Fiecare vehicul trebuie sa treaca periodic o inspectie tehnica sau tehnica. Ce presupune totul? Inspectia tehnica (sau ITP) este o inspectie a unui autovehicul supusa conditiilor stabilite de lege.
Inspectiile sunt efectuate de statiile de inspectie tehnica, care, pe langa inspectiile tehnice ale vehiculelor rutiere, ofera de obicei si alte servicii, cum ar fi masurarea emisiilor, verificarea tahografelor, inspectii de inregistrare etc.
Cum functioneaza ITP si cand ai nevoie de ea?
La fiecare 2 ani se efectueaza inspectii tehnice periodice ale autoturismelor care functioneaza in mod normal. Pentru vehiculele noi, prima tehnica este necesara numai dupa primii 4 ani de functionare, apoi la fiecare 2 ani. Perioada de valabilitate a unui ITP Cluj Napoca poate fi gasita pe certificatul masinii sau pe autocolantul rosu de pe placa de inmatriculare din spate.
Daca stii ca masina este in stare tehnica buna, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la inspectiile tehnice. Cu toate acestea, daca vehiculul este mai vechi sau prezinta defecte, ia in considerare inspectia unui tehnician auto.
Majoritatea atelierelor de reparatii auto ofera acest serviciu. Mecanicul auto verifica mai intai vehiculul si, daca este necesar, corecteaza defectele care ar impiedica finalizarea cu succes a inspectiei tehnice. In plus, economisesti nervi si timp. Daca decizi sa faci totul singur, ITP se va face aproximativ dupa cum urmeaza:
- Inainte de pornire, verifica masina– functionalitatea tuturor luminilor, functionalitatea franelor, scurgerile de lichid, umflarea anvelopelor si adancimea probei de pana la 1,6 mm.
- Pregateste toate documentele. Afla, de asemenea, cat costa ITP pentru inspectie si daca este posibil sa platesti cu cardul sau numai in numerar.
- La sosirea la ITP,gaseste receptia unde vei raporta, trimite documentele necesare si plati inspectia. Operatorul ITP te va directiona apoi catre atelier, unde mecanicul va masura emisia si va verifica VIN.
- Aceasta este urmata de inspectia vehiculului insusi, de obicei efectuat intr-un atelier diferit de masurarea emisiilor. Mecanicul efectueaza de obicei inspectia fara asistenta ta, cel mult ti se poate cere sa aprinzi luminile.
Dupa inspectie, ti se va emite un raport privind inspectia tehnica , in care vei gasi o lista a posibilelor defecte din trei categorii – usoare, grave si periculoase.
- Defecte usoare– nu impiedica o operare sigura, ai finalizat cu succes inspectia tehnica
- Defecte grave–timp de 30 de zile trebuie sa corectezi defectele si sa efectuezi din nou inspectia tehnica
- Defectiuni periculoase – nu poti pleca cu vehiculul, trebuie sa-l remorchezi, sa-l repari si sa il aduci inapoi (din nou folosind un camion de remorcare) inapoi la ITP. Masina nu trebuie sa se deplaseze pe drum pana nu ai efectuat o noua inspectie!
Ce defecte sunt de cele mai multe ori gasite in timpul inspectiei tehnice periodice?
- Prea multe anvelope uzate sau anvelope cu dimensiunea gresita
- Scurgerea fluidelor de functionare (ulei de motor, lichid de racire etc.)
- Absenta filtrului de particule sau a catalizatorului
- Sticla colorata fara aprobare si omologare
- Luminile nefunctionale (iluminatul placutei de inmatriculare trebuie sa fie si functional)
- Esapament prea zgomotos
- Reglare neaprobata
Daca vei ajunge in situatia ca masina ta sa nu treaca inspectia tehnica, asigura-te ca nu mergi nicaieri cu ea. Desi acest lucru poate parea un fleac, risti o amenda mare pentru conducerea unui astfel de vehicul si, in cazuri extreme, o interdictie de conducere. In cazul unui accident de circulatie, nici compania de asigurari nu trebuie sa iti ramburseze daunele suferite.