1952, care reglementeaza statutul de cetatenie a unui imigrant in virtutea Legii intoarcerii, poate primi un prim pasaport regulat, chiar daca nu s-a stabilit in Israel dupa ce a facut Aliyah.

Israelul ii incurajeaza pe cei eligibili pentru a reveni la prima cetatenie, chiar daca nu se stabilesc in Israel

Dupa cum putem vedea, inainte de a noua modificare a Legii pasapoartelor israeliene, ministrul de interne a fost in masura sa refuze acordarea unui pasaport israelian unui nou imigrant care nu se stabileste in Israel pentru o perioada normala de 10 ani si a fost capabil sa renunte la acordarea unui pasaport israelian daca acest imigrant nu s-ar fi stabilit pentru prima data in Israel.

In explicatia propunerii la Legea pasapoartelor (amendamentul – Acordarea pasaportului pentru un imigrant) 2017, se spune ca statul Israel incearca sa faciliteze lucrurile pentru noii imigranti; iar faptul ca noii imigranti care nu s-au mutat definitiv la Israel, sunt de multe ori obligati sa solutioneze, cu un document laissez-passer, care descurajeaza multi imigranti eligibili din intreaga lume sa doreasca sa imigreze in Israel.

In ciuda propunerii de lege, nu s-a decis in mod explicit faptul ca Statul Israel va incuraja imigrantii eligibili sa devina cetateni atunci cand dorinta lor clara este sa continue sa isi traiasca viata in tara de origine (dar cu un pasaport suplimentar, un pasaport israelian).

Acestea sunt rezultatele operative ale celei de-a noua modificari a Legii cetateniei israeliene. Cei eligibili pentru intoarcerea in Israel din intreaga lume pot deveni cetateni ai Israelului si primesc un prim pasaport obisnuit, valabil 10 ani, fara sa se mute in Israel si sa locuiasca in Israel, iar in acest sens, pot accesa http://www.si-law.ro, pentru a primi consultanta juridica in ceea ce priveste imigrarea si cetatenia israeliana, de la biroul de avocatura al renumitului avocat Samy Ilie.

Ce se intampla dupa expirarea primului pasaport?

Dupa primii 10 ani cu primul pasaport israelian, daca Ministerul de Interne descopera ca imigrantul nu s-a stabilit in Israel, cel de-al noualea amendament nu se aplica.

In acest caz, ministrul de Interne va putea restrictiona durata pasaportului israelit reinnoit pentru acel cetatean israelian sau va acorda cetateanului israelian un document de laissez-passer.

In sectiunea 6A (A) din Legea pasaporturilor, aceasta prevede ca, prin reglementari, ministrul de interne poate determina cazurile in care un pasaport nu poate fi dat cetatenilor israelieni care locuiesc in strainatate si nu extind pasaportul pe care il detin deja, cu exceptia scopurilor de intoarcere in Israel.

Daca nu exista circumstante atenuante, acordarea sau extinderea unui pasaport, chiar daca nu se doreste in scopul intoarcerii in Israel, este la discretia ministrului de interne.

Cu toate acestea, noul imigrant care a primit un prim pasaport obisnuit poate intampina refuzul de a-si reinnoi pasaportul regulat dupa expirarea primului pasaport.

Apelati Ministerul De Interne cu privire la tot ce tine de acordarea si reinoirea pasapoartelor

Sectiunea 9 (A) din Legea pasaporturilor prevede ca ministrul de interne poate delega autoritatea sa angajatilor mai mici in Ministerul de Interne.

Sectiunea 9 (B) din Legea pasaporturilor prevede ca oricine se considera ranit prin decizia angajatului superior caruia ministrul de interne i-a delegat autoritatea, se poate adresa ministrului de interne pentru a primi hotararea definitiva.

Avand in vedere acest lucru, orice decizie luata cu privire la refuzul acordarii unui pasaport unui cetatean israelian si refuzul extinderii pasaportului poate fi atacata in fata insusi ministrul de interne pentru a primi hotararea definitiva.

Atata timp cat ministrul de Interne nu isi da „hotararea definitiva”, atunci se poate sustine ca procedura administrativa nu a fost inca epuizata inainte de a se pronunta o hotarare judecatoreasca in aceasta privinta.

Dupa ce s-a primit hotararea definitiva a ministrului de interne (al acestuia, si nu a unui angajat cu grad superior, caruia i-a delegat autoritatea), decizia ministrului poate fi atacata in fata instantelor judecatoresti corespunzatoare, iar in acest sens, se poate accesa http://www.si-law.ro, pentru ca cel mai bun avocat sa preia cazul.

0 Shares
You May Also Like