Cum sa-ti alegi ochelarii de soare si de ce ai nevoie de ei

Cum sa-ti alegi ochelarii de soare si de ce ai nevoie de ei

0 Shares
0
0
0

Pentru a sti cum sa va alegeti ochelarii de soare, primul lucru de care ar trebui sa tineti cont este ca functia lor principala este de a va proteja ochii de lumina soarelui.

Desi, in cele mai multe cazuri, estetica prevaleaza asupra sanatatii atunci cand le alegem, nu putem uita ca mai mult decat o completare, ochelarii sunt cea mai buna alternativa pentru a avea grija de vedere si pentru a evita deteriorarea grava a expunerii la razele ultraviolete.

De ce ai nevoie de ei

Potrivit prestigiosului jurnal medical britanic The Lancet, aproximativ 250 de milioane de oameni sufera de unele tulburari vizuale. Mai mult de 80% din cazuri ar putea fi prevenite sau corectate prin respectarea unor obiceiuri la fel de simple ca purtarea ochelarilor de soare.

  1. Acestia protejeaza pielul care se afla in jurul ochilor, evitand modificarile grave care pot duce la boli grave, cum ar fi cancerul.
  2. Ei actioneaza ca un efect de ecran impotriva vantului si servesc ca protectie pentru cei care sufera de conjunctivita sezoniera.
  3. Daca suferiti de ochi uscati, purtarea ochelarilor de soare va poate ameliora simptomele, deoarece va vor ajuta sa mentineti umiditatea din ochi.
  4. In cazul persoanelor cu ochi deschisi la culoare, utilizarea este si mai esentiala. Ochii deschisi au nevoie de mai multa protectie pentru ca au mai putina melanina, pigmentul care ne protejeaza in mod natural de lumina soarelui.
  5. Ochelarii de soare ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legate de varsta.

Vezi aici ochelarii de soare de la Oakley!

Cand sunt necesari ochelarii de soare?

Exista o credinta falsa ca ar trebui sa utilizati acest tip de lentile numai in primavara, vara sau cu zile insorite, dar realitatea este ca acestia ar trebui sa fie utilizati chiar si in zilele innorate. Ochii sunt cele mai sensibile organe ale corpului nostru, deci trebuie protejati pe tot parcursul anului.

De fapt, desi soarele este mai putin intens in zilele de toamna si iarna, este mult mai enervant tocmai in aceste anotimpuri ale anului, cand este mai vertical si orbeste atunci cand este reflectat pe suprafete orizontale. In aceste cazuri, patrunde mai adanc in ochi si poate deteriora grav vederea.

Desi este adevarat ca expunerea la lumina soarelui si petrecerea timpului in aer liber este necesara pentru a incetini progresia miopiei, expunerea excesiva fara nicio protectie poate duce la probleme de vedere. In acelasi mod in care se intampla si cu pielea daca nu folosim creme de protectie sau evitam orele de expunere maxima.

Razele ultraviolete pot afecta corneea si pot duce la conjunctivita, inflamatie, vedere incetosata si alte probleme care au un efect cumulativ asupra cristalinului si retinei noastre. In consecinta, creste riscul de a dezvolta cataracta sau imbatranire prematura a neuronilor retinei, responsabili pentru conversia luminii in semnale catre creier.

Pe de alta parte, mai multe studii publicate de JAMA Oftalmology, o revista medicala americana specializata in oftalmologie, fiecare ora de soare implica o crestere cu 4% a riscului de a dezvolta modificari ale structurii cristalinului.

0 Shares
You May Also Like