Cum poate fi redusa poluarea solului?

Cum poate fi redusa poluarea solului?

0 Shares
0
0
0

Poluarea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea. O multime de factori ne polueaza apa, aerul si solul; iar in continuare vom discuta despre poluarea solului, si vom vedea ce solutii pot fi implementate pentru a reduce poluarea solului.

Asadar, exista factori precum sursele agricole (pesticide, erbicide, ingrasaminte chimice sau insecticide); exista surse industriale si deseuri urbane, exista namoluri de canalizare, surse nucleare, surse miniere sau defrisarea padurilor… toate acestea contribuie la poluarea solului.

Exista insa si solutii care pot reduce semnificativ nivelul de poluare a solului, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.

  1. Reducerea ingrasamintelor artificiale si a pesticidelor utilizate

Utilizarea mijloacelor organice de agricultura poate reduce poluarea solului la scara globala. Fertilizantii si gunoiul de grajd reduc nevoia de ingrasamant chimic. Daunatorii si bolile din culturi pot fi de asemenea, controlate prin utilizarea metodelor biologice, reducand astfel poluarea solului.

  1. Reutilizarea si reciclarea materialelor

Containerele din sticla, hartiile si materialele din stofa, precum si produsele, pot fi refolosite la nivel casnic, pentru a reduce poluarea solului. Reutilizarea va limita nevoia de inlocuire a produselor utilizate, reducand astfel relativ numarul de deseuri menajere, cum ar fi materialele plastice si deseurile care sunt trimise la depozitul de deseuri.

Reciclarea este un alt mijloc de reducere a deseurilor. Unele materiale plastice si sticla pot fi reciclate pentru a reduce volumul deseurilor si pentru a incuraja conservarea mediului.

O alta solutie foarte eficienta consta in utilizarea materialelor plastice biodegradabile, din care se pot obtine ambalaje biodegradabile, caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, sau ambalaje compostabile. Acestea se descompun mult mai repede decat plasticul traditional, si nu afecteaza solul, pentru ca sunt obtinute din amidon de porumb si alte substante naturale.

  1. Reforestare

Plantarea mai multor copaci este cea mai buna modalitate de reducere a poluarii solului prin minimizarea eroziunii si a efectelor inundatiilor. Reforestarea realizeaza acest lucru prin asigurarea acoperirii solului de protectie.

  1. Metode fizice (termice)

Contaminantii pot fi indepartati prin evaporare. Prin aplicarea temperaturii corecte, prin incalzire indirecta sau directa, poluantii pot scapa prin procesul de evaporare. Totusi, aceasta metoda nu este durabila, deoarece eliberarea contaminantilor din sol ii trimite in atmosfera provocand poluarea aerului. Atat cat este o metoda alternativa de abordare a impactului poluarii solului, accentul trebuie pus pe reciclare, reutilizare si reducere.

  1. Metode chimice

In aceasta metoda, solul este pus in contact cu substanta chimica potrivita printr-un proces chimic de restabilire a echilibrului chimic natural in sol. Se face in mod regulat pentru a se asigura ca procesul de detoxifiere este complet.

  1. Tehnica de extractie si separare

In aceasta metoda se foloseste tehnica de extractie a solventului. Un agent de extractie este amestecat cu solul contaminat. Agentul de extractie este in principal un solvent organic. Aceasta metoda poate fi aplicata in indepartarea metalelor grele din sol precum arseniu, cupru, plumb, cadmiu, printre altele.

Poate fi utilizat si in indepartarea hidrocarburilor halogenate. Impuritatile din sol sunt situate in principal intr-o parte mai fina si mai grosiera a solului, cum ar fi hummusul. Indepartarea se poate baza pe separarea particulelor de sol in fractiuni, utilizand principiul tragerii gravitationale a diferitelor particule.

  1. Tratamentul microbian

Aceasta metoda poate trata diverse tipuri de contaminanti organici, inclusiv fenol, uleiul si produsele sale si hidrocarburile policlorinate. Microbii sunt colectati, cultivati si folositi pentru tratarea mediului. Inainte de tratament, solul este sapat si tratat inainte de aplicarea tehnicilor agricole standard.

  1. Tratarea deseurilor solide

Deseurile solide trebuie tratate si aruncate in mod corespunzator. Acestea trebuie tratate inainte de a le arunca prin mijloace fizice, chimice si biologice pana cand nivelurile lor periculoase pentru mediu sunt reduse la cerinta minima.

0 Shares
You May Also Like