Cum sa plantezi araucaria sau pinul din Chile?

Cum sa plantezi araucaria sau pinul din Chile?

0 Shares
0
0
0

Araucaria, sau arborele dinozaur, face parte din familia Araucariaceae, care include unele specii originare din emisfera sudica. In mediul sau natural, Araucaria poate atinge inaltimi de pana la 70 de metri. Datorita acestei caracteristici si a descoperirii unor specii fosile, este cunoscut si sub numele de copacul dinozaurilor.

Araucaria este originar din Chile, unde este numit si pinul chilian. In ciuda dimensiunilor sale considerabile in salbaticie, planta poate fi usor “domesticita”, atat de mult incat poate fi cultivata in ghivece si chiar folosita pentru arta bonsai.

Desigur, intr-un ghiveci, cresterea este limitata, iar planta poate ajunge pana la 2 metri inaltime. Este o planta ornamentala splendida, cu un farmec exotic de nedescris! Cumpara un Pin Chilian 35-40 cm in ghiveci, accesand linkul.

Araucaria araucana: o planta cu origini stravechi

Araucaria araucana este de origine sud-americana, in special chiliana: intr-adevar, numele plantei provine de la Araucani sau Araucanos, un trib indigen din Chile. Originile sale stravechi fac din ea o planta extrem de fascinanta: descoperirile de fosile au aratat ca genul Araucaria a existat si in emisfera nordica pana in perioada cretacica.

In timpul perioadei jurasice, planta a fost intalnita peste tot in emisfera nordica si sudica si a fost principala sursa de hrana pentru dinozauri. De aici, arborele dinozaurilor.

Planta Araucaria: caracteristici

In natura exista aproximativ 20 de specii de Araucaria. Acestea sunt plante vesnic verzi, cu un aspect foarte fascinant, caracteristic, vechi. Acestea sunt in mare parte plante dioice, adica exista plante masculine si plante feminine. Planta de Araucaria este foarte longeviva; de fapt, in natura, inflorirea nu are loc pana la varsta de douazeci de ani.

Dupa inflorire, se nasc fructele, cunoscute sub numele de strobili. Acestea sunt fructe asemanatoare unui con de pin care contin seminte comestibile asemanatoare cu nucile de pin. Araucaria bonsai: ingrijirea plante. Araucaria este, de asemenea, utilizata pe scara larga in arta bonsaiului. Planta rezultata este splendida, foarte distinctiva, cu un farmec exotic aproape “imblanzit”, ideala ca arbore bonsai de interior.

De fapt, planta in natura este obisnuita cu un climat cald. Bonsaiul de Araucaria nu tolereaza temperaturi sub -5°C. Atunci cand temperatura depaseste 18 grade, este bine sa pulverizati des frunzele pentru a mentine un nivel corect de umiditate

Chile Araucaria: Poate fi cultivata si in ghiveci

Asa cum am mentionat mai sus, Araucaria poate fi cultivata si in ghiveci: planta va creste pana la o inaltime de maxim 2 metri dar poate ramane si de 35-40 de cm si va fi frumos decorativa cu frunzele sale foarte stralucitoare, de forma triunghiulara, dure si cu margini ascutite.

Planta are o caracteristica unica: cand este inca tanara, ramurile tind sa se dezvolte pe orizontala!

Cresterea este foarte lenta, nu mai mult de 10 sau 15 cm pe an. Se recomanda ca Araucaria chiliana sa fie tinuta in aer liber in timpul sezonului cald, cand temperaturile sunt mai ridicate, si sa fie tinuta in interior in timpul iernii. Se recomanda udarea regulata, care trebuie efectuata numai atunci cand solul este uscat.

Primavara, planta trebuie sa fie fertilizata cu un ingrasamant pentru plante acidofile la fiecare 15 zile. Un ultim gand: planta nu prea apreciaza camerele cu aer conditionat! Temperatura ideala pentru aceasta este de aproximativ 18 grade. Pulverizarile pe frunzis atunci cand aerul este prea uscat sunt foarte apreciate.

0 Shares
You May Also Like