Informatii utile despre display-uri de telefoane

Informatii utile despre display-uri de telefoane

0 Shares
0
0
0

Daca din diverse motive aveti nevoie de display iPhone va recomandam sa cumparati doar piese originale. Vom incepe sa discutam despre ecranele Amoled.

Pe partea pozitiva, ecranele AMOLED pot fi mai subtiri decat LCD-urile (deoarece nu necesita un strat cu iluminare din spate) si pot fi de asemenea flexibile.

Care este diferenta dintre OLED, AMOLED si Super AMOLED?

OLED inseamna o dioda de emisie a luminii organice si un ecran OLED este compus din materiale subtiri electroluminescente, al caror avantaj principal este ca produc lumina proprie si astfel nu necesita lumina de fundal, care reduce necesarul de energie. Afisajele OLED sunt mai frecvent denumite afisaje AMOLED atunci cand sunt utilizate pe telefoane inteligente sau televizoare.

Asa cum am spus deja, partea AM a AMOLED inseamna Active Matrix, care este diferita din nou de la o OLED pasiv (OLED), desi acestea sunt mai putin frecvente in smartphone-uri.

Super AMOLED este numele dat de Samsung la afisajele sale, care se gaseau doar in modelele de ultima generatie, dar acum au ramas la dispozitive mai modeste. La fel ca LCD-urile IPS, Super AMOLED imbunatateste premisa de baza AMOLED prin integrarea stratului de raspuns tactil in afisajul propriu-zis, mai degraba decat ca un strat suplimentar in partea superioara.

Ca rezultat, modelele Super AMOLED afiseaza lumina soarelui mai bine decat afisajele AMOLED si necesita, de asemenea, o putere mai mica. Dupa cum sugereaza si numele, Super AMOLED este pur si simplu o versiune mai buna a AMOLED. Nu este vorba numai despre marketing: afisajele Samsung sunt revizuite in mod regulat ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.

Retina este un alt termen de marketing, de data aceasta de la Apple. Un afisaj cu retina nu este definit de o caracteristica specifica, altfel decat se presupune ca are o rezolutie suficienta incat ochiul uman nu poate discerne pixeli la o distanta normala de vizionare si are o densitate a pixelilor de peste 300 ppi. Asa cum deja stim, Apple nu masoara ppi in acelasi mod ca si alti producatori de telefoane.

Aceasta masuratoare se modifica in mod evident, in functie de dimensiunea si rezolutia afisajului. Apple a popularizat conceptul Retina cu iPhone 4, care a avut o rezolutie de 960 x 640 pixeli pe un ecran LCD IPS de 3,5 inci, rezultand o valoare a pixelilor de 330 pixeli.

Considerand ca un ecran QHD de 5,5 inchi este destul de comun pe telefoanele Android high-end in aceste zile si dispozitivele precum S7 Edge au 534 ppi, Apple a trebuit sa capituleze in cele din urma si sa renunte la ideea ca 300 ppi este prea mult, ceea ce a dus in cele din urma la iPhone 6 Plus oferind un ecran Full HD cu o densitate a pixelilor de 401 ppi. IPhone 7 si 7 Plus ofera 326 ppi si respectiv 401 ppi.

Ce tip de afisare este mai bun?

Dupa cum am vazut, fiecare termen nu se limiteaza la un singur producator: AMOLED nu este intotdeauna Samsung, iar Retina nu este intotdeauna Apple (desi nimeni nu foloseste acest termen). Afisajele iPhone IPS LCD sunt fabricate in prezent de LG, Samsung a construit afisaje pentru iPad si nu toate dispozitivele Samsung sunt AMOLED.

0 Shares
You May Also Like