Cele mai comune boli de sange si cum se trateaza ele

Cele mai comune boli de sange si cum se trateaza ele

0 Shares
0
0
0

Bolile sangelui pot afecta oricare dintre cele trei componente principale ale sangelui:

  • Celulele rosii din sange, care transporta oxigen la tesuturile corpului
  • Celulele albe din sange, care combat infectiile
  • Trombocitele, care ajuta sangele sa se coaguleze
  • Tulburarile de sange pot afecta si portiunea lichida a sangelui, numita plasma.

Tratamentele si prognosticul pentru bolile de sange variaza, in functie de starea sangelui si de severitatea acesteia.

Tulburari de sange care afecteaza globulele rosii

Anemia: persoanele cu anemie au un numar redus de globule rosii. Anemia usoara adesea nu provoaca simptome. Anemia mai severa poate provoca oboseala, piele palida si probleme cu respiratia.

Anemie cu deficit de fier: fierul este necesar pentru ca organismul sa produca globule rosii. Aportul scazut de fier si pierderea de sange din cauza menstruatiei sunt cauzele cele mai frecvente ale anemiei cu deficit de fier. Poate fi, de asemenea, cauzata de pierderea de sange din tractul GI, din cauza ulcerelor sau a cancerului. Tratamentul include pastile cu fier sau, mai rar, transfuzie de sange.

Anemia cronica: Persoanele cu boli renale cronice sau alte boli cronice tind sa dezvolte anemie. Anemia cronica nu necesita de obicei tratament. Injectiile cu hormon sintetic, epoetina alfa ( Epogen sau Procrit), pentru stimularea productiei de celule sanguine sau transfuzii de sange pot fi necesare la unele persoane cu aceasta forma de anemie.

Anemie pernicioasa (deficienta de B12): afectiune care impiedica organismul sa absoarba suficient B12 in dieta. Aceasta poate fi cauzata de o problema a mucoasei stomacului sau de o afectiune autoimuna. In afara de anemie, pot aparea leziuni nervoase ( neuropatie ). Dozele mari de B12 previn problemele pe termen lung.

Anemie aplastica: La persoanele cu anemie aplastica, maduva osoasa nu produce suficiente globule sanguine, inclusiv hematii. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de afectiuni, inclusiv hepatita, Epstein-Barr sau HIV – sau efectul secundar al unui medicament cum ar fi medicamentele chimioterapice, sau cele pentru sarcina. Pentru tratarea anemiei aplastice pot fi necesare medicamente, transfuzii de sange si chiar un transplant de maduva.

Anemie hemolitica autoimuna: La persoanele cu aceasta afectiune, un sistem imunitar hiperactiv distruge propriile globule rosii ale corpului, provocand anemie. Medicamentele care suprima sistemul imunitar, cum ar fi prednisonul, pot fi necesare pentru a opri procesul.

Va recomandam sa consultati hematologie in Targu Mures, pentru a afla mai multe despre aceste tratamente.

0 Shares
You May Also Like