Ce-este-un-actuator-termic

Ce este un actuator termic?

0 Shares
0
0
0

Actuatorii sunt pur si simplu dispozitive care se folosesc pentru a transforma energia in miscare. Un actuator termic este un tip de motor neelectric care este alcatuit din componente cum ar fi de exemplu un piston si un material sensibil la temperatura, care este capabil sa produca miscare liniara ca raspuns la schimbarile de temperatura.

Utilizarea actuatoarilor termici

Spre deosebire de alte dispozitive, un actuator termic nu necesita o sursa de energie exterioara pentru a produce miscare. Intr-un sistem de actionare termica, schimbarile de temperatura pot fi utilizate pentru a efectua sarcini predefinite, cum ar fi dispozitivele de eliberare, comutatoarele de comanda si supapele deschise sau inchise.

Aceste dispozitive sunt foarte sensibile si pot fi utilizate pentru aplicatii care necesita actionare chiar si la schimbari de temperatura foarte usoare. Acestea pot fi utilizate pentru multe aplicatii; industriile aerospatiale, auto, agricole, solare si HVAC pentru a numi doar cateva.

Cum este posibil acest lucru?

Materialele sensibile la temperatura termica utilizate intr-un dispozitiv de actionare termica raspund la fluctuatiile de temperatura, determinand deplasarea componentei pistonului servomotorului.

Aceste materiale sunt proiectate sa se extinda pe masura ce temperaturile cresc, conducand un piston in afara actuatorului. Atunci cand un actuator termic este expus la caderi de temperatura, materialele termo-sensibile din interiorul contractiei, ii permit pistonului sa se retraga.

Care este accidentul unui actuator termic?

Stroke se refera la distanta pe care un piston se deplaseaza spre exterior de la un actuator liniar. Multi dintre cei mai cunoscuti actuatori termici au pistoane care se pot extinde intre 0,381 milimetri si 12,7 milimetri. Cele mai multe dispozitive de actionare termice sunt realizate pentru a reactiona la temperaturi de oriunde intre 86 grade Fahrenheit (30 grade Celsius) si 572 grade Fahrenheit (300 grade Celsius).

Producatori

Producatorii Scot pe piata actuatoare termice intr-o gama larga de dimensiuni si optiuni, facandu-le ideale pentru multe aplicatii diferite. Multi actuatori termici sunt proiectati pentru utilizarea in medii presurizate sau in vid, gaze sau lichide.

Acestia pot fi construiti din materiale rezistente, cum ar fi aluminiu, alama sau otel inoxidabil si au configuratii personalizate de montare. Servomotoarele termice sunt usor de prelucrat si pot fi proiectate pentru a avea orice tip de filet sau capat al supapei. Un actuator termic care este de cea mai buna calitate trebuie sa fie rezistent la socuri si vibratii.

Aplicatii concrete

In industria aerospatiala, servomotoarele termice sunt utilizate in procesele de inchidere a sigurantei, controlul temperaturii carburantului si sistemele de lubrifiere a motorului.

Acest tip de dispozitiv de actionare este folosit de foarte multe ori in industria agricola in sistemele de adapare a animalelor pentru protectia impotriva inghetului, insa actuatorul termic se mai foloseste si in structurile automate de ventilare a efectului de sera.

De-asemenea actuatorii termici mai sunt folositi si in industria de automobile, iar aceste dispozitive se folosesc in aplicatiile de reglare a temperaturii racitorului de transmisie, a termostatului si a temperaturii uleiului.

Asadar, in mare parte acestea sunt cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste actuatorii termici. Dupa cum se poate vedea, ei pot fi folositi in diferite aplicatii, iar atunci cand este nevoie de ei, pot fi achizitionati de la Salus Romania.

0 Shares
You May Also Like